Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής


1EAF7350CC7FC61B4D7B89A4AAEE7977
Συνάντηση με τον επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα είχε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συνάντηση «πήγε πολύ καλά» και σημειώνουν πως «οποιαδήποτε λύση θα είναι στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών».
Ο κ. Νταλάρα, ο οποίος εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις την πλευρά των τραπεζών, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας σε γραπτή δήλωση (την οποία διένειμε το γραφείο τύπου του IIF στην Ουάσινγκτον) ότι «υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό» προσθέτοντας ότι «μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά έτη».......
ΣΗΜ : Ο επικεφαλής του IIF, Τ. Νταλάρα, που ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών και της τρόικας για την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θεωρεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος με "κούρεμα" 21%. Χωρίς τη συμφωνία του IIF, την κοινοπραξία των διεθνών τραπεζών που διαπραγματεύτηκε την συμφωνία του Ιουλίου , θα έίναι αδύνατο να αποφύγει η Ελλάδα το λεγόμενο «πιστωτικό γεγονός», κάνοντας μια απόφαση μεγαλύτερου haircut επικίνδυνη και πολιτικά ανέφικτη...(Κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στην περίπτωση της Αργεντινής, η οποία τώρα πληρώνει τεράστιες αποζημιώσεις στους ομολογιούχους της περιόδου 2000)
Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες συνεχίζονται με στόχο να φτάσει το κούρεμα στο 50-60% του χρέους που κρατούν στα χέρια τους οι ιδιώτες επενδυτές. O  Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων, αποκάλυψε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο σχέδιο απόφασης το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη, «έκλεισε» στο 60%..
ΣΗΜ : Οι τράπεζες πρότειναν ένα κούρεμα του 40%, ενώ οι κυβερνήσεις επιμένουν στο 60%. Αλλά η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων είναι πολύ ευρύτερη, επειδή οι τράπεζες θέλουν να επεκτείνουν τις απώλειες που θα έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι κυβερνήσεις ζητούν την άμεση απομείωση.Και όχι μόνον αυτό: Ενώ με βάση την πρόταση της 21ης Ιουλίου - η οποία ως γνωστό προέβλεπε «κούρεμα» της τάξεως του 21% - το υπόλοιπο 79% ήταν τρόπον τινά εγγυημένο από την ευρωζώνη με ένα ποσό της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, στην παρούσα πρόταση δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή εγγύηση για το υπόλοιπο 50%.- Αν επιλεγεί ταυτόχρονα PSI και όχι απευθείας haircut, σημαίνει ότι θα τεθούν οι ίδιοι όροι π.χ. μέχρι και τα ομόλογα λήξης 2020. Αυτό που θα μεταβληθεί είναι το 21% haircut. Θα αυξηθεί στο 50% ή στο 60%; Αυτή είναι και η κρίσιμη παράμετρος Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης προφανώς δεν κατανοούν βέβαια, ότι πέρα ​​από ένα ορισμένο όριο στο κούρεμα, οι τράπεζες δεν έχουν πλέον ενδιαφέρον για μια εθελοντική συμφωνία, λόγω του ότι οι περισσότερες εξ αυτών έχουν στην κατοχή τους CDS ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ένα αναγκαστικό κούρεμα είναι πιο ελκυστικό για αυτούς από ένα εθελοντικό κούρεμα της τάξης του 60%....
Οι προγραμματισμένες για την Τρίτη και την Τετάρτη το πρωί συνεδριάσεις των συμβουλίων Ecofin και Eurogroup ακυρώθηκαν. Αντιθέτως ανακοινώθηκε ότι πριν από την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης θα υπάρξει σύνοδος των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Την ακύρωση των Συμβουλίων οι αναλυτές δεν την θεωρούν καλό σημάδι, αφού προοιωνίζεται νέες καθυστερήσεις και νέες ταραχές στις αγορές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου