Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Το ΔΝΤ δεν μπαίνει σε 3ο πρόγραμμα διάσωσης, αν δεν ελαφρυνθεί το χρέος: Κατά τα άλλα επίκειται συμφωνία στις 20 Αυγούστου..

IMF_16052015.jpg
Εισήγηση προς το Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προδιαγραφές για ένα τρίτο πακέτο στήριξης πραγματοποίησαν υπηρεσιακά στελέχη του Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. [kathimerini]
Όπως αναφέρεται, το υψηλό ελληνικό χρέος αλλά και οι «χαμηλές ...
επιδόσεις» της Αθήνας στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθιστούν απαγορευτική την συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει για το νέο δάνειο.

Αυτό σημαίνει ότι η τελική απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή ή όχι σε νέο πακέτο, ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετά (όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT, δεν αποκλείεται να ληφθεί από τον επόμενο χρόνο), γεγονός που αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικά όσον αφορά τον ρόλο της Γερμανίας. Και αυτό γιατί, το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει κατ΄ επανάληψη ότι θα ήταν αδύνατον να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για νέο δάνειο 86 δις ευρώ προς την Αθήνα, χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου.

Σύμφωνα με τετρασέλιδο «άκρως εμπιστευτικό» έγγραφο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η διαπραγματευτική ομάδα του ΔΝΤ θα συμμετέχει στις πολιτικές συζητήσεις, ώστε να διασφαλίσει ότι το νέο ευρωπαϊκό πακέτο προς την Αθήνα θα είναι συμβατό με την γραμμή του, ωστόσο, όπως αναφέρεται, «μια τεχνική συμφωνία είναι ανέφικτη αυτή τη στιγμή».

Προϋποθέσεις για να αποφασίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει μετέπειτα στο πακέτο διάσωσης θα είναι, αφενός η δέσμευση της Ελλάδας να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, κυρίως, η συμφωνία των Ευρωπαίων δανειστών για ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, το έγγραφο που επικαλούνται οι FT, αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Δ.Σ.. του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα με την Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα συνεπαγόταν αντιδράσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Αντίθετα, κάποιες χώρες-μέλη εκτός Ευρώπης, όπως η Βραζιλία και ο Καναδάς, έκαναν λόγο για ανάγκη «προστασίας της φήμης του Ταμείου», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή τρίτη συμμετοχή στην ελληνική κρίση.

Πάντως, συνεχίζει το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, υποστηρίζουν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κρατά θετική στάση ως προς την συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Epikairo: Την ίδια ώρα που μια ολόκληρη χώρα κι ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα έχουν παραδοθεί στη ραστώνη του εσωκομματικού σίριαλ του ΣΥΡΙΖΑ, σ' ένα παράλληλο σύμπαν κυοφορούνται σπουδαίες εξελίξεις, τις οποίες μάλιστα θα βρούμε μπροστά μας σε λίγες μόλις ημέρες από σήμερα. Η αποκάλυψη των FT ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους με τους ευρωπαίους και φυσικά ένα πρόγραμμα γενναίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Παράλληλα το Ταμείο εκτιμά κάτι που έχουμε επισημάνει και από εδώ, ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου φαντάζει ως μια ακόμα κακοστημένη φάρσα της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι μιλάμε για δύο ξεχωριστά, κολοσσίαια ζητήματα. Πρώτον, να αποδεχθούν οι ευρωπαίοι ότι πρέπει να ελαφρύνουν το χρέος. Δεύτερον, να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση να κάνει γενναίες μεταρρυθμίσεις που ικανοποιούν το ταμείο, σε απλά ελληνικά τομές στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Ωστόσο και στα δύο αυτά ζητήματα χρειάζεται μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσει όχι μόνο να περάσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να διαπραγματευθεί την ελάφρυνση του χρέους. Κάτι τέτοιο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, όχι μόνο γιατί τα ελληνικά επιχειρήματα έχουν μπει στην άκρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και επειδή έχει εδραιωθεί η αναξιοπιστία για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Και φυσικά όλα αυτά με το deadline της λήξης ομολόγων της ΕΚΤ και της δόσης προς το ΔΝΤ να πλησιάζει απειλητικά και με το "φάντασμα" ενός ακόμη mini δανείου γέφυρα να φαντάζει κάτι παραπάνω από πιθανή. Αν για κάτι πρέπει να μείνει αυτή η κυβέρνηση είναι η ελάφρυνση του χρέους, με όποιο τρόπο κι αν επιτευχθεί. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να δείξει μια πρόθεση ψήφισης και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα αποτελούν ακαταμάχητο επιχείρημα προς τούτο, με απλά λόγια να πειστεί το Βερολίνο, που από την μια πλευρά θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά δεν συζητά το θέμα του χρέους.

Όσο η ελληνική πλευρά κρύβεται πίσω από τακτικισμούς και αβαρίες, δεν μπορεί να πάρει αυτό που πραγματικά αυτή τη στιγμή θα φάνταζε ως μια εθνική επιτυχία, μετά από ένα καταστροφικό εξάμηνο διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης. Επειδή το νέο 3ετες δάνειο συνιστά μια μακρά ανηφόρα για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, πρέπει αυτή τη στιγμή να κερδηθούν όσα περισσότερα μπορούν να κερδηθούν, γιατί μετά οι όροι και οι κανόνες του νέου μνημονίου δύσκολα θα μπορούν να αλλάξουν, ειδικά για μια χώρα που θεωρείται παντελώς αναξιόπιστη.

Αυτό που απαιτείται λοιπόν είναι να πάρουν την υπόθεση στα σοβαρά. Κανένας αυτόματος πιλότος δεν πρόκειται να μας βγάλει από το αδιέξοδο και καμιά λογική της "παράκλησης". Είμαστε στην μέση μεγάλων αλλαγών και αντί να βρισκόμαστε στο περιθώριο και να πιπιλάμε το δάχτυλό μας σας χώρα, πρέπει να βγούμε μπροστά και να πάρουμε αυτά τα ελάχιστα, αλλά πολύ σημαντικά για την ύπαρξή μας σαν κράτος που μας ανήκουν...
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου