Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Το θρίλερ συνεχίζεται: Τι ζητούν οι δανειστές μετά την πενταμερή

Το θρίλερ συνεχίζεται: Τι ζητούν οι δανειστές μετά την πενταμερή
Στο πιο κρίσιμο σημείο της βρίσκεται η διαπραγμάτευση, καθώς, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε άτυπη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα με συμμετοχή των Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ...........

Η συνάντηση, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, παρέμενε μυστική, ωστόσο, όταν διέρρευσε προκάλεσε «σεισμό» στα διεθνή ΜΜΕ και τα social media.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι σε συνεχή επικοινωνία και με την Ελλάδα.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συζήτησης την Τρίτη, αλλά και ενημέρωση από την Ανγκελα Μέρκελ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι το «ασφαλιστικό» αναμένεται να παραμείνει το μεγάλο αγκάθι για τη συμφωνία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ φέρεται να ετοίμαζαν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την διαπραγμάτευση, ενώ, δεν αποκλείεται αυτό να φτάσει σε κείμενο στην Αθήνα με τη μορφή τελεσιγράφου.
Ωστόσο, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη συνάντηση δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις με τις διαφωνίες μεταξύ των εταίρων να συνεχίζουν να υφίστανται.
Παρ'όλα αυτά δεν αποκλείεται όλες οι πλευρές να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και να έρθουν στο φως περισσότερες πληροφορίες την Τρίτη.
Παράλλλα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συνάντηση δεν εκλήθη ο Αλέξης Τσίπρας. Aπών ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup, κάτι που καταδεικνύει και την πιο... πολιτική τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση.
Κοινοτικές πηγές, πάντως, σχολίζαν με νόημα ότι «Επιτέλους τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ».
Μύλος με τα προσχέδια
Πληροφορίες έκαναν λόγο πως η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο συμφωνίας 45 σελίδων, ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι δεν επιβεβαιώνουν. Από την Αθήνα επισημαίνουν, πάντως, ότι υπάρχει ελληνικό κείμενο-πρόταση βασισμένο στην πρόοδο που έχει γίνει στο Brussels Group.
Την ίδια ώρα πληροφορίες που μεταδόθηκαν από δημοσιογράφους και ΜΜΕ μέσω social media ανέφεραν ότι στη μίνι Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το προσχέδιο της Κομισιόν επίσης δεν επιβεβαιώνονται.
Οι διαφορές των δανειστών
Την διαφορά προσέγγισης των δανειστών περιγράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο Πήτερ Σπήγκελ.
Γράφει ο δημοσιογράφος:
«Το ΔΝΤ κρατάει την σκληρή γραμμή, κυρίως, επειδή δεν επιθυμεί να αλλάξει τους κανόνες δανεισμού και κυρίως επειδή υπάρχει πίεση από άλλες χώρες οι οποίες λένε ότι η Αθήνα έχει ήδη δεχθεί πολύ ευνοϊκή μεταχείριση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της προωθεί πιο ευνοϊκούς όρους για την Αθήνα γιατί έχει στόχο το να μείνει ανέπαφη η Ευρωζώνη, βασικό στοιχείο για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η ΕΚΤ επίσης θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα, ωστόσο, ανησυχεί μήπως δεχθεί πλήγμα η αξιοπιστία της από το γεγονός ότι ξεπερνάει συνεχώς τον ρόλο της ως κεντρική τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο Πήτερ Σπίγκελ, εάν η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τα χρήματα θα έλθουν από την Ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ».
Ποια αγκάθια παραμένουν
Οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά για το πώς θα μπορούσε η Αθήνα να μαζέψει τα δημόσια οικονομικά της. 
Η κυβέρνηση έχει απορρίψει την τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές που προέβλεπε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η Αθήνα θέλει ένα νούμερο κοντά στο 1%, αλλά οι δανειστές, παρά το ότι εμφανίζονται δεκτικοί στο να μειώσουν το ποσοστό, δεν θέλουν να φτάσουν τόσο χαμηλά.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι ακόμη διχασμένοι σε ζητήματα κλειδιά όπως οι απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές στο συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό πρόγραμμα της χώρας, μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Στην καγκελαρία έγινε η συνάντηση των πέντε.
Τι έγραφαν νωρίτερα τα ΜΜΕ
Το πρακτορείο Bloomberg ήταν το πρώτο που μετέδωσε ότι στο δείπνο που θα παρατεθεί στο περιθώριο της συνάντησης Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ προστίθενται άλλοι δύο πολύ δυνατοί παίκτες, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ
Το γεγονός αυτό σήμανε αυτομάτως συναγερμό, καθώς, εκτιμήθηκε ότι ελήφθη η απόφαση για πολιτική διευθέτηση της διαπραγμάτευσης.
«Συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο γίνονται στο Βερολίνο ώστε να καταλήξουν στη συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως η μόνη ρεαλιστική ευκαιρία της για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να διαφυλάξει την παρουσία της στο ευρώ», έγραψε το Bloomberg.
«Η Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική πρωτεύουσα. Εκπρόσωποι των θεσμών των δανειστών λέγεται ότι θα συγκληθούν μαζί τους απόψε για να συζητηθεί ένα σχέδιο επίλυσης του αδιεξόδου σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές.
Οι συζητήσεις γίνονται σε ανώτατο επίπεδο. Περιλαμβάνουν τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τη συνάντηση», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Τη συνάντηση των πέντε επιβεβαίωσε και το Reuters σε δικό του ρεπορτάζ, με αξιωματούχο της ΕΕ να αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι «οι Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ θα καθίσουν απόψε στο ίδιο τραπέζι με τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ».
Στόχος της συνάντησης η υιοθέτηση μίας κοινής θέσης για το πώς θα διαπραγματευτούν με την Ελλάδα, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters. Πληροφορίες, μάλιστα, έλεγαν ότι θα γίνει προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις του ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να κρατά άκαμπτη στάση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και του νέου προγράμματος βοήθειας.
Λίγη ώρα αργότερα κύκλοι του ΔΝΤ επιβεβαίωσαν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται στο Βερολίνο. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ότι Λαγκάρντ και Τόμσεν δεν αναχώρησαν ποτέ από τη Γερμανία, μετά τη Σύνοδο των G7.

Ο Μάριο Ντράγκι τη στιγμή της άφιξης για τη συνάντηση.
Πυρετός στο Μαξίμου με το βλέμμα στο Βερολίνο
Στην Αθήνα, πάντως, και παρά τις συνεχείς δηλώσεις για συμφωνία σε μερικές ημέρες, οι βασικοί «παίκτες» συσκέπτονταν στο Μέγαρο Μαξίμου κοιτώντας προς στο Βερολίνο.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι «αναμένονται εξελίξεις απόψε».
Λίγο μετά τις 23:00, αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Σταθάκης, Φλαμπουράρης, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης είχε φύγει νωρίτερα.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο παρέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι ίδιοι κύκλοι, δεν απέκλειαν να υπάρξει μια τελική πρόταση, τύπου «take it or leave it» (την δέχεστε ή την απορρίπτετε), από την πενταμερή του Βερολίνου.
Επισήμως ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους κορυφαίους υπουργούς του το ζήτημα διορισμών των νέων ΔΣ στους οργανισμούς δημοσίου, αλλά είναι προφανές ότι στο τραπέζι μπήκαν όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ δεν έκαναν καμία αναφορά στην Ελλάδα κατά τις δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, ωστόσο, η νύχτα αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη.
Αγνωστο, ακόμη, παραμένει εάν θα υπάρξει και επικοινωνία των ηγετών των δανειστών με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
«Φωτιά» στο Twitter: Οργιο φημών, πληροφοριών και σεναρίων
Οπως ήταν αναμενόμενο το twitter πήρε «φωτιά» από την ξαφνική μίνι-σύνοδο κορυφής.
Ολοι οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων ΜΜΕ επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με το τι συζητούσαν οι ηγέτες των θεσμών, στη γερμανική πρωτεύουσα. Παράλληλα όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέφεραν διαρκώς το κλίμα και από την Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου.
O Paul Mason, οικονομικός συντάκτης του Channel 4 News έγραψε πως ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι έτοιμοι για μια τελική πρόταση «take or leave it» για την Ελλάδα. Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι η βάση για τη συμφωνία θα είναι μια προφορική δέσμευση για επαναφορά της ρευστότητας.
Ο Simon Nixon διερωτήθηκε αν είναι ώρα για την πρόταση «take it or leave it» συνοδευόμενη από μια δέσμευση για την ανακούφιση του χρέους της Ελλάδας.
Ο γνωστός δημοσιογράφος Hugo Dixon τουιτάρισε την συνάντηση «κορυφής» στο Βερολίνο
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του RadioRadicale στις Βρυξέλλες, David Carretta, πηγές από το Βερολίνο του είπαν πως απόψε θα μπορούσε να έρθει η «τελευταία προσφορά» για την Ελλάδα.
Ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού γραφείου του Guardian στις Βρυξέλλες Ian Traynor χρησιμοποίησε το hashtag #grexit και υπενθύμισε: Την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα πράγματα πρέπει να ρυθμιστούν από τους ηγέτες. Την Δευτέρα το βράδυ, στο Βερολίνο, Μέρκελ και Ολάντ έδειξαν να παραδέχονται ότι έχει δίκιο.
Ενώ αμέσως μετά ανέφερε ότι όσοι δεν προσκλήθηκαν στην μίνι-σύνοδο της ευρωζώνης στο Βερολίνο θα ενοχληθούν.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου