Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

Τσίπρας, Γιούνκερ, Ντράγκι εκτάκτως στις Βρυξέλλες: Ολοι πάνω στη Λαγκάρντ

Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκ νέου αύριο Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο «παρά ένα» των κρίσιμων διαβουλεύσεων....

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου MNI, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην βελγική πρωτεύουσα αύριο προκειμένου να έχουν συνομιλίες.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις πηγές του MNI, στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των θεσμών, ήτοι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, η επικεφαλής της ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στόχο έχουν να υπάρξει η τελική συμφωνία την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες στις 20:00 ώρα Ελλάδος και εν συνεχεία, θα εγκρίνει η Σύνοδος Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα.
«Πυρ και μανία» το ΔΝΤ με την ελληνική πρόταση
Σημειωτέον ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με την ελληνική πρόταση στην οποία βλέπει υπερβολική αύξηση φόρων και όχι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Το μεσημέρι της Τρίτης η Wall Street Journal αποκάλυψε τι είπε και τι ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ από τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε πως δεν είναι ικανοποιημένη με σημεία-κλειδιά της ελληνικής πρότασης, καθώς, το σχέδιο για τη μείωση ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό και τον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. 
Το ΔΝΤ, από την πλευρά, του ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφολογημένη και οι νέες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Εκπρόσωποι του ΔΝΤ, είπαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα σχέδια της Ελλάδας για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, ενώ, εγείρει ακόμη και «θέμα εμπιστοσύνης» για την ελληνική διοίκηση.
Σύμφωνα με την WSJ και η Γερμανία ξεκαθάρισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής πως θέλει και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο, μάλιστα, ενοχλήθηκαν από το πόσο γρήγορα η Κομισιόν καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις και προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά.
Τόνισαν επίσης ότι δεν θα συμφωνήσουν σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας.
Καθυστέρησε τις τεχνικές συζητήσεις
Το πρακτορείο MNI, μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί εκνευρισμός στο ΔΝΤ, καθώς, επέλεξε στις τεχνικές συζητήσεις να στείλει χαμηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος δεν είχε εντολή να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ενστάσεις για τη συμφωνία υπάρχουν και από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αύξηση του ΦΠΑ στη εστίαση στο 23% από το 13% θα ήταν βέβαιο ότι θα μπορούσε να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος.
Αν και η Κομισιόν πιστεύει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση καλύπτει πλήρως τους όρους του προγράμματος το ΔΝΤ εγείρει ακόμα θέμα «εμπιστοσύνης» με την ελληνική διοίκηση.
Εκτός συμφωνίας το Ταμείο
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση του ΔΣ του ΔΝΤ από τον Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.
Παράλληλα, υπό αυτές τις συνθήκες το Ταμείο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συμφωνία ούτε στη χρηματοδότηση.


Πηγή: | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου