Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Bloomberg: Μέρκελ και Ολάντ γυρνούν την πλάτη τους στην Ελλάδα


Bloomberg: Μέρκελ και Ολάντ γυρνούν την πλάτη τους στην Ελλάδα

Τις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ αποκωδικοποιεί το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν φτάσει στα όριά τους με την Ελλάδα και γυρνούν την πλάτη τους στη χώρα.
Γράφει το πρακτορείο:.....

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδειξαν ότι έχουν φτάσει στα όρια της ικανότητάς τους να προστατεύσουν την Ελλάδα, προσφέροντας στην Ελλάδα καμία περαιτέρω παραχώρηση ώστε να κάνει πίσω από τον γκρεμό.
Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών  της Ευρώπης δεν έδωσαν πολλούς λόγους για ελπίδες στους Ελληνες οι οποίοι ξύπνησαν τη Δευτέρα για να βρουν τις τράπεζές τους κλειστές με περιορισμό κεφαλαίων, καθώς η κυβέρνησή τους πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος. Οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν παγκοσμίως από τη στιγμή που η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για τους όρους του προγράμματος διάσωσης αύξησε το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Η Μέρκελ και ο Ολάντ, που έχουν πει επανειλημμένως ότι θέλουν να κρατήσουν το ευρώ, δεν έδωσαν στον Ελληνα πρωθυπουργό κανένα περιθώριο αφού διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για μελλοντική βοήθεια. Ο Ολάντ είπε ότι το δημοψήφισμα θα καθορίσει αν η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη, ενώ, η Μέρκελ σημείωσε ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται από την απάντησή της.
«Εάν πέσει το ευρώ, θα πέσει και η Ευρώπη» είπε η Μέρκελ σε μια ομιλία της στο Βερολίνο. «Για αυτό πρέπει να παλέψουμε για αυτές τις αρχές. Θα μπορούσαμε να τις αφήσουμε στην άκρη για κάποιο διάστημα. Θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε ότι απλά θα ενδώσουμε, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποστούμε ζημιά ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση».
Ουρές στα ATM
Ο Τσίπρας, ο οποίος υποσχέθηκε να επαναφέρει την «αξιοπρέπεια» στον λαό και να απορρίψει τις περικοπές από τους πιστωτές, ζήτησε ψυχραιμία μετά από ένα σαββατοκύριακο με μεγάλες ουρές στα ATM και τα βενζινάδικα.
Οι περιορισμοί στις τράπεζες ακολούθησαν έπειτα από ένα σαββατοκύριακο αναταραχών που ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση-σοκ του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα για τη λιτότητα. Οι πολίτες έτρεξαν στα ATM και τα βενζινάδικα μετά την κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις και την απόφαση της ΕΚΤ να «παγώσει» τη βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης που επιβάλει capital controls μετά την Κύπρο το 2013.
«Τις επόμενες ημέρες, αυτό που απαιτείται είναι υπομονή και ψυχραιμία» είπε ο Τσίπρας στην τηλεόραση. «Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς. Το ίδιο ισχύει για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων είναι επίσης εγγυημένες».
Η Μέρκελ μίλησε με τον πρόεδρο Ομπάμα την Κυριακή, συμφωνώντας στη σημασία του να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
Ο Ολάντ είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει δημοψήφισμα αυτό που τίθεται προς συζήτηση είναι σοβαρό».
«Πρέπει να γνωρίζουμε αν ο ελληνικός λαός θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη» είπε και πρόσθεσε «Αυτή  είναι η θέση τους για μένα, αλλά εκείνοι θα αποφασίσουν ή τα αναλάβουν το ρίσκο να φύγουν».
Τόσο ο Ολάντ όσο και η  Μέρκελ, στις δημόσιες απαντήσεις τους τόνισαν τις κοινές προσπάθειες από την πρώτη στιγμή που η Ελλάδα ζήτησε διεθνή βοήθεια το 2010 ώστε να ανασχεθεί ο κίνδυνος μετάδοσης».
«Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις πολύ, πολύ καλύτερα σήμερα γιατί έχει λάβει μέτρα» είπε η Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου