Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Λαγκάρντ: Ο Τσίπρας να πάρει την ιδιοκτησία του προγράμματος, αλλιώς...

Λαγκάρντ: Ο Τσίπρας να πάρει την ιδιοκτησία του προγράμματος, αλλιώς...
Ενα πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα πρέπει να έχει τέσσερις άξονες, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποκάλυψε και το τι περιμένει να δει από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ, προκειμένου να συνεχίσει το Ταμείο να εμπλέκεται στην Ελλάδα.....

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει την ιδιοκτησία του προγράμματός του για να πείσει το ΔΝΤ να συνεχίσει να εμπλέκεται», ανέφερε η διευθύντρια του Ταμείου, απαντώντας μέσω διαδικτύου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Το κρίσιμο από τη δική μου άποψη είναι τι είναι οι Έλληνες έτοιμοι να κάνουν, όχι οι λέξεις γύρω από αυτό. Το ΔΝΤ θα κοιτάζει τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση όχι το τι λέει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, που υποσχέθηκε ότι θα αγνοήσει αυτό που χαρακτήρισε ως «πολιτικό θόρυβο» και θα συγκεντρωθεί στις πράξεις και όχι στις πεποιθήσεις.  
«Πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει ιδιοκτησία, αποφασιστικότητα για τα μέτρα που θα ανατρέψουν την κατάσταση στην οικονομία», είπε ακόμη η διευθύντρια του ΔΝΤ, που ξεκαθάρισε ότι η άποψη του Ταμείου για την αναδιάρθρωση χρέους δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικό.
«Για να επιτύχει η Ελλάδα και να προχωρήσει το όποιο πρόγραμμα, πρέπει να γίνει μία σημαντική αναδιάρθρωση χρέους. Δεν έχουμε μετακινηθεί σε αυτό το θέμα, θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση. Γίνεται κοινά αποδεκτή άποψη ότι με μία αναλογία χρέους 170% που κορυφώνεται στο 200%, είναι αναπόφευκτο ότι ένα στοιχείο αναδιάρθρωσης χρέους», είπε η κ. Λαγκάρντ, που έκανε ακόμη έκκληση για «λογικούς δημοσιονομικούς στόχους που επιτυγχάνονται με σαφή μέτρα»
Οπως ανέφερε, ένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα πρέπει να έχει τέσσερις άξονες:
  • λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι
  • διαρθρωτικά μέτρα για να ανοίξει η ελληνική οικονομία
  • σημαντική χρηματοδότηση για να γίνει λειτουργικό το πρόγραμμα
  • αναδιάρθρωση χρέους
Αιχμή για την απροθυμία Τσίπρα
Με τα περί ιδιοκτησίας που σήμερα δήλωσε για πρώτη φορά, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρεται στο επιχείρημα που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Ελληνας πρωθυπουργός ότι το Μνημόνιο δεν είναι δική του ιδιοκτησία, αλλά του επεβλήθη από τους δανειστές "με το μαχαίρι στο λαιμό" και δεν το πιστεύει.
Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού εξοργίζει απίστευτα τους δανειστές, και την Κριστίν Λαγκάρντ, που φοβούνται ότι θα χρηματοδοτήσουν ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα με 83 δισ, το οποίο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το αποποιείται.
Με τα λεγόμενά της η κ. Λαγκάρντ αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αρκεστεί σε διακηρύξεις και ευχολόγια αλλά θέτει ως όρο τις διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος και για να εκταμιευθεί η οποιαδήποτε βοήθεια.
Ας σημειωθεί ότι τα υποτιθέμενα 83 δισ, του νέου προγράμματος δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και απαιτείται η συνεισφορά του ΔΝΤ για να εκταμιευθεί το ποσό στην Ελλάδα.


Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου