Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Κόλαφος Αλμούνια για Καραμανλή: Κατέστρεψε την οικονομίαΚόλαφος Αλμούνια για Καραμανλή: Κατέστρεψε την οικονομία
Στην κυβέρνηση Καραμανλή και προσωπικά στον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό  επιρρίπτει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια τη βασική ευθύνη  για τη μεγάλη δημοσιονομική κρίση, που οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα χρεοκοπίας,  σε διαδοχικά μνημόνια, σε σκληρή λιτότητα και σε πολυετή ύφεση. Κόλαφος για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή είναι οι αποκαλύψεις και οι επισημάνσεις  του Ευρωπαίου αξιωματούχου για την...
εκδήλωση της κρίσης, τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη στάση της τότε κυβέρνησης.
Μιλώντας  στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Αλμούνια χρησιμοποιεί πολύ σκληρά λόγια για τον Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον ότι σκεφτόταν τις εκλογές του 2009 και όχι τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Χαρακτηρίζει την τότε κυβέρνηση «ανίκανη», επισημαίνοντας ότι παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν και του Eurogroup, δεν έκανε τίποτα για  να αντιμετωπίσει το πρόβλημα..
«Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ισπανός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Καταστροφική διαχείριση 
«Το 2009 η κατάσταση επιδεινώθηκεδραματικά. Οχι μόνο λόγω της ανακρίβειας των στατιστικών, αλλά επειδή η κυβέρνηση  ήταν απολύτως παθητική», σημειώνει ο πρώην Επίτροπος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν «ηκαταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών»  από την κυβέρνηση Καραμανλή.
Και προσθέτει «Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα 1,8% για το 2009. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας.
Παρουσίασα λοιπόν μία αυστηρότατη εισήγηση στο Eurogroup με προτάσεις για την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις μου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δεν έκανε τίποτα. Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους. Το2009 η δημοσιονομική διαχείριση από την τότε κυβέρνηση ήταν καταστροφική,λόγω της ανικανότητας της και της ενασχόλησής της με τις εκλογές».
Αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις
Ο κ. Αλμούνια αποκαλύπτει, ότι το Eurogroup ήξερε την κατάσταση και ο ίδιος συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό. «Ήταν απολύτως ενήμεροι για τις ανησυχίες μας, αλλά δεν αντέδρασαν. Το Eurogroup τότε δεν ήταν εξοπλισμένο με τα σημερινά εργαλεία οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να κάνει κάτι και δεν ήταν έτοιμο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει με νόημα.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποκαλύπτει  ότι μερικούς μήνες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει έκθεση στο Eurogroup και είχε τονίσει στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας: «Αν δεν υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις μας, το έλλειμμά σας θα ξεπεράσει το 10%».
«Αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα» υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια και συνεχίζει: «Μόνο μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Οικονομικών ( Σ.Σ.: Γιώργο;ς Παπακωνσταντίνου), στην πρώτη μας συνάντηση, μου είπε:  “Χοακίν, το έλλειμμα είναι πάνω από 12%”. Αυτή είναι η ιστορία»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου