Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Spiegel: Ο Σόιμπλε ετοιμάζει πλάνο για χρεοκοπία εντός ευρωζώνης


(EUROKINISSI)

Ενα σχέδιο, που είχε «γεννηθεί» στις αρχές της ελληνικής κρίσης, αλλά είχε μείνει στο συρτάρι, επεξεργάζεται ξανά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.
Πρόκειται «οδικό χάρτη» για χρεοκοπία μίας χώρας εντός της ευρωζώνης. Οπως αναφέρει το.....
γερμανικό περιοδικό στη διαδικτυακή του έκδοση, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας προετοιμάζουν ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει μία ομαλή αναδιάρθρωση χρέους, σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας χώρας, εντός του ευρώ.
Με τη γερμανική κυβέρνηση να θέλει να απαλλαγεί από τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης, στόχος είναι να μπορεί να ελεγχθεί στο μέλλον η χρεοκοπία κράτους μέλους της ευρωζώνης, καθώς όπως σημειώνεται για να συνεχίσει να υπάρχει η νομισματική ένωση πρέπει να διασωθεί μία τέτοια χώρα, ακόμη κι αν καταστεί αφερέγγυα.

Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα βαρύνει τους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου του συγκεκριμένου κράτους, προκειμένου οι χώρες με υγιή δημοσιονομικά να μην είναι ευάλωτες σε έναν εκβιασμό από μία χώρα που χρειάζεται χρήματα, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη σχετική συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Spiegel, μετέχουν και επιστήμονες, ενώ ένα ανάλογο σχέδιο για οργανωμένη χρεοκοπία είχε αναπτυχθεί και πριν από πέντε χρόνια, στην αρχή της ελληνικής κρίσης, αλλά έμεινε στο συρτάρι.


Πηγή: | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου