Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Τι έγινε στο γεύμα των αρχηγών -Γιατί τελείωσε τόσο γρήγορα |

ΑΠΕ
Μόλις μιάμιση ώρα μετά την έναρξη του γεύματος, εσπευσμένα αποχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το γεύμα των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο......

Έκπληκτοι μάλιστα οι δημοσιογράφοι είδαν τον πρωθυπουργό να φεύγει σχεδόν τρέχοντας από το Προεδρικό Μέγαρο μιάμιση ώρα μετά το γεύμα που παρέθεσε στον ίδιο και στους πολιτικούς αρχηγούς ο Προκόπης Παυλόπουλος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία, ειδικότερα για την παρουσία της Τρόικα στην Αθήνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς το επείγον της περίστασης και το γεύμα ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα από ό,τι προβλεπόταν.
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Ολοι αναγνώρισαν ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων αλλά προέχει το κλίμα εθνικής ενότητας, το οποίο απαιτεί από τα κόμματα και ο ελληνικός λαός.
Ο πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο μίλησε για την διαπραγμάτευση που ξεκινάει από σήμερα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως της 18 Αυγούστου, οπότε και η νέα συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη δύκολη συγκυρία αλλά άφησε να εννοηθεί ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Αναφέρθηκε επίσης και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι "δημιουργεί πρόβλημα" και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει με ποιό τρόπο θα επιλυθεί αυτό δύσκολο ζήτημα.
Τα αγκάθια της κυβέρνησης
Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις στον οικονομικό τομέα είναι πολλές. Η τρόικα, τελικά θα έρθει την Δευτέρα ενώ σύμφωνα με τους Financial Times οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν την 11η Αυγούστου ως πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας.
Επικαλούμενο διπλωματική πηγή της Ευρωζώνης το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Peter Spiegel, αναφέρει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί για τον αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, μπορεί να είναι θέμα εβδομάδων για να ολοκληρωθούν. 
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έγκαιρα, ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου, τότε οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να κάνουν ότι έκαναν και για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που έληξε στις 20 Ιουλίου: Να χορηγήσουν ένα δάνειο - «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). Ο ΕΜΧΣ δάνεισε ήδη 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και απομένουν άλλα 6 δισ. ευρώ διαθέσιμα στο ταμείο αυτό.
Για το μεγαλύτερο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, οι διαπραγματευτές είχαν εστιάσει σε δύο επίμαχα θέματα: Την απλοποίηση του περίπλοκου συστήματος ΦΠΑ της Ελλάδας και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πλαισίου της. Τα μέτρα αυτά ψηφίσθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Οι συζητήσεις θα επεκταθούν τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, σε δύο τομείς, όπου οι πιστωτές θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο απελευθέρωσης της ελληνικής οικονομίας: Στους νόμους για την αγορά εργασίας και στους περιορισμούς που υπάρχουν στις αγορές προϊόντων.
"Στη συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα υποσχέθηκε 'τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων' και νομοθεσία για τις 'συλλογικές απολύσεις' που θα είναι εναρμονισμένη με τα πρότυπα της ΕΕ. Το τι θα σημάνουν αυτά όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα, θα είναι θέμα της διαπραγμάτευσης", αναφέρει το δημοσίευμα. Η συμφωνία της συνόδου κορυφής καλεί, επίσης, για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό των πωλήσεων του γάλακτος και του ψωμιού καθώς και τη δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα ονομαζόμενα «κλειστά επαγγέλματα», περιλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών μεταφορών, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του προεδρικού δήλωσε τα εξής
  • Μην περιμένετε να σας πω τι ειπώθηκε στο τραπέζι στο Προεδρικό Μέγαρο 
  • Υπάρχει μια διάθεση συνεννόησης σε κάποια θέματα που υπήρχαν ως εκρεμμότητες
  • Το γεύμα ήταν ένα  γεύμα εργασίας 
  • Ελυσε ο ένας τις απορίες του άλλου 
  • Είμαστε σε μια κομβική στιγμή για τη χώρα 
  • Είναι σημαντικό να συμφωνούμε 
  • Υπήρχε ένα κλίμα ότι ο καθένας μπορεί να κρατά τις αντιρρήσεις του αλλά είμαστε ακόμη δεσμευμένοι ότι η χώρα για να πορευτεί πρέπει να υπάρχει συναίνεση. 
  • Πήραμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να λύσει τα προβλήματα για να νιώσει σιγουριά η κοινωνία  
Ερώτηση: Εφικτός ο στόχος για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου; 
  • Με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα του κοινοβουλίου η συμφωνία στις 19 με 20 Αυγούστου είναι εφικτός στόχος 
Για το ενδεχόμενο εκλογών
  • Οι εκλογές είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Δεν νομίζω όμως ότι θέλει κάποιος έναν εκλογικό εκβιασμό.  Ολοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταλαγιάσει..., ο κόσμος πρέπει να πάει διακοπές νιώθοντας ασφάλεια, οι υπόλοιποι θα μείνουμε πίσω να δουλέψουμε 
  • Δεν κατάλαβα ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει έναν εκλογικό εκβιασμό. 
Η Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του προεδρικού μεγάρου δήλωσε τα εξής
  • Σήμερα στην επέτειο της αποκατάστασης το μήνυμα είναι ένα την κρίση να την ξεπεράσουμε με τη Δημοκρατία 
  • σήμερα που καταρρέει ο διαχωρισμός μνημόνιο αντιμνημόνιο ο δρόμος είναι ένας, αυτός της συνεννόησης 
  • θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς πολώσεις με οδηγό το συμφέρον για τους Ελληνες και τη νέα γενιά της πατρίδας 
Εικόνες: Eurokinissi/SOOC/ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου