Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Το Μαξίμου κάνει υποχωρήσεις & στέλνει λίστα με νέα μέτρα στους δανειστές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Η δραστική περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας είναι το νέο πεδίο υποχώρησης της κυβέρνησης, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πετύχει συμφωνία με εταίρους και δανειστές μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε το....
σχεδιο δράσης της κυβέρνησης έως και τη Δευτέρα.Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, αύριο Κυριακή, στις 11:00 το πρωί, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα μέλη του για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.
Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να μεταβεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Προς το παρόν, βρισκόμαστε εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση συνοψίζονται στα εξής:
  • Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας. Με βάση υπολογισμούς της ομάδας διαπραγμάτευσης, το όφελος από αυτό το μέτρο μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα όμως που οι Βρυξέλλες ζητούν κατάργηση των πρόωρων από... αύριο κιόλας.
  • Μάχη για τον ΦΠΑ. Η μάχη της Αθήνας δίνεται και στο μέτωπο του ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνει στο 13% για τα τιμολόγια ενέργειας και την εστίαση και το υπόλοιπο των απαιτήσεων των δανειστών να καλυφθεί με εναλλακτικά φορολογικά μέτρα. Η νέα πρόταση καλύπτει το 0,43% του ΑΕΠ, ωστόσο οι δανειστές απαιτούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1% του ΑΕΠ.
  • Επικουρικές συντάξεις. Οσον αφορά στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, αν και το ψαλίδι παραμένει στο τραπέζι, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα παίρνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκατ. συνταξιούχους
  • Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
  • Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ
  • Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Τα τέσσερα τελευταία παραπάνω μέτρα είναι μέτρα που θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπλέον έσοδα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Κατά την κυβέρνηση, κομβικό σημείο για συμφωνία είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους με σαφή αναφορά.
Οσον αφορά το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, οι εταίροι τηρούν στάση αναμονής για τις νέες προτάσεις της Αθήνας, ενώ το πρώτο που θα κοιτάξουν στο νέο κείμενο που θα υποβληθεί είναι αν εξοικονομούνται 300 εκατ. ευρώ. Αν βγει ένα θετικό αποτέλεσμα από αυτό, τότε τη Δευτέρα στο Euro Workinbg Group θα δοθεί το πράσινο φως για να λάβει τις αποφάσεις του αμέσως μετά το Eurogroup, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η συμφωνία θα επικυρωθεί και στο επίπεδο κρατών και κυβερνήσεων. Ολα αυτά αν επικρατήσει το καλό σενάριο. Αν δεν υπάρξει καλό σενάριο, τότε όλα μετατίθενται για μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.


Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου