Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Eurogroup 9ης Mαΐου: Ζητείται άμεση συμφωνία για το εφεδρικό πακέτο μέτρων


Eurogroup 9ης Mαΐου: Ζητείται άμεση συμφωνία για το εφεδρικό πακέτο μέτρων

Μια εβδομάδα πριν από το Εurogroup της 9ης Μαΐου οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πρόοδο σε τεχνικό επίπεδο. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ζήτημα του μηχανισμού ενεργοποίησης του εφεδρικού πακέτου.
Καθοριστικές για....
την έκβαση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζονται στις Βρυξέλλες οι επόμενες μέρες, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Δευτέρα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Παρά το γεγονός ότι αυτή η εβδομάδα έχει πολλές αργίες λόγων θρησκευτικών εορτών, τόσο ορθοδόξων όσο και καθολικών, οι θεσμοί, όπως δήλωσε προ ημερών και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία της συνεδρίασης του Εurogroup της 9ης Μαΐου.
Αυτό που θεωρούν βέβαιο στη βελγική πρωτεύουσα είναι πως το ελληνικό ζήτημα θα παραμείνει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς θεωρούν εφικτή την εξεύρεση συμφωνίας σε υπουργικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σχεδόν για το σύνολο των θεμάτων, απλώς απομένουν να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί το σκέλος εκείνο της αξιολόγησης το οποίο προβλέπει μια δημοσιονομική προσπάθεια για την περίοδο 2016-2018 της τάξεως των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ.
Σε αναμονή για το εφεδρικό πακέτο
Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι να συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα και το εφεδρικό πακέτο, το οποίο θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από το 2018 και μετέπειτα. Αυτό που θα πρέπει να συμφωνηθεί τη Δευτέρα είναι ο μηχανισμός ενεργοποίησης του πακέτου, ενώ όπως έχουν καταστήσει σαφές κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι συμφωνούν στο θέμα αυτό με την ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται στην παρούσα φάση να εξειδικευθούν συγκεκριμένα μέτρα. Και αυτό γιατί δεν προβλέπεται νομικά ούτε είθισται πολιτικά να υιοθετούνται από εθνικά κοινοβούλια μέτρα υπό αίρεση.
Αυτό που επισημαίνουν στις Βρυξέλλες είναι πως τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τον μηχανισμό του εφεδρικού πακέτου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο χρόνος άλλωστε πιέζει, αφού σύντομα τα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Βουλή, να ολοκληρωθεί η συζήτηση για χρέος, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και τέλος να δοθεί το πράσινο φως από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.


Πηγή: efimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου