Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Βόμβα απο το Reuters: Η Ευρώπη εξετάζει την ελληνική χρεοκοπία

grexit
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν επισήμως συζητήσει για πρώτη φορά, μια πιθανή αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της έχουν σταματήσει εν όψει του τελεσιγράφου στο τέλος του μήνα, δηλώνουν πηγές στο Reuters......
Κυβερνητικοί εκπρόσωποι, που προετοιμάζουν το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κατέληξαν στις συνομιλίες τους χθες το βράδυ στην Μπρατισλάβα ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για το τι θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου.
Το λιγότερο πιθανό, όπως εκτιμούν, είναι μια συμφωνία λεφτά αντί μεταρρυθμίσεων την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως ώστε να καλύψει τα νομικά deadlines στο τέλος Ιουνίου.
Η δεύτερη πιθανότητα είναι μια περαιτέρω παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει αυτό τον μήνα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Και η τρίτη πιθανότητα –που συζητιέται επισήμως για πρώτη φορά σε τόσο ανώτερο επίπεδο στην ΕΕ- ήταν να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει.
Η συνάντηση δεν οδήγησε σε κάποια απόφαση ή καταληκτικό συμπέρασμα.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ήταν απίθανο οι πιστωτές να έρθουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις με την Αθήνα εγκαίρως, ώστε να εκταμιεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ που παραμένουν διαθέσιμα στην Ελλάδα.
“Θα απαιτούσε να σημειωθεί πρόοδος σε λίγες ημέρες, η οποία δεν έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η αντίδραση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και αρκετών κρατών μελών, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική”, τόνισε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις.,
Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που βρέθηκαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι η Αθήνα θα κάνει τα πάντα για να πετύχει μια συμφωνία εγκαίρως, τόνισαν άλλοι αξιωματούχοι. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί στην ώρα της ώστε να εγκριθεί από το Eurogroup, όταν συνεδριάσει στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου.
Οι αξιωματούχοι ωστόσο επισημαίνουν πως ακόμη και τότε, η εκταμίευση των δανείων στην Αθήνα μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας του χρόνου που χρειάζεται για να τελειώσουν όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Ως εκ τούτου, το δεύτερο σενάριό τους ήταν η παράταση του τρέχοντος προγράμματος για να παραμείνουν διαθέσιμα για την Αθήνα τα 7,2 δισ. ευρώ και τα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μόλις επιτευχθεί στη συνέχεια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.
Τα λεφτά σε διαφορετική περίπτωση θα εξαφανιστούν και θα χρειαζόταν νέα συμφωνία διάσωσης για να διασφαλιστεί περαιτέρω χρηματοδότηση. Μια τέτοια επέκταση θα συνεπάγεται την επιβολή περαιτέρω όρων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εκταμίευση των κεφαλαίων τμηματικά, όσο τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.
Εκπρόσωποι ορισμένων χωρών της ευρωζώνης ωστόσο, εκτιμούν ότι αυτές οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα τρίτο σενάριο, αυτό της ελληνικής χρεοκοπίας.
“Για πρώτη φορά υπήρξε μια συζήτηση για Plan B για την Ελλάδα”, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος. Και οι δύο επιβεβαίωσαν ότι έλαβε χώρα μια τέτοια συζήτηση.
Μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης απέφευγαν να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμη και στις κλειστές συναντήσεις, όπως αυτή που έλαβε χώρα χθες, αν και ορισμένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, έχει προετοιμαστεί για αυτό από μόνη της.
Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική διότι το σενάριο χρεοκοπίας μιας χώρας της ευρωζώνης εντός της νομισματικής ένωσης, θα ήταν χωρίς προηγούμενο. Η συνάντηση τελείωσε χωρίς να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα αναφορικά με αυτό.
Αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ένα τέτοιο σενάριο σχεδόν σίγουρα θα περιλαμβάνει την επιβολή capital controls στην Ελλάδα για να αποτραπεί η εκροή ευρώ από τη χώρα και θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την έκδοση IOUs από την Αθήνα ως εναλλακτικό μέσο πληρωμής.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου