Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Ραγδαίες εξελίξεις - Η κυβέρνηση θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής


Aris Oikonomou / SOOC

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών. Η κυβέρνηση θα ζητήσει να συνέλθει εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαίωσε  την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει ....
σύγκληση του Συμβουλίου ηγετών των 28 της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο αδιέξοδο.
«Είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων» τόνιζε το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ξεκινήσει μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους ομολόγους του για να επιτύχει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το συντομότερο δυνατόν, μεταφέροντας την λήψη απόφασης στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει την Μ. Τετάρτη με τον Ντόναλτν Τουσκ για να υποβάλει το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής με στόχο την διασφάλιση των συμφωνηθέντων του Ιουλίου.
Η Αθήνα επιρρίπτει την ευθύνη για το ναυάγιο στην άκαμπτη στάση του ΔΝΤ, ενώ υποστηρίζει ότι από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών, συνάντησε ομόθυμη στήριξη.
Ως εκ τούτου, το Μαξίμου, επιδιώκει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο επίπεδο, θέλοντας να καταδείξει και την διαφορά απόψεων Ευρωπαίων-ΔΝΤ.
Οι ραγδαίες εξελίξεις συνέβησαν μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο Χίλτον που οδήγησαν στην οριστική ματαίωση - όπως μετέδωσε πρώτο το iefimerida.gr - της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup την Μ. Πέμπτη.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας-δανειστών διεκόπη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, χωρίς αποτέλεσμα.
Το ναυάγιο επήλθε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επέμεινε μέχρι τέλους σε νομοθέτηση προληπτικών συγκεκριμένων μέτρων και όχι απλώς ενός μηχανισμού αυτόματων περικοπών σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μια εκδοχή την οποία αρνήθηκε μέχρι τέλους η ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να οριστικοποιηθεί.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «κανείς δεν ξέρει ακόμη αν μείνουν ή θα φύγουν οι δανειστές και αν θα υπάρξουν νέα ραντεβού με κυβερνητικά στελέχη», ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν θα είχε και κάποιο νόημα.
Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος
Τη ματαίωση του έκτακτου Eurogroup επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν θα γίνει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο έκτακτων μέτρων και το χρέος θα γίνει αργότερα», έγραψε ο Μισέλ Ρέινς. Αλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Eurogroup θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Π


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου