Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς φτάσαμε στο χαράτσι...


Όλο το παρασκήνιο... 

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συνομίλησαν αρκετά λεπτά την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι δυο άνδρες εκτίμησαν την...

δύσκολη κατάσταση έτσι όπως είχε διαμορφωθεί.

Ήδη είχε φτάσει η φήμη στα αυτιά τους ότι τη Δευτέρα, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου, ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης, δηλαδή ο υπ’ αριθμόν 2 της καγκελαρίας μετά την κ. Μέρκελ, θα δημοσιοποιούσε ένα δυσμενές άρθρο που θα υποδείκνυε την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ήταν η πρώτη φορά που η Γερμανία μιλούσε ανοικτά για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η απήχηση του άρθρου ήταν μείζονος σημασίας διότι έδινε τον τόνο σε ολόκληρη την ευρωζώνη να ξεμπερδεύει με την ανυπάκουη Ελλάδα......



Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα δύο εβδομάδες νωρίτερα άρχισε να λαμβάνει (εκτός από τις αρνητικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων) και πολλά ανησυχητικά μηνύματα από τη Γερμανία. Επί αρκετές ημέρες προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον υπουργό των Οικονομικών της χώρας, Β. Σόιμπλε.

Τίποτα όμως. Ο έμπειρος Γερμανός πολιτικός δεν απαντούσε. Επί της ουσίας η επαφή της ελληνικής με τη γερμανική κυβέρνηση είχε σταματήσει, όπως ανεστάλη η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι Γερμανοί έστελναν με το δικό τους άμεσο τρόπο ένα ηχηρό απειλητικό μήνυμα. Ότι υποστηρίζουν πλήρως την τρόικα και, ως εκ τούτου, απαξιούν να μιλήσουν με την ελληνική κυβέρνηση.

Παπανδρέου και Βενιζέλος είχαν πλέον λάβει το μήνυμα και δεν μπορούσαν να περιμένουν. Αναγνώρισαν ότι η ώρα είναι «στο και πέντε» και ότι η κυβέρνηση βγαίνει λαβωμένη από την απόφασή της να προσπαθήσει να πάει σε πολιτική διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Προφανώς η προσπάθεια Βενιζέλου να αλλάξει τους όρους των διαπραγματεύσεων δεν έπιασε.
Έπρεπε να δράσουν άμεσα. Αλλιώς δεν θα υπήρχε επιστροφή.

Άρα έπρεπε να γίνει αποδεκτή η επιθυμία της τρόικας να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση (και έχουμε υπογράψει με το μνημόνιο) για να πάρει την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ. Δηλαδή να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα νούμερα, καμία αλλαγή στους στόχους. Ό,τι είχαμε υποσχεθεί, ό,τι είχαμε υπογράψει. (Μεταξύ αυτών το έλλειμμα να κλείσει στο 7,5% κ.λπ.)

Τίνος ήταν η ιδέα

Τη λύση την είχαν βρει το πρωί της ίδιας ημέρας οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. Να επιβληθεί ένας υπέρμετρος φόρος στα ακίνητα. Φημολογείται ότι ήταν ιδέα του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη (ο οποίος την έκλεψε από την αλήστου μνήμης Μάργκαρετ Θάτσερ). Υπενθυμίζεται ότι η σιδηρά κυρία της Βρετανίας είχε επιβάλει έναν ανάλογο φόρο το 1988 και επέμεινε στην εφαρμογή του, παρά τις «σεισμικές» αντιδράσεις που προκάλεσε στους Άγγλους πολίτες (σ.σ.: Δύο χρόνια μετά η Θάτσερ έπεσε από την εξουσία).
Ο πρωθυπουργός στο άκουσμα της λέξης φόρος δεν είπε σχεδόν τίποτα. Δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Επιλογές δεν είχε. Αποφασίστηκε σχεδόν αμέσως, επειδή ο έκτακτος αυτός φόρος υπολογίστηκε ότι θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους περίπου 4 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια.

Αρον άρον πάρθηκε η απόφαση

Προφανώς οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του δεν ήταν γνωστές από την αρχή. Ούτε σκέφτηκε κανείς το μπέρδεμα που προέκυψε με την απόφαση να εισπραχθεί ο φόρος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκδίδονται στο όνομα του ενοικιαστή κι όχι του ιδιοκτήτη. Χρειάστηκαν διευκρινιστικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και η εκ των υστέρων διαπίστωση ότι θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση για να επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες.

Όπως και να ’χει, ο νέος αυτός φόρος επιβαρύνει ακόμα και τους ανέργους και τους ανάπηρους με ποσά που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 100 ευρώ ανάλογα με την άξια του ακινήτου. Μία ακόμα απόδειξη των αποφάσεων που πάρθηκαν στο γόνατο είναι η διαφορά μεταξύ της αρχικής και της τελικής επιβάρυνσης.

Σε πρώτη φάση η επιβάρυνση αποφασίστηκε να είναι έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τις δηλώσεις Βενιζέλου. Στη συνέχεια, όμως, με δεδομένο ότι μένει
εκτός φορολόγησης η δημόσια και εκκλησιαστική περιουσία, ο φόρος αυτός θα ανέλθει έως τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η επιβάρυνση για 5.079.000 ιδιοκτήτες ακινήτων (κατοικιών και επαγγελματιών χώρων) καθορίζεται από 3 έως 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και 0,5 ευρώ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, που έχουν το «προνόμιο» του ειδικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Όμως τα ποσά αυτά θα αυξηθούν έως και 25% αν πρόκειται για ακίνητα ηλικίας έως 25 ετών. Για τα ακίνητα ηλικίας άνω των 26 ετών δεν θα υπάρξει καμία προσαύξηση. Ο φόρος θα πληρωθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι σε όποιον δεν πληρώσει τη νέα έκτακτη εισφορά θα κοπεί το ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου