Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Επιτέλους ανάσα ανεξαρτησίας και τεκμηρίωσης από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

ofp_29072015.jpg
 Για χειρότερευση της κατάστασης της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του 2015 με επιστροφή της σε υφεσιακή τροχία κάνει λόγο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην τριμηνιαία έκθεσή του στην οποία τονίζει μάλιστα ότι η χρεοκοπία και η έξοδος το ευρώ δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν. [megagegonota]
Η έκθεση αφορά στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2015 και σημειώνει ότι οι λόγοι για αυτή την οπισθοδρόμηση είναι πολλοί.....


"Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς (=τρόικα) επηρέασε τελικά τις επενδυτικές απο-φάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους κατανα-λωτές. Παράλληλα ο συνδυασμός της φειδωλής παροχής ρευστότητας από τον ELA (Emer-gency Liquidity Assistance) και της αυξημένης εκροής καταθέσεων που οδηγούσε σε αποθησαύριση του χρήματος επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Γεγονός είναι ότι συ-νεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι, ενώ οιδιάφο-ρες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό. Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα αποτέλεσε τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υφεσιακή τροχιά", αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις", συνεχίζει η έκθεση, "η λήξη του προγράμματος προσαρμογής (τέλος Ιουνίου 2015), η διακοπή της αποπληρωμής δανείων στο ΔΝΤ και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση".

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει, "η συνακόλουθη ανασφάλεια που προκλήθηκε, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων, η οποία σε συνδυασμό με τη διακοπή ρευστότητας από τον ELA, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό κόστος στο οποίο προστέθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

Σημειώνει πάντως ότι το μεγάλο ερώτημα δεν έχει ακόμα απαντηθεί, αν δηλαδή συνολικά η πολιτική προσαρμογής μπορεί να ολοκληρωθεί ή πετύχει υπό την πίεση του εξωτερικού παράγοντα που λέγεται "θεσμοί" ενώ συμπληρώνει ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα όποια αποτελέσματα επιτυγχάνονται, δεν θα είναι μόνιμα αν η κοινωνία δεν τα αποδέχεται.

"Επίσης, η κοινωνία δεν θα τα αποδεχθεί όσο η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν εκπέμπει και δεν εξηγεί ένα σαφές μήνυμα (ή όραμα) και όσο δεν υπάρχει ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που νομοθετούνται", τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ξεχωρίζει ωστόσο ως καλό νέο την προκαταρκτική συμφωνία στις Βρυξέλλες για τα επόμενα βήματα.

Όπως επισημαίνει, η δήλωση της Συνόδου Κορυφής καθόρισε ουσιαστικά έναν οδικό χάρτη για να επιτευχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες μια νέα τριετής συμφωνία με χρηματοδοτική στήριξη και πρόγραμμα προσαρμογής με τον ΕΜΣ στη βάση του προβλεπόμενου "μνημονίου συνεννόησης" (Memorandum of Understanding).

Πρόκειται, σημειώνεται, για μια συμφωνία για το πώς θα καταλήξει η χώρα σε συμφωνία εντός αφόρητα στενών προθεσμιών και ασκεί μεγάλη πίεση στο πολιτικό σύστημα.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρει η έκθεση, μέχρι να φθάσουμε στο νέο "μνημόνιο συνεννόησης" οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές γιατί μετά τα προαπαιτούμενα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργασθεί με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να συγκεκριμενοποιήσει προτάσεις (μαζί με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για νομοθέτηση και υλοποίηση) σε πολύπλοκα θέματα όπως το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις.

"Σε όλα αυτά υπάρχουν περιθώρια ερμηνείας της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής. Οι τελικές επιλογές θα αποτυπωθούν στο νέο μνημόνιο συνεννόησης με τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ", τονίζεται.

Epikairo: Η σπουδαιότερη είδηση της ημέρας και όχι τι είπε ο Τσίπρας ή ο Βαρουφάκης σε ακόμα μια συνέντευξη. Εξάλλου, πώς να ασχοληθείς σοβαρά με πολιτικούς που ο μεν Τσίπρας λέει κυνικότατα "ότι δεν είπα ποτέ ότι θα σκίσω τα μνημόνια", και ο δε Βαρουφάκης ότι η μητέρα του στα νιάτα της ήταν μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης (!) Ενώ μια ολόκληρη χώρα έχει πέσει στην παγίδα της παραπλάνησης και της παραπληροφόρησης, έρχεται επιτέλους ένας θεσμικός φορέας, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, προειδοποιώντας για τα αυτονόητα.

Και μας κάνει και "πανηγυρίζουμε" το Γραφείο Προϋπολογισμού, γιατί με την έκθεση του αποπνέει επιτέλους θεσμικότητα, αμεροληψία και πάνω απ' όλα τεκμηρίωση, σ' έναν δημόσιο διάλογο που κυριαρχείται από μετριότητες και ανακρίβειες. Και φυσικά το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού πετυχαίνει μια σπουδαία νίκη απέναντι στον δυνάστη της Βουλής, την Πρόεδρο Ζωή, "σκουπίζοντας" τα φαιδρά επιχειρήματά της περί πραξικοπήματος, όταν λέει χαρ/κα (iefimerida): "Ο χαρακτηρισμός της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής ως «πραξικόπημα» είναι, κατά την άποψή μας, παραπλανητικός και δεν διευκολύνει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς εμποδίζει την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, όπως είναι ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας και η ένταξη της χώρας στο ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών. Η Δήλωση εκείνη έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση μετά από προηγούμενη εξουσιοδότηση της Βουλής για διαπραγμάτευση με μεγάλη πλειοψηφία, και κυρώθηκε από τη Βουλή με νόμο!15 Η Βουλή ψήφισε επίσης τους νόμους με τα προαπαιτούμενα και θα ψηφίσει την τελική συμφωνία (δανειακή σύμβαση και μνημόνιο) με τον ΕΜΣ. Εκτός τούτου, υπήρχε εναλλακτική επιλογή η οποία θα οδηγούσε σε παράταση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, με πιθανές εκβάσεις την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη, την οποία κυβέρνηση και πλειοψηφία στη Βουλή και - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - η κοινή γνώμη απέρριπταν".

Κι αυτή η "τόλμη της αλήθειας και της λογικής" είναι χρησιμότατη σε εποχές που θυμίζουν παρακμή και τέλμα και βεβαίως το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού στέκεται στο ύψος των περιστάσεων τώρα στα πολύ δύσκολα και χαοτικά που μας συμβαίνουν και επιτελεί τονθεσμικό του ρόλο. Ευχόμαστε βέβαια οι συντάκτες του πορίσματος να μην έχουν την ίδια τύχη της κυρίας Στέλλας Μπαλφούσια, η οποία το 2011 με αντίστοιχη έκθεση που μιλούσε για το ανεξέλεγκτο του χρέους, είχε προκαλέσει την καρατόμησή της από τον τότε ΥΠΟΙΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, επειδή έλεγε πράγματα που δεν του άρεσαν (ρεπορτάζ της εποχής μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Τώρα με την ανεξέλεγκτη Ζωή, τα πράγματα είναι εντελώς ρευστά και επικίνδυνα για όσους λένε την αλήθεια.

Καταληκτικά, η ελληνική οικονομία καταστράφηκε το τελευταίο 6μηνο, όχι επειδή κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λόγω διαπραγμάτευσης και λόγω του ολέθριου δημοψηφίσματος, την σκοτεινότερη επιλογή της μεταπολίτευσης, με τις πλέον ανυπολόγιστες συνέπειες. Αυτό το πόρισμα έρχεται να σπάσει την "ομερτά του φραμπαλά" και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Αρκετά με το ψεύδος, το δούλεμα, την αντιθεσμική-αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και την δημαγωγία. Οι καιροί φαντάζουν επείγοντες για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
- See more at: http://epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου