Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Και τώρα, τι;


Η κυβέρνηση ζητεί να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης και το «κούρεμα» των ομολόγων θα επεκταθεί σχεδόν στο σύνολο των κατόχων. Και μένει αμέσως μετά να δούμε αν θα πληρωθούν ασφάλιστρα κινδύνου, κοινώς αν αυτοί που επένδυσαν στη χρεοκοπία της χώρας κερδίσουν πολλά χρήματα. Παράλληλα την αποδέσμευση 35,7 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ, ενέκρινε το Eurogroup μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε επίσης ότι η Ελλάδα ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου. (CACs).
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιέζει περισσότερο τα πράγματα προς τη διενέργεια των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της Ν.Δ που τονίζει ότι μετά τη θετική εξέλιξη του PSI, ο τόπος χρειάζεται πλέον ισχυρή κυβέρνηση για να αναλάβει την ανάπτυξη. .............

Προς το παρόν η Αθήνα προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει σε ευφορία την επιτυχημένη διαδικασία του PSI αν και τα βήματα που γίνονται αυτές τις στιμγές είναι πρωτόγνωρα: ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει επαναληφθεί τόσο μεγάλη απομείωση χρέους. Από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, η Ελλάς πρωτοπορεί... Από τα περίπου 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε προσφορές για την ανταλλαγή τίτλων αξίας περίπου 152 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας των ομολόγων αυτών. Η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε ακόμη προσφορές για την ανταλλαγή ομολόγων και την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων τίτλων από επενδυτές κατόχους ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 69% του ποσού των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί βάσει ξένου δικαίου. Αν γίνουν αποδεκτές οι συναινέσεις για τις τροποποιήσεις των όρων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACS), το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν θα ανέλθει σε περίπου 197 δισ. ευρώ ή στο 95,7% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολογιών που αφορούσε η δημόσια προσφορά.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «εντυπωσιακή και μη αναμενόμενη επιτυχία» και πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μια βιώσιμη χώρα που μπορεί και πάλι να ανατάξει». «Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε διεθνές προηγούμενο. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε το χρέος μας και να ελαφρύνουμε τις επόμενες γενιές. Η στιγμή είναι σημαντική και πρέπει να καταγραφεί στην ιστορία του έθνους. Πρέπει όμως να κάνουμε και τα απαραίτητα και τα αναγκαία επόμενα βήματα. Βγάζουμε βάρος 105 δισ. ευρώ από τις πλάτες του ελληνικού λαού κάτι που οφείλαμε να το κάνουμε για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις που έγιναν από τους εταίρους μας, το Βερολίνο μάλιστα έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δίδεται στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου