Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup - Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup - Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα
Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα, όπως αναμενόταν άλλωστε, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τρεις ώρες συνεδρίαση, το Eurogroup στο Λουξεμβούργου. Πλέον, το «παιχνίδι» μεταφέρεται για την Δευτέρα, καθώς συγκαλείται έκτακτο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ και αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, την ύστατη ευκαιρία για λύση....

Την... μη συμφωνία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις μέσω Twitter.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έγραψε «Καμία συμφωνία στο Eurogroup. Υπάρχει ισχυρό σήμα στην Ελλάδα να ασχοληθεί σοβαρά με τις διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για να συγκληθεί νέο Eurogroup».
Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι που καλύπτουν την κρίσιμη συνεδρίαση επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.
Τουσκ: Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα για την Ελλάδα
Μετά το πέρας του Eurogroup ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε τις φήμες και ανακοίνωσε πως θα γίνει Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα για την Ελλάδα.
Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι ορατή μια συμφωνία – Θέλουμε αξιόπιστες προτάσεις
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε σε δραματικούς τόνους,  αλλά ήταν  ξεκάθαρος για το τι περιμένουν οι δανειστές από την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι υπήρξε ευελιξία από την πλευρά των Θεσμών τόσο στο να εξεταστεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας όσο και να επιτραπεί στην Ελλάδα να στείλει αντιπροτάσεις για να αντικατασταθούν μερικά από τα μέτρα.
«Δυστυχώς οι προτάσεις που έστειλε η Αθήνα δεν είναι αξιόπιστες και δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία» τόνισε με νόημα.
Ξεκαθάρισε ότι «Το μπαλάκι είναι στην ελληνική πλευρά και είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα για να έχουμε συμφωνία για τις επόμενες ημέρες. Θα αξιολογήσουμε την νέα πρόταση της Ελλάδας».
«Στείλαμε ένα δυνατό μήνυμα στην ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσουν νέες προτάσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ, υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί το πρόγραμμα» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλου για να προσθέσει «Δεν είναι ορατή μια συμφωνία. Επί τη βάση των όσων έχουμε δουλέψει και μετά την 20η Φεβρουαρίου , υπήρξε μια ευελιξία και αφενός επετράπη στους Θεσμούς να λάβουν υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα για να αντικαταστήσουμε μέτρα με άλλα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά αφού πρώτα θα είχαν
αξιολογηθεί από τους Θεσμούς. Αξιοποιήθηκαν οι ευκαιρίες αλλά σήμερα ελάχιστα είναι αυτά που αξιολογήθηκαν θετικά για να ενταχθούν σε μια νέα συμφωνία».
Μοσκοβισί: Φτάνουμε στο τέλος, δεν έχουμε πολύ χρόνο από τα χειρότερα
O Πιερ Μοσκοβισί μετά το τέλος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για την Ελλάδα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
«Φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού. Τώρα πρέπει να δράσουμε και να αποφασίσουμε. Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Λάβαμε γνώση της κατάστασης είναι εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση. Τις τελευταίες εβδομάδες βρεθήκαμε σε μια κατάσταση με εμπόδια. Είναι προς όφελος όλων να κρατήσουμε ενωμένο το project του ευρώ.
Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Συμφέρον όλων να μείνουμε χωρίς απώλειες. Μας τελειώνει όμως ο χρόνος. Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Η ελληνική πλευρά πρέπει να δεσμευθεί δημιουργικά για συμβιβασμούς για να αποφύγουμε την καταστροφή. Συνυπογράφω τα όσα είπε ο Γερούν. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δουλέψει σκληρά για να φτάσουμε σε συμφωνία που είναι δύσκολη, αλλά εφικτή και αναγκαία» είπε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Οργιο σεναρίων για νέες προτάσεις
Την ίδια ώρα, κι ενώ το Eurogroup ήταν σε εξέλιξη υπήρξε ένα όργιο φημών και σεναρίων περί προτάσεων, τα οποία, ωστόσο, επισήμως διαψεύδονται τόσο από τους δανειστές όσο και από την Ελλάδα
Η τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με τη γερμανική Die Zeit, είναι πως οι δανειστές έκαναν μια τελευταία προσφορά στην Αθήνα.
Η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες από τους πιστωτές αναφέρει πως θα γίνει μια «τελευταία προσφορά» για επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιστωτές προτείνουν παράταση του προγράμματος μέχρι το Δεκέμβριο, με χρηματοδότηση των περίπου 10 δισ. ευρώ του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα δοθούν για την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ τους ερχόμενους μήνες.
«Η ΕΚΤ συμμετέχει στη χρηματοδότηση επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει πρόσθετα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα δύο δισ. ευρώ» συνεχίζει η Die Zeit, τα οποία αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες και καταθέτουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ -κάτι στο οποίο ήταν μέχρι τώρα αντίθετη.
Ο Μάριο Ντράγκι, φαίνεται πως θα έρθει σε συνεννόηση με τους δανειστές, όπως αναφέρει η Die Zeit, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει στη συγκεκριμένη πρόταση, με την Ελλάδα σε αντάλλαγμα της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος, να είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Μέρκελ: Ξέρω μόνο για μια πρόταση
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg η Ανγκελα Μέρκελ λέει ότι γνωρίζει μόνο την υπάρχουσα προσφορά από τους πιστωτές της Ελλάδος και αγνοεί τις αναφορές ΜΜΕ όπως της Die Zeit για παράταση προγράμματος μέχρι το 2015.
Μύλος με νέα ελληνική πρόταση
Την ίδια ώρα πληροφορίες από το Λουξεμβούργο αναφέρουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε πέντε σελίδες με τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο ανταποκριτής της ιστοσελίδα Politico αναφέρει ότι αυτή την ενημέρωση τους έκανε ο εκπρόσωπος του Ελληνα υπουργού Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ZDF στις Βρυξέλλες, Stefan Leifert, ο Γιάνης Βαρουφάκης «παρουσίασε για 30 λεπτά <κάποιες ιδέες>, μεταξύ των οποίων, ξανά, η διαγραφή χρέους».
Κομισιόν: Οι Ελληνες ήρθαν πάλι με τα χέρια στις τσέπες
Πάντως, και πηγές της Ευρωζώνης διαψεύδουν τις πληροφορίες και σενάρια για πρόταση των δανειστών ή νέο κείμενο από την Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Mega, σχολιάζουν ότι «Οι Ελληνες ήρθαν πάλι με τα χέρια στις τσέπες».


Πηγή: iefimerida.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου