Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τα νέα μέτρα


Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τα νέα μέτρα

Από το κυβερνητικό συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε περί τις 7 το απόγευμα, πέρασε το πακέτο με τα μέτρα, που οφείλει να αποστείλει μέχρι το βράδυ σήμερα η ελληνική κυβέρνηση προς τον ESM, ως την αναγκαία προϋπόθεση για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που έχει ζητήσει από προχθές....
.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης η πρόταση μαζί με τα προαπαιτούμενα θα κατατεθεί μέχρι τις 10 μμ (ώρα Ελλάδας) ενώ το deadline εκπνέει τα μεσάνυχτα.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιά στάση κράτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αφού πρόκειται για ένα «βαρύ» 3ο Μνημόνιο, με σκληρά μέτρα, ύψους 10 δις, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
O Πανος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε:
«Οπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγες ώρες, σε λίγη ώρα, θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί.
Γνωρίζετε καλά οτι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες».
Ο υπουργός Αμυνας ρωτήθηκε και για την κατάργηση της έκπτωση στα νησιά σενάριο στο οποίο έχει εκφράσει ζωηρότατες ενστάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση.
«Μην βιάζεστε τόσο πολύ» αρκέστηκε να πει.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο υπουργός Αμυνας ανήρτησε αυτό το τουίτ:
«Το θέμα ειδικού καθεστώτος των νησιών καλύπτεται από το Σύνταγμα άρθρο 101 και τη συνθήκη του Άμστερνταμ», έγραψε ο κ. Καμμένος στο Twitter λίγο μετά τις 19:00.
Πολύωρες συσκέψεις
Του κυβερνητικού συμβουλίου προηγήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.
Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Νίκος Κοτζιάς.
Τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα κρατά τη χώρα στο ευρώ και θα σηματοδοτήσει την οικονομική της ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς
Η πρόταση εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο και τώρα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε κοινό μέτωπο. Σενάρια μάλιστα που δημοσίευσε σήμερα και η Bild αναφέρουν ότι ειδικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ανοιχτός και σε συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία, εφόσον υπάρξουν απώλειες στον υπάρχοντα κυβερνητικό συνασπισμό.
Αφού κλείσει αυτός ο κύκλος των επαφών και με την προσδοκία ότι δεν θα υπάρξουν ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποστείλει την πρόταση στις Βρυξέλλες, εντός της ημέρας, αφού υπάρχει τελεσίγραφο Γιούνκερ να αποσταλεί η πρόταση ως σήμερα τα μεσάνυχτα.
Η πρόταση θα διαβιβαστεί από τον ESM στην Κομισιόν, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και πιθανόν στην ΕΚΤ το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία της πρότασης και ίσως χρειαστούν βελτιώσεις πριν το Eurogroup.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου