Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Η Συμφωνία, το δράμα, η κωμωδία

Μια κυβέρνηση, που εξελέγη για να «σκίσει» τα Μνημόνια και να «συντρίψει» τους δανειστές, μπορούσε να υπογράψει μαζί τους στο άψε-σβήσε ένα νέο; Όποιος το περίμενε αυτό, να πάει να ελέγξει τις νοητικές του λειτουργίες.
Μια κυβέρνηση, η οποία συμπληρώνει σε λίγο έξι μήνες θητεία, μπορεί να υπογράψει νέο Μνημόνιο, που θα το βαφτίσει «αναπτυξιακή συμφωνία»; Όχι μόνο ...μπορεί,είναι έτοιμη. Όσοι πρόσεξαν τις αποχρώσεις της ομιλίας Τσίπρα στη Βουλή δεν πρέπει να έχουν αμφιβολίες. Παρά τις κορώνες και τους μαξιμαλισμούς, που είναι για εσωκομματική κατανάλωση, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι λύση θα βρεθεί, αφού τώρα «είμαστε περισσότερο παρά ποτέ κοντά σε συμφωνία». Το είπε στην πρωτολογία του, το κατέστησε απολύτως σαφές και στην τριτολογία του.
Μόνο που, πριν έρθει αυτή η λύση, πρέπει να προηγηθεί η δραματοποίηση. Είναι αυτό που γίνεται τον
τελευταίο μήνα. Φουσκώνονται οι απαιτήσεις των δανειστών, που του ενεχείρισε ο Γιουνκέρ και «εξεπλάγη» ο κ. Τσίπρας (τι σόι διαπραγματευτές έχει, που δεν κατάλαβαν τίποτα;), ώστε να φανούν μέτριος καφές τα μέτρα που προτείνει η ίδια η κυβέρνηση. Δηλαδή, οι δανειστές θα αποσύρουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ και η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ παραπάνω από το τρισκατάρατο «μέιλ Χαρδούβελη».
Αυτή η δραματοποίηση, την οποία πολύ έντεχνα κάνει η κυβέρνηση, θα διευκολύνει πολύ και την υπερψήφιση της συμφωνίας από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αφού η κυβέρνηση θα έχει «καταφέρει» να «επιβάλει» τα δικά της μέτρα, αυτοί οι βουλευτές θα τα υπερψηφίσουν με «εθνική αξιοπρέπεια».
Η λύση σε κάθε τραγωδία οδηγεί, κατά τον ορισμό του Αριστοτέλη, στην«κάθαρση». Εν προκειμένω «κάθαρση» για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα είναι το Σχέδιο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΣΑΝΟ, όπως το βάφτισε ο Βενιζέλος, προκαλώντας ιλαρότητα στη Βουλή), το οποίο θα υπερψηφίσουν, αφού δεν θα έχει τον τίτλο Μνημόνιο.
Εν τω μεταξύ, στο εξελισσόμενο δράμα, στο οποίο αναζητεί μια λύση ο κ. Τσίπρας, εισβάλλουν ενίοτε ορισμένες σκηνές κωμωδίας, με πρωταγωνιστή τον Ανεξάρτητο Έλληνα κ. Καμμένο, τον κολοσσό αυτό της σύγχρονης πολιτικής, ο οποίος κράτησε ψηλά το επίπεδο του κοινοβουλευτικού λόγου ωρυόμενος και εμφανίστηκε έτοιμος να καταθέσει ως και την πιστωτική του κάρτα, για να αποδείξει πώς πλήρωσε το ταξιδάκι του στην Αμερική.
Κάπως έτσι, μεταξύ του μεγάλου δράματος και των μικρών σκηνών κωμωδίας, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να περιγράψει τη Συμφωνία που σε λίγες μέρες θα φέρει στη Βουλή. Μια Συμφωνία που θα είναι μεν επαχθέστερη από το «μέιλ Χαρδούβελη», αλλά είναι δέκα φορές προτιμότερη από το ναυάγιο, που θα οδηγήσει τη χώρα στον βυθό και θα καταστήσει τον ίδιο μοιραίο πρόσωπο.
Γ. Καρελιάς-protagon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου