Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης-Σαμαράς έφυγαν, το κοινό ανακοινωθέν φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ήρθε, προλαβαίνουμε;

Την επίτευξη μιας στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης μέσω ενός περιττού διχαστικού δημοψηφίσματος φαίνεται ότι πετυχαίνει η Ελλάδα καθώς για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης εκδίδεται κοινό κείμενο πολιτικών αρχηγών υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.....

Η κοινή ανακοίνωση Τσίπρα-Μεϊμαράκη-Θεοδωράκη-Γεννημάτα:
Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. 
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. · Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. · Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία.
Φαίνεται ότι η αποπομπή Βαρουφάκη και η εξαφάνιση των Σαμαρά-Βενιζέλου επιτάχυναν τις εξελίξεις σε συνδυασμό με το 61% ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, το οποίο τελικά μεταφράζεται ως προσωπική ψήφος εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα και σε απολύτως τίποτα περισσότερο.
Μετά τη θυσία Βαρουφάκη και την εικόνα διαλόγου μεταξύ των αρχηγών που σήμερα προκύπτει, η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας πράγματι αυξάνεται καθώς μειώνεται ο πολιτικός χώρος δράσης των ακραίων φωνών εντός κι εκτός Ελλάδας. Μένει να δούμε αν προλαβαίνουμε αλλά κι αν είναι έτοιμοι στο ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστούν το κόστος της διαφαινόμενης κωλοτούμπας που ακυρώνει στην πράξη την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος.

Οι πιθανότητες εξακολουθούν να μην είναι υπέρ μας καθώς η ζημιά που προκάλεσε το δημοψήφισμα είναι πολύ μεγάλη. Το μόνο συμπέρασμα που με ασφάλεια μπορεί να εξαχθεί είναι ότι είμαστε μια εντελώς παλαβή χώρα, ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο ανά πάσα στιγμή.
- See more at: http://www.parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου