Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα ζητάει συμφωνία-γέφυρα 1 μηνός και μετά Μνημόνιο


Η Ελλάδα ζητάει συμφωνία-γέφυρα 1 μηνός και μετά Μνημόνιο [βίντεο]

Αχτίδα φωτός για συμφωνία στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα υποβάλλει την Τετάρτη αίτημα για νέο Μνημόνιο, χρηματοδότηση και βιωσιμότητα χρέους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε με non paper ότι πρώτα θα ζητήσει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για έκτακτες ανάγκες, ως το τέλος Ιουλίου.....

22:07 «Υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την αποχώρησή του από το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ. Για την απουσία νέας πρότασης απάντησε «Είναι πιο περίπλοκο από όσο φαίνεται».
22:05 Guardian: Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μίλησε με την Ανγκελα Μέρκελ σήμερα και την πίεσε να αποφύγει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
21:50: Ο Peter Spiegel μεταδίδει ότι η Ελλάδα κατέθεσε το αίτημα προς τον ESM.
Ο δημοσιογράφος των FT, επικαλούμενος πηγές της Ε.Ε., μετέδωσε ότι αφού η ελληνική αντιπροσωπεία, αφού πήγε στο Eurogroup χωρίς γραπτές προτάσεις, έστειλε αργά την Τρίτη αίτημα για χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM.
21.05: Τέσσερα είναι τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται γαλλική πηγή. Η διαδικασία για το προσωρινό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί χρόνος για ένα μακροπρόθεσμο, είναι:
1. Τις επόμενες ώρες η Ελλάδα υποβάλει γραπτή πρόταση για νέο πρόγραμμα (άμεσες ενέργειες με αντάλλαγμα χρηματοδότηση-γέφυρα)
2. Το Eurogroup την εγκρίνει στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης.
3. Οι Θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) επεξεργάζονται τη νέα πρόταση για λίγες ημέρες.
4. Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής ξανά την Κυριακή για να την εγκρίνουν.
Κυβέρνηση, non paper: Πρώτα ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά Μνημόνιο
1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».
3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».


Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου