Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Βουλή/ Πέρασε το Ασφαλιστικό με 153 ψήφους


Αποτέλεσμα εικόνας για vouli

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα νομοσχέδια που θα ρυθμίσουν το νέο τοπίο όσον αφορά τον ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό τομέα, αλλά και τη φορολογία των πολιτών, άρχισε το πρωί της Κυριακής, 8 Μαΐου, και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, με την ονομαστική ψηφοφορία η οποία γίνεται....
κατόπιν αιτήματος της Νέα Δημοκρατία και του ΚΚΕ και με σύσσωμη την αντιπολίτευση να τονίζει πως θα καταψηφίσει.
Και έτσι έγινε.
Το Ασφαλιστικό, αλλά και οι ρυθμίσεις για τη φορολογία των πολιτών πέρασαν με 153 ΝΑΙ, τα οποία προήλθαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Τα ΟΧΙ μετρήθηκαν και βρέθηκαν 143, ενώ τέσσερις βουλευτές απείχαν. «Παρών» από τη ΝΔ στο άρθρο 38 για την παράταση του αγγελιόσημου για τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι δημοσιογράφοι στο επάγγελμα να θέλουν αρχικά να υπερψηφίσουν, αλλά τελικά να υπερισχύει η κομματική γραμμή.
Κατά τα λοιπά, ήταν ακόμη μία επεισοδιακή Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής…
Εξω διαδήλωση, μέσα ένταση
Την ώρα που από το πρωί έξω από τη Βουλή ήταν σε εξέλιξη διαμαρτυρίες φορέων και συνδικάτων, εντός της Ολομέλειας οι τόνοι ήταν υψηλοί, με συνεχείς αντιπαραθέσεις και την αντιπολίτευση να «σφυροκοπά» την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο.
«Είμαστε αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής και θα το κάνουμε με κάθε μέσο και τρόπο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε νέο γύρο σύγκρουσης με τη διαπλοκή.
«Ακουσα με μεγάλη προσοχή την ομιλία του κ. Μητσοτακη η οποία χρήζει μελέτης γιατί αποδεικνύει το αδιέξοδο αυτών των δυνάμεων. Η ΝΔ και οι δυνάμεις του “Μένουμε Ευρώπη” έχουν περιπέσει σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η στρατηγική τους ήταν από τη μια οδηγούμε στα βράχια τη χώρα από την άλλη υποχωρούμε στις απαιτήσεις των δανειστών. Ας αφήσουμε στην άκρη τις εμμονές και ας δούμε τις προτάσεις για την επόμενη μέρα. Παραλάβαμε ένα κράτος, που δεν είναι δικό μας δημιούργημα, ήταν των κυβερνήσεων σας κ. Μητσοτάκη. Χρειάζεται σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες για να λειτουργήσει το σχέδιο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους, αποκαλώντας κατά συρροήν ψεύτη τον Πρωθυπουργό. «Προχθές ο κ. Τσίπρας είπε σε αυτή τη χώρα είναι ιστορικής ανάγκη να μιλήσουμε πλέον την γλώσσα της αληθείας. Ο κατά συρροήν ψεύτης είπε πως πρέπει να πούμε την αλήθεια. Οσοι τον άκουσαν έμειναν άφωνοι. Παρουσιάσατε μια εικονική πραγματικότητα για την οικονομία. Κάνεις δεν σας εμπιστεύετε πλέον ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εσωτερικό. Ο Μαρκ Τουέιν είχε πει: “Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και οι στατιστικές”. Αν είχε την τιμή να σας είχε γνωρίσει κ. Τσίπρα θα έλεγε: “υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο Τσίπρας”».
Και την ίδια ώρα, έξω στην Πλατεία Συντάγματος μολότοφ έδιναν και έπαιρναν μεταξύ αντρών των ΜΑΤ και διαδηλωτών.
Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «έκτρωμα» το Ασφαλιστικό και ψευδείς τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η μεταρρύθμιση δεν θα φέρει μειώσεις στις κύριες συντάξεις. «Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά ριζική αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος», είπε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατήγγειλε κρυφές μειώσεις και επιβαρύνσεις ενώ παράλληλα μίλησε και για «σφαγή» των αγροτών. Υποστήριξε δε ότι οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μη περικοπές συντάξεων αποτελούν «μαθηματικά των καταλήψεων». «Υποσχεθήκατε ελπίδα και τη μετατρέψατε σε απόγνωση. Δικαίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να βγουν από τα γραφεία τους» είπε, ακόμη κυρία Γεννηματά, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι η αντιπολίτευση υποκινεί αντιδράσεις.
img_11841462703055
Εικόνα από τη σημερινή πορεία στην πλατεία Συντάγματος / photo: Nick Paleologos@SOOC
Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε και η Λιάνα Κανέλλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «τραβάει το σωληνάκι» από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για «λόρδους της Αριστεράς» οι οποίοι «μιλάνε για τη λόρδα των άλλων» και πρόσθεσε: «Μπερδέψατε τον Τσε με την μύγα τσε-τσε. Ερχεστε εδώ και το παίζετε σωτήρες, αριστεροί που δεν σας καταλαβαίνει κανένας. Μιλάτε για περήφανη διαπραγμάτευση όταν πετάξατε λευκή πετσέτα στο ευρωπαϊκό σύστημα ή μάλλον χρωματιστά μαντιλάκια».
Ενταση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή
Ο Πάνος Σκουρλετης διαδεχόμενος τον Χρήστο Παππάς στο βήμα του είπε, «δεν έχετε δικαίωμα να αναφέρεστε στην Ελλάδα και στην  πατρίδα, όταν είστε οι υμνητές της δικτατορίας, η οποία ευθύνεται για την προδοσία της Κύπρου». Υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις φωνές των βουλευτών της ΧΑ, συνέχισε, «δεν έχετε δικαίωμα να εμφανίζεστε με μανδύα κοινωνικής ευαισθησίας, όταν υπερασπίζεστε ότι πιο απεχθές υπάρχει στην ανθρώπινη ιστορία, τα κρεματόρια και τις διώξεις». Ενώ λίγο πριν αποχωρήσει ο κ. Παππάς από την αίθουσα έξαλλος, ο κ. Σκουρλέτης του είπε, «Πηγαίνετε να πουλήσετε προστασία σε κανα νυχτομάγαζο» και πρόσθεσε, «κραυγάζετε, αλλά αυτές οι μαύρες κραυγές δεν θα πνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας».
Ο Πάνος Σκουρλέτης απευθύνεται έντονα στον Χρήστο Παππά / photo: intimenews.gr
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να διακοπεί για ορισμένα λεπτά η συνεδρίαση. Στο άκουσμα της φράσης αυτής οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με προεξάρχοντα τον Ηλία Λαγό άρχισαν να φωνάζουν κατά του υπουργού Περιβάλλοντος. Ο προεδρεύων της Βουλής προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, χωρίς αποτέλεσμα και έτσι ζήτησε από το φρούραρχο να έρθει στην ολομέλεια προκειμένου να απομακρύνει τον Γιάννη Λαγό και διέκοψε τη συνεδρίαση.
Καβγάς Χριστοφιλοπούλου-Βούτση για τους αστυνομικούς στη Βουλή
Το κλίμα στην Ολομέλεια ήταν τεταμένο από νωρίς το πρωί της Κυριακής, με ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα την έντονη αντιπαράθεση της Εύης Χριστοφιλοπούλου με τον Νίκο Βούτση. Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατήγγειλε ότι οι εκπρόσωποι των φορέων, που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού στη Βουλή με υπουργούς, συνοδεύονται από ακόμη και πέντε αστυνομικούς, με τον κ. Βούτση να μιλά για στημένο επεισόδιο χθες. «Μπορεί να κλείσανε το Μαξίμου με τις κλούβες, μπορεί οι πάπιες να πρέπει να γεννήσουν και να κλείσανε τον Εθνικό Κήπο αλλά αστυνομοκρατείται το Κοινοβούλιο; Το καταγγέλλω αυτό», είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου. Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε κάνοντας λόγο για στημένο επεισόδιο, αναφερόμενος στην ένταση που προκλήθηκε το Σάββατο ανάμεσα στον Σπύρο Λάππα και δικηγόρους, στο εντευκτήριο της Βουλής.
Σκληρή κόντρα με τον Αδωνι στο επίκεντρο
Αλλά και χθες, Σάββατο, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Την ώρα που η ένταση είχε αρχίσει να ανεβαίνει στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο Αδωνις Γεωργιάδης έδινε το δικό του… show, με τον Αντρέα Λοβέρδο να τον ακολουθεί και τον Παύλο Πολλάκη να αποτελεί τον στόχο τους. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι θα απολογηθεί στις Δικαιοσύνη για τις πράξεις του στον διαγωνισμό του ΚΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των ΜΕΘ. Ο κ. Πολλάκης οποίος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και κατηγόρησε τους προκατόχους του της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι μοίραζαν χρήματα από το ΚΕΛΠΝΟ.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος χαρακτήρισε ΕΚΟΦίτη τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ζητώντας του να πλένει το στόμα του κάθε φορά που θα λέει το όνομά του.
«Αφαντοι» οι ΑΝΕΛ
Προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η στάση αποχής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ κατά την συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ομιλητών, για την πρώτη ημέρα συζήτησης κανείς εκ των βουλευτών του κ. Πάνου Καμμένου δεν είχε εγγραφεί προκειμένου να τοποθετηθεί, αφήνοντας το βάρος τις υποστήριξης των επώδυνων μέτρων αποκλειστικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά δε μεταξύ των 148 βουλευτών που θα μιλήσουν στο διήμερο, δεν εντοπίζεται ούτε ένας βουλευτές των ΑΝΕΛ
.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου