Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Διεκόπη το Eurogroup -Δεν υπάρχει συμφωνία, περιμένουν νέα πρόταση


Διεκόπη το Eurogroup -Δεν υπάρχει συμφωνία, περιμένουν νέα πρόταση

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Eurogroup είχε μικρή διακοπή γιατί η Ελλάδα κατέθεσε την τελευταία στιγμή δική της αντιπρόταση. Τελικά το Eurogroup ξεκίνησε, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε μια συνεδρίαση που μπορεί να εξελιχθεί σε «μαραθώνια». Δύο προτάσεις στο τραπέζι. Ανοικτά παραμένουν ορισμένα σημεία σχετικά με τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεραστούν στη διαπραγμάτευση......

16:00 Τουσκ: Αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος
Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση στο twitter που έκανε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ έγραψε στο twitter πως σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή «αυτή η ιστορία (με την Ελλάδα) θα έχει αίσιο τέλος.
Συγκεκριμένα έγραψε
#Ελλάδα:Το έργο είναι σε εξέλιξη. Μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες. Αλλά έχω ένα προαίσθημα ότι σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή «αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος».
#Greece: work is underway; can still take many hours. But I have a hunch that unlike in Sophocles' tragedies this story will have happy end.

Οι πληροφορίες αναφέρουν:
  • Ενώ το τελεσίγραφο των δανειστών έληγε στις 12:00 για να υπάρξει πρόταση από την ελληνική πλευρά, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
  • Οι δανειστές κατέθεσαν τη δική τους 9σέλιδη πρόταση στο Eurogroup.
  • Τελευταία στιγμή ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε την ελληνική αντιπρόταση.
  • Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αρνήθηκαν να αξιολογήσουν δύο προτάσεις και ζήτησαν από τις δύο πλευρές να απευθυνθούν στους θεσμούς
  • Η συνεδρίαση ξεκίνησε, μπορεί να είναι μαραθώνεια
  • Παραμένουν οι διαφορές στο ΦΠΑ και τις συντάξεις
Η πρόταση των δανειστών
Ο Πίτερ Σπίγκελ έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο των 9 σελίδων που θα κατατεθεί στο eurogroup. 
Μετά την προσωρινή σύγχιση που δημιουργήθηκε για το αν υπάρχουν ένα ή δύο κείμενα που θα υποβληθούν στο Eurogroup (ένα της Ελλάδας και ένα των δανειστών), ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ ξεδιάλυνε το τοπίο:
«Δεν έχουμε πρόταση συμφωνίας από τους Ελληνες. Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε στο Eurogroup είναι το σχέδιο των Θεσμών. Δεν συζητήσαμε έκτακτο σενάριο» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, εισερχόμενος στην συνεδρίαση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες.
«Τι περιμένετε από αυτή τη συνεδρίαση;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.
«Σκληρή δουλειά» ήταν η απάντησή του.
Ο κ. Ντάισλμπλουμ πρόσθεσε ότι η πρόταση των Θεσμών θα είναι η βάση συζήτησης στο Eurogroup.
«Θα περιμένουμε να ακούσουμε την άποψη της ελληνικής πλευράς πάνω στο κείμενο των θεσμών», είπε.
Οι πρώτες φωτογραφίες από τις εργασίες στο Eurogroup δεν απεικονίζουν το πνεύμα που επικράτησε λίγα λεπτά αργότερα... 
14:46  Εγραψε ο Πίτερ Σπίγκελ στο Twitter   
«Μπαίνοντας στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται το σχέδιο των δανειστών ''Δεν έχουμε τη συμφωνία των Ελλήνων πάνω σε αυτό''». 
Μοσκοβισί: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία πάνω στο κείμενο των θεσμών
«Μπορεί να υπάρξει συμφωνία, το σχέδιο των Θεσμών είναι σταθερό από οικονομικής και κοινωνικής άποψης» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, προσερχόμενος στην συνεδρίαση.
Ντε Γκίντος:
«Ο Ιούνιος τελειώνει, η κατάσταση γίνεται περίπλοκη, αν και είμαι πάντα αισιόδοξος. Αυτό που ξέρω είναι ότι παραμένουν οι διαφορές και ότι η πρόταση των θεσμών απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Εχω πρόθεση να συνεχίσω τη διαπραγμάτευση, επειδή τελειώνει ο χρόνος».
Η πρόταση των δανειστών είναι ως εξής, στα κύρια σημεία της:
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται για την τέταρτη συνεδρίασή τους αυτήν την εβδομάδα, σε μια ακόμα προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.
Οι υπουργοί έχουν λάβει αυτό που αξιωματούχος ονόμασε «κείμενο σκοπιμότητας», όμως οι Financial Times που έχουν στη διάθεσή τους αντίγραφο του κειμένου αυτού λένε πως μοιάζει πολύ με την εκδοχή που είχαν επιστρέψει με υπομνήματα στην Αθήνα την Τρίτη οι πιστωτές (αντίγραφο του κειμένου επισυνάπτεται στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»)
Στο πρώτο σημείο που πρέπει να δει κανείς είναι η σελίδα τρία του εγγράφου των εννέα σελίδων, εκεί που ξεκινά το κομμάτι που αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο στο οποίο κολλάνε οι δυο πλευρές και, ενώ κάνει κάποιες υποχωρήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των πιστωτών για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πολύ σύντομα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου που απεστάλη στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα διασφαλίσει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022, σημαντικά νωρίτερα απ’ όσο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια ηλικίας να αυξηθούν μέχρι το 2036, όμως η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Δευτέρα μετέφερε την ημερομηνία αυτή στο 2025.
Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική υποχώρηση από την πλευρά των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό: οι πιστωτές προσπαθούν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017 και η Αθήνα μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο «μοιράζει» τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία.
Υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που έχουν «επιβιώσει», όπως η αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.
Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δυο πλευρών ήταν οι ανατροπές στον ΦΠΑ. Και σε αυτό, το σχέδιο των πιστωτών κάνει κάποιες υποχωρήσεις: αρχικά οι πιστωτές ήθελαν δυο κλίμακες, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Οι πιστωτές συμφωνούν τώρα με την ελληνική πρόταση για τρεις κλίμακες, συπεριλαμβανομένου ενός «υπερμειωμένου» συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.
Επίσης, οι πιστωτές έχουν υποχωρήσει στο θέμα του ηλεκτρισμού, συναινώντας σε διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, συντελεστή στον οποίον θα υπαχθούν και τα βασικά τρόφιμα –όμως όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κατεργασμένων τροφίμων και των εστιατορίων, πάνε στο 23%.
Επίσης, οι πιστωτές ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ των νησιών, ενώ διατηρούν την ιδέα της Ελλάδας για αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 28% (αντί του 29% που ζητά η Αθήνα). Απορρίπτουν την ιδέα για έκτακτη εισφορά 12% σε όλα τα εταιρικά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, όμως συμφωνούν στο σχέδιο για αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου