Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Αλλαγές στα ολοήμερα -Στη 1:15 θα φεύγουν από το σχολείο οι μαθητές δημοτικού


Φωτογραφία: SOOC

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, να καταργηθούν από τον Σεπτέμβριο όλοι οι τύποι ολοήμερου σχολείου και ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος που διαρκούν από τις 2 έως τις 4 μ.μ. προκαλεί αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς.
Με τον τρόπο αυτόν....
δημιουργεί έναν νέο ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, βγάζοντας εκτός προγράμματος επιπλέον μαθήματα, καθώς όλες οι τάξεις θα σχολάνε στη 1:15 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στελέχη του υπουργείου Παιδείας προτείνουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων -όπως για παράδειγμα ξένων γλωσσών- να μετακινηθούν σε γυμνάσια και λύκεια για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν εκεί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα της κάθε τάξης μειώνεται κατά πέντε διδακτικές ώρες την εβδομάδα, αφού θα ολοκληρώνεται στη 1:15 και όχι στις 2 μ.μ.
Ποια μαθήματα κόβονται
  • Από όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά
  • Κατά μία ώρα μειώνονται σε Α' και Β' Δημοτικού η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής
  • Σε Γ' και Δ' η Μελέτη Περιβάλλοντος
  • Σε Ε' και ΣΤ' τα Θρησκευτικά και η Θεατρική Αγωγή
  • Σε Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' η Πληροφορική.
Πώς θα μπορούν να παραμείνουν τα παιδιά στο σχολείο
Με βάση τις αλλαγές, τα παιδιά θα μένουν εθελοντικά στο σχολείο. Δηλαδή, από τη 1:20 μέχρι τις  2 το μεσημέρι θα γευματίζουν, από τις 2 μέχρι τις 3:15 θα μελετούν και μετά τις 3:15 θα κάνουν μια απασχόληση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύσταση ολοήμερου προβλέπεται να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 14 μαθητών, ενώ και οι δύο γονείς των παιδιών θα πρέπει να εργάζονται και να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα το αποδεικνύουν.
Αντιδράσεις
Οπως καταγγέλλει και η Δημοκρατική Συνεργασία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι αποφάσεις Φίλη διαλύουν το ολοήμερο σχολείο, ενώ η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Η νέα εκπαιδευτική αλλαγή δεν είναι απογυμνασιοποίηση αλλά "αποψίλωση"», η οποία αναφέρει: 
«Η πολυαναμενόμενη "απογυμνασιοποίηση" των δημοτικών σχολείων, μέσω του νέου τύπου σχολείου, είναι πλέον γεγονός. Μόνο που η σωστή λέξη για τη νέα εκπαιδευτική αλλαγή δεν είναι απογυμνασιοποίηση αλλά ''αποψίλωση''.


Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου