Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Στη Βουλή απόψε η πρόταση για το νέο μνημόνιο

Στη Βουλή απόψε η πρόταση για το νέο μνημόνιο
Περίπου στις 10 το βράδυ της Πέμπτης «έφυγε» από την Αθήνα το πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, για το νέο δάνειο από τον ESM. Η ελληνική πρόταση εστάλη στις Βρυξέλλες, που ήταν το πρώτο απαραίτητο βήμα για να συνεχιστεί η διαδικασία......

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα καταθέσει τη βάση των προτάσεων στη βουλή, με στόχο να περάσει από τις απαραίτητες διαδικασίες αύριο κιόλας. Συγκεκριμένα, αυτό που θέλει το Μαξίμου είναι να περάσει η πρόταση από επιτροπή το πρωί και στη συνέχεια να ψηφιστεί από την ολομέλεια. Αυτό που θέλει ο πρωθυπουργός είναι η πρόταση να μην αποτελεί κυβερνητική θέση, αλλά ο ίδιος, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχουν λάβει την εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Στη συνέχεια, μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, θα ακολουθήσει η κανονική διαδικασία στη Βουλή, προκειμένου η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει και νόμος του κράτους.
Πάντως, μέχρι αυτή την ώρα η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στο μέγαρο Μαξίμου, προφανώς συζητώντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν οι οποίες δεν είναι οι συνήθεις. Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Το Ποτάμι,, ΠΑΣΟΚ) δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ έχει δοθεί εντολή στους αρμόδιους της Βουλής να μην κλείσουν τις υπηρεσίες απόψε μέχρι νεωτέρας για να υποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το άρθρο 109 τα κατεπείγoντα νομοσχέδια και τις πρoτάσεις νόμων, παραπέμπoνται αμέσως μετά την κατάθεσή τoυς στην αρμόδια επιτρoπή και ο/η Πρόεδρoς της Boυλής oρίζει ανάλoγη πρoθεσμία για την υπoβoλή της έκθεσης «Aν η επιτρoπή απoδεχθεί τo χαρακτηρισμό τoυ κατεπείγoντoς, πρoβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ σε μία συνεδρίαση. H συζήτηση και ψήφιση των κατεπειγόντων νομοσχεδίων και κατεπειγoυσών πρoτάσεων νόμων oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση, πoυ διαρκεί κατ’ ανώτατo όριo δέκα ώρες. Aν για oπoιoνδήπoτε λόγo δεν ληφθεί απόφαση της Boυλής σύμφωνα με την πρoηγoύμενη παράγραφo διατίθενται τέσσερις ώρες για την καταρχήν και έξι ώρες για την κατ’ άρθρo συζήτηση».
Νωρίτερα, στις 8 το πρωί, θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εγκρίνει τα μέτρα.
Πολύωρο κυβερνητικό συμβούλιο
Επί περίπου τέσσερις ώρες συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί το πακέτο με τα μέτρα που έπρεπε να στείλει απόψε η ελληνική κυβέρνηση στον ESM, για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει ζητήσει η Ελλάδα. «Είμαι έτοιμος για συμφωνία», φέρεται να είναι ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του, αν και δεν έλλειψαν οι ενστάσεις, τις οποίες- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ το 95% των υπουργών τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας.
Βαριά μέτρα
Κατά πληροφορίες το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων, προβλέπει έσοδα από φορολογικά μέτρα, ύψους 13 δισ. ευρώ ενώ η Ελλάδα αιτείται 50 δισ. ευρώ χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μόλις έγινε γνωστό ότι το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε το «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, άρχισαν τα πρώτα σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ. «Η ειρωνεία είναι- αν και οι βουλευτές της κυβέρνησης προσπαθούν να την ελαφρύνουν- ότι μετά από την ηχηρή απόρριψη των Ελλήνων για την περαιτέρω λιτότητα το σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αστραπιαία ταχύτητα, έχει συμφωνήσει τώρα να βάλει το όνομά του στο πιο τιμωρητικό πακέτο λιτότητας που έχει ζητηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση να εφαρμόσει, στα πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα», έγραψε η Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.


Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου