Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Το μνημόνιο δεν ξηλώνεται μ' ένα άρθρο για τον Φίλη, πόσο μάλλον η πολιτική απάτη

filis_12052015.jpg

Το μνημόνιο δεν μπορεί να ξηλωθεί, παραδέχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «The Press Project».
Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε λάθος της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε...
μονομερείς ενέργειες στο πρώτο διάστημα, ενώ αναφορικά με το χρέος είπε ότι η σχετική Επιτροπή της Βουλής θα υποταχθεί στη διαπραγμάτευση.

«Είχαμε λανθασμένη εκτίμηση» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, ο Ν.Φίλης σημείωσε ότι είμαστε στη στιγμή της συμφωνίας και ότι τώρα όλα τα προαπαιτούμενα πρέπει να συμφωνηθούν.

«Συμβιβασμός είναι, δεν το κρύβουμε» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφύλαξε μερικά ζητήματα κρίσιμα στη διαπραγμάτευση.

«Δεν σχεδιάστηκε η διαπραγμάτευση με τον αποτελεσματικότερο τρόπο» επισήμανε, ενώ σχετικά με ενδεχόμενη επιλογή ρήξης με τους δανειστές είπε ότι «ρήξη είναι η διαπραγμάτευση που κάνουμε».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν ενιαία στάση και πως «υπάρχουν ρωγμές».

Όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι είναι «οι συντάξεις, οι μισθοί, το χρέος, τα πλεονάσματα, η χρηματοδότηση από τους θεσμούς μιας αναπτυξιακής πορείας χωρίς μνημόνια, η ψήφιση εργατικής νομοθεσίας και η δίκαιη λειτουργία – ρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Epikairo: Ο Φίλης έχει την άνεση να προβεί σ' αυτή την κυνική ομολογία, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε ευθέως τους έλληνες πολίτες για σκίσιμο ή κατάργηση του μνημονίου μ' ένα νόμο κι ένα άρθρο. Αλλά ο Φίλης έχει την άνεση να λέει αυτά λόγω της ανυπαρξίας της αντιπολίτευσης, πατώντας πάνω στην υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο. Βέβαια κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ποια είναι η μεγαλύτερη απάτη: Ότι δεν έσκισαν τα μνημόνια, ή ότι αιτήθηκαν να τα παρατείνουν μέχρι τον Μάρτιο του 2016 (βλ. αναλυτικά την ελληνική πρόταση εδώ), επιστρέφοντας πανηγυρικά πίσω στον Φεβρουάριο του 2015, αυτή την φορά με πρόσθετα υφεσιακά μέτρα και παρατείνοντας την αβεβαιότητα για 9(!) ακόμη μήνες;

Και όχι μόνο αυτό. Το ελληνικό αίτημα 9μηνης παράτασης συνιστά έμμεση ομολογία αποτυχίας της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας να μην προσφέρει κανένα καινούργιο διέξοδο στο αδιέξοδο που εκείνη μπήκε οικειοθελώς. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παρατείνει το μνημόνιο για 9 μήνες, τότε γιατί έγιναν εκλογές σ' αυτόν τον τόπο στις 25 Ιανουαρίου, για να εκλεγεί ΠτΔ ο Παυλόπουλος και όχι ο Δήμας; Αστεία πράγματα, οδυνηρά πράγματα για την χώρα και μην ξαφνιαστεί κανείς αν ο Τσίπρας εκεί κατά τον Δεκέμβρη κάνει λόγο για "πιστοληπτική γραμμή στήριξης".

Και για το τέλος έχουμε και μια ειλικρινή απορία: Αυτή η περήφανη διαπραγμάτευση των σχεδόν 5 μηνών γίνεται για να υποταχθεί η Ζωή και όχι οι δανειστές, όπως ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και μετεκλογικά;
- See more at: http://epikairo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου