Κυριακή 24 Απριλίου 2016

«Η Μεγάλη Εβδομάδα φέρνει δύο πακέτα περικοπών»

Φωτογραφία: Sooc
«Μεγάλη Εβδομάδα των αποφάσεων στο ελληνικό πόκερ» χαρακτηρίζει την εβδομάδα που ξεκινά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. 
Συγκεκριμένα, το DPA σε τηλεγράφημά του με...
τίτλο «Εβδομάδα αποφάσεων στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πόκερ» αναφέρει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης αποφάσεων στο ελληνικό ζήτημα καθώς «τα ταμεία έχουν αδειάσει για άλλη μια φορά». Η Μεγάλη Εβδομάδα φέρνει όχι ένα, αλλά «δυο πακέτα περικοπών», σημειώνει.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως μεταφέρει η Deutsce Welle, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν από την Ελλάδα να δρομολογήσει άμεσα και μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντικά βήματα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και περικοπών.
Καμπανάκι από τον Ντάισελμπλουμ για τη ρευστότητα
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, από το Αμστερνταμ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup προειδοποίησε για τον κίνδυνο «άδειων ταμείων», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ρευστότητα είναι προφανώς οριακή». Μόνον τον Ιούλιο η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει δάνεια ύψους 2,7 δις ευρώ και «η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει τα χρήματα αυτά», σύμφωνα με το DPA.
Eκτακτο Eurogroup τη Μ. Πέμπτη, συμφωνημένο το πακέτο των 5 δισ. ευρώ
Οι διαπραγματεύσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησαν πάλι μέσα στο Σαββατοκύριακο.  «Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως ένα πρόσθετο πακέτο περικοπών που ζητά το Eurogroup ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ, που θα συμφωνηθεί προληπτικά και το οποίο θα υλοποιηθεί μόνον εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι», σημειώνει το DPA.
Σε περίπτωση που σημειωθεί επαρκής πρόοδος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνέλθουν εκτάκτως τη Μεγάλη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Το πολυσυζητημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων ύψους 5 δισ. ευρώ που προβλέπει και περικοπές συντάξεων θεωρείται, αντιθέτως, «σχεδόν συμφωνημένο», κατά το dpa.
Το ξέκοψε ο Σόιμπλε για το χρέος
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Αμστερνταμ επανέλαβε ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος τα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα πάντως το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του ότι το Βερολίνο θα έβλεπε θετικά, παρά τη σχετική διάψευση, μία διευκόλυνση για το ελληνικό χρέος με πρωταγωνιστές τον ESM και την ΕΚΤ.
Οσον αφορά την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Παρά την όποια δημόσια σύγχυση δεν είχα ποτέ αμφιβολία ότι και αυτή τη φορά θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών το Σάββατο. Οπως σημειώνει το DPA, «σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης -όπως στην Ολλανδία αλλά και τη Γερμανία- η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση. 
Πηγή: Deutsche Welle


Πηγή: «.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου