Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017

Του ανίκανου η κούτρα κατεβάζει ανωμαλίες…Η συνωμοσιολογία είναι το εθνικό μας σπορ. Και, ειδικά στο θέμα των πυρκαγιών, είναι διαχρονική, αν και τα τελευταία χρόνια πήγαινε να τεθεί σε σωστές βάσεις.
Δεν είναι όλες οι πυρκαγιές ύποπτες, βρε αδερφέ! Το αντίθετο, οι περισσότερες οφείλονται σε συνήθη ανθρώπινη δραστηριότητα. Και για τις μεγάλες καταστροφές δεν φταίνε κάποιοι σκοτεινοί.....
πράκτορες και συνωμότες, φταίνε η ανικανότητα, η έλλειψη σωστού σχεδιασμού και κατάλληλων μέσων.
Στα τέλη της μακρινής δεκαετίας του ’70, όταν μια μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε τη βόρεια Αθήνα μέχρι την Κηφισιά, ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης είχε τολμήσει να πει ότι η μεγάλη καταστροφή οφειλόταν στο δυνατό αέρα και στα κουκουνάρια των εύφλεκτων πεύκων. Τι ήταν να το πει; Επεσαν όλοι (αντιπολίτευση και Τύπος) πάνω του, κατηγορώντας τον ότι «καλύπτει τους εμπρηστές». Βεβαίως, εμπρηστές δεν
βρέθηκαν ποτέ, ο Ράλλης πιθανότατα είχε δίκιο, αλλά ουδείς τον πίστεψε. Η συνωμοσιολογία άρχισε να εγκαθίσταται στη δημόσια σφαίρα για τα καλά.
Αργότερα, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, πίσω από κάθε πυρκαγιά, βρίσκονταν «πράκτορες». Αλλοτε Αμερικανοί, άλλοτε Τούρκοι και άλλοτε Σκοπιανοί. Πολύ αργότερα, το 2007 η συνωμοσιολογία αποτυπώθηκε στο στρατιωτικό μπουφάν-α λα Μπους- με το οποίο έντυσαν τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μολονότι ο τότε αρμόδιος υπουργός Βύρων Πολύδωρας είχε πει τη μισή αλήθεια, δηλαδή τη φράση «στρατηγός άνεμος» (το μέγεθος της καταστροφής οφειλόταν και στους θυελλώδεις ανέμους – οι άλλες αιτίες ήταν οι συνήθεις: λάθη, έλλειψη μέσων κ.α), η συνωμοσιολογία πήρε νέες διαστάσεις. Κι ας αποδείχτηκε ότι η μεγάλη φωτιά στην Ηλεία οφειλόταν σε μια απλή ανθρώπινη αμέλεια (κάψιμο χόρτων από μια γυναίκα) και πήρε διαστάσεις λόγω και συγκεκριμένων ελλείψεων και παραλείψεων (εδώ).
Όχι ότι δεν υπάρχουν και εμπρηστές. Πότε κάποιος «σαλεμένος» και πότε συνειδητός. Αλλά η επίκληση «οργανωμένων σχεδίων εμπρησμών» και «σχεδίων ανωμαλίας», χωρίς να συλλαμβάνονται ύποπτοι εμπρηστές και σκοτεινοί πράκτορες, είναι ίδιον ανθρώπων που, στην καλύτερη εκδοχή, δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Και προσπαθούν έτσι να καλύψουν τη δική τους ανικανότητα.
Δεν θα είχε καμιά αξία να επικαλεστεί κανείς τις σκόπιμες ανοησίες που εκτοξεύουν τύποι σαν τον Παύλο Πολάκη (εδώ). Όταν ακόμα και ο αρμόδιος για τις πυρκαγιές υπουργός Νίκος Τόσκας αναγκάζεται να «μαζέψει» την συνωμοσιολογία συναδέλφων του (εδώ), κάθε νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι αυτού  του τύπου οι «πολακισμοί» προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα. Αλλωστε, πρόσφατο είναι το περιστατικό με το θάνατο ενός συνανθρώπου μας στο χωριό Αθαμάνιο της Αρτας ίσως και από έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου (εδώ). Και μιλάμε για τον τόπο καταγωγής του Πρωθυπουργού. Αντί, λοιπόν, οι Πολάκηδες να απολογηθούν γι’ αυτά, τα οποία στο κάτω της γραφής είναι και της άμεσης αρμοδιότητάς τους, παριστάνουν τους ανακριτές της Πυροσβεστικής και τους ειδικούς της ΕΥΠ, βλέποντας παντού «εμπρηστές» και «σχέδια ανωμαλίας».
Για να το πούμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν «του ανίκανου η κούτρα κατεβάζει ανωμαλίες».
Γ. Καρελιάς-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου