Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ο Τσίπρας δεν έκανε τίποτε για το «όλα» και έκανε τα πάντα για το «τίποτε»

tsipras_21062015.jpg

Νέο τελεσίγραφο φέρονται να έστειλαν προς την Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής που είχαν με τον Α. Τσίπρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times. [theTOC]
«Η Γαλλία και η Γερμανία είπαν στην Ελλάδα ότι...
πρέπει να υπάρξει μια οριστικοποιημένη συμφωνία με τους τρεις θεσμούς πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας», σημειώνουν οι FΤ.

Οι δυο ηγέτες φέρονται να υπενθύμισαν στον Α. Τσίπρα ότι απαιτείται ένα «Staff Level Agreement» με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ πριν τη Σύνοδο. Όπως του είπαν, σύμφωνα πάντα με τους FT, η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι για διαπραγματεύσεις -που σε κάθε περίπτωση θα ήταν αδύνατες σε ένα forum με 19 εκπροσώπους- ενώ τον προέτρεψαν να φτάσει σε μια συμφωνία με τους Θεσμούς.

Την ίδια στιγμή σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την αποστολή των νέων ελληνικών, καθώς κοινοτικές πηγές φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη το σχετικό κείμενο της ελληνικής πλευράς.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας θα συναντηθούν την Κυριακή στις 18.00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσουν μια δυνατή συμφωνία, αλλά η συνάντηση μπορεί να είναι παραγωγική μόνο αν η Αθήνα υποβάλλει μια νέα πρόταση μπορούν να συζητήσουν, ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Reuters

«Σε αυτό το στάδιο, μια πρόταση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη» είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο.

Από την άλλη, όπως μεταδίδει το Reuters, ο γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ δήλωσε από το Μιλάνο πως η Ελλάδα παρουσίασε νέες προτάσεις στους δανειστές. «Η Ελλάδα έστειλε στην Κομισιόν και νομίζω και στους θεσμούς τις νέες της προτάσεις», σημείωσε ο κ. Ολάντ. Κάποιες χώρες μπορεί να έχουν ένα αντίγραφο των νέων προτάσεων, ωστόσο οι θεσμοί είναι εκείνοι που θα κάνουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας, πρόσθεσε.

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, άλλες πηγές από την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες ανέφεραν στο Reuters ότι η το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει το θέμα της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις 11.30 π.μ. ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εντολές για απόσυρση καταθέσεων για τη Δευτέρα έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, λίγο μετά τις 17.00 ολοκληρώθηκε το κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκονται ήδη για διαβουλεύσεις με τους εταίρους οι υπουργοί Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος.

Epikairo: Μέχρι σήμερα υπήρχε μια μη συνομολογούμενη παραδοχή σ' αυτή τη χώρα: Ό, τι και να γίνει, στο τέλος θα υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, με τις προσεγγίσεις σχετικά με το ποιος θα έκανε την τελευταία υποχώρηση να διαφέρουν ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση του καθενός. Το να πούμε ότι αυτή η εβδομάδα είναι η κρισιμότερη του τελευταίου πενταμήνου ή του τελευταίου "πενταχρόνου" δεν προσφέρει κάτι καινούργιο στη συζήτηση. Αυτό που προσφέρει όμως είναι οι προτάσεις που απέστειλε (;) η ελληνική κυβέρνηση προς τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίες λογικά αποτελούν και την "τελική" προσφορά της κυβέρνησης Τσίπρα (βλ. αναλυτικά εδώ).

Υπό την αίρεση ότι όλα μπορούν να γίνουν, με τις υπάρχουσες ενδείξεις η Αθήνα φάινεται να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά: Διαβάζοντας τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί στο Μαξίμου την κρισιμότητα των στιγμών και εφόσον αυτή η η πρόταση είναι η "τελική" της Αθήνας, τότε η αισιοδοξία για την συμφωνία δεν προκύπτει από πουθενά, με το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να παραμένει αγεφύρωτο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την λογική του "όλα ή τίποτε", σημάδι άκρως ανησυχητικό για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες που θα ακολουθήσουν: Η παρούσα κυβέρνηση είναι γνωστό ότι δεν έκανε σχεδόν τίποτε για το "όλα", ενώ έκανε τα πάντα για να πάρει αύριο το "τίποτε", που μεταφράζεται σε πρώτη φάση σε χρεοκοπία εντός του ευρώ, στρατηγική που μάλλον είχε προκρίνει από την αρχή της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση.

Το "όλα" ο Τσίπρας εννοεί μια συνολική λύση τώρα, χωρίς παρατάσεις και με ρύθμιση του χρέους. Το "όλα" οι Ευρωπαίοι είναι το πολύ κάποιου είδους παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Το "τίποτε" για τον Τσίπρα είναι η ρήξη και η διάσωση της χώρας από το παραένα της καταστροφής. Το "τίποτε" για τους Ευρωπαίους είναι να αφήσουν σε πρώτη φάση την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και έπειτα να κάνουν διαχείριση της χρεοκοπίας.

Εδώ που φτάσαμε, το χειρότερο σενάριο είναι η μη συμφωνία=χρεοκοπία, ενώ το καλύτερο η συμφωνία=παράταση του προγράμματος και η προσωρινή παραμονή της χώρας στο ευρώ. Είναι στα όρια της φαντασίας ότι οι ευρωπαίοι μπορούν εδώ και τώρα να δώσουν τον ουρανό με τα άστρα, χωρίς να έχουν δει την παραμικρή μεταρρύθμιση. Μολονότι η παράταση της παρούσας κατάστασης είναι εξίσου κακό σενάριο, γιατί θα επιτείνει την αβεβαιότητα για ακόμα μερικούς μήνες, με την οικονομία να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο, ωστόσο είναι καλύτερο από την άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

Ο Τσίπρας δείχνει εγκλωβισμένος στο πολιτικό οικοδόμημα που έχτισε με μοναδική επιμέλεια τα 3 τελευταία χρόνια και μάλλον δείχνει ανήμπορος και ανέτοιμος να εγκαταλείψει το αφήγημα που τον έκανε πρωθυπουργό. Από την άλλη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι ανέτοιμη και ανήμπορη να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και οπωσδήποτε είναι ανέτοιμη να πιστέψει ότι μπορεί και να μην υπάρξει συμφωνία, αναγκαζόμενη να υποστεί συνέπειες που έως σήμερα φάνταζαν "σενάρια επιστημονικής φαντασίας". 

Τη συμφωνία δεν μας τη χαρίζει κανείς, ούτε την προφήτεψε κάποιος. Στο χέρι μας είναι να την πετύχουμε ή όχι..
- See more at: http://epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου