Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η «λάθος συνταγή του μνημονίου» φέρνει αυξήσεις μισθών στην Ισπανία

2015-06-08_7.30.01_.png

Μετά από τριετές «πάγωμα» των μισθών, εργοδότες και εργατικά συνδικάτα στην Ισπανία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για μισθολογικές αυξήσεις μέχρι και 1% φέτος και 1,5% το 2016..
. Η συμφωνία αυτή θα έχει τριετή ισχύ, ωστόσο το ...
ποσοστό της μισθολογικής αύξησης για το 2017 δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από τους κοινωνικούς εταίρους. Η σύμβαση υπογράφηκε από τις ομοσπονδίες των εργοδοτών CEOE και Cepyme, που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα βασικά συνδικάτα εργαζομένων UGT και CCOO, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Αυτή η συμφωνία αντανακλά την πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της CEOE Χουάν Ροσέλ σε συνέντευξη Τύπου, την ώρα που η οικονομία της χώρας ανακάμπτει και οι τιμές καταναλωτή πέφτουν. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε το 2014 ανάπτυξη 1,4% ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης ή στασιμότητας, ενώ οι τιμές καταναλωτή υποχωρούν από τον Ιούλιο του 2014. «Είναι μια συμφωνία ιδιαίτερα πολύτιμη» που θα επιτρέψει «να αφήσουμε πίσω μας την τρέχουσα κρίση και να μιλήσουμε για οικονομική ανάκαμψη» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του UGT. Ωστόσο, ακόμα και αν η ανάπτυξη φτάσει φέτος το 2,9%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της συντηρητικής κυβέρνησης, δεν θα ευνοήσει όλους τους Ισπανούς.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 23,78% το πρώτο τρίμηνο, το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εξαετούς κρίσης, πολλοί εργαζόμενοι δέχθηκαν μείωση των μισθών τους ενώ ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στη χώρα είναι 645 ευρώ. [lifo]

Εpikairo: Μετά την Ιρλανδία, η οποία από το μνημόνιο κατέληξε να είναι πρωταθλήτρια ανάπτυξης της Ε.Ε. , σειρά παίρνει η Ισπανία η οποία βγαίνει από την ύφεση και η οικονομία της ανακάμπτει σε όλα τα επίπεδα. Μόνο σε μας το μνημόνιο αποδείχθηκε ότι ήταν «λάθος συνταγή» και «γενοκτονία». Ίσως και να είχαν σχέδιο εξόντωσής μας αλλά δεν θα τους περάσει, κάτι που τόνισε ο Πάνος Καμμένος ο οποίος πήγε στην αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου και ξεφώνησε ως άλλος νεοέλληνας ήρωας «κάλιο θάνατος παρά σκλαβιά»!

Παράλληλα, ο Βαρουφάκης συνάντησε για νιοστή φορά τον Σόιμπλε και μας μετέφερε για νιοστή φορά το καλό κλίμα, άσχετα αν δεν υπάρχει καν σημείο σύγκλισης. Εκτάκτως, ξαναπετάνε στις Βρυξέλλες και οι Παππάς-Τσακαλώτος και όπως φαίνεται ο μόνος κερδισμένος της κρίσης στη χώρα μας θα γίνει η Aegean.
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου