Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

«Βόμβες» Λαφαζάνη...

Παρεμβαίνουν ωμά οι θεσμοί...
Χρειάζεται βαθιά διαγραφή χρέους...
«Βαθιά διαγραφή χρέους» ζήτησε ο υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης που προχώρησε σε καταγγελίες ότι οι πιστωτές παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.
Μιλώντας το...
απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ και σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου από τις εκδόσεις Λιβάνη του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος / Κλασικές Αναλύσεις, Σύγχρονες Εμπειρίες» ο κ. Λαφαζάνης περιέγραψε τα τρία πράγματα που κατά την άποψή του χρειάζονται για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Όπως είπε, «πρέπει να τερματιστεί η λιτότητα» καθώς σύμφωνα με τον ίδιο είναι «ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο».

Παράλληλα ζήτησε «ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση» καθώς και «βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

«Η Ελλάδα μέσα σ’ αυτή την Ευρώπη (...) έχει μπει σε μια φάση μετάβασης» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του και πρόσθεσε:

Αυτή η μετάβαση, ή θα είναι προοδευτική και θα οδηγήσει σε μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, ή -αν δεν προχωρήσει αυτή η μετάβαση σ’ αυτή την κατεύθυνση- η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής και αντιδημοκρατικής ανωμαλίας η οποία γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί και στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι οι θεσμοί παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας, σε συνεργασία όπως είπε με το «εσωτερικό κατεστημένο».

«Η αλλαγή στο κράτος για να μπορεί να είναι υπαρκτή, πραγματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης και της κηδεμονίας της χώρας, που παίρνει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια. (...) πάντοτε το ελληνικό εσωτερικό κατεστημένο μπορούσε να κυριαρχεί, γιατί είχε μια θεσμική, οργανική στήριξη, η οποία έπαιρνε βαθύτατα εσωτερικές διαστάσεις και διαπλοκές, από τη θεσμοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική εξουσία» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε στη συνέχεια:

Αυτό το ζούμε και στις μέρες μας, όπως το έχει ζήσει, το έχει δει η χώρα και μεταπολεμικά. Είτε «τρόικα» το πει κανείς, είτε «θεσμούς», είτε το πει με την πραγματική του διάσταση «ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ», αυτή η θεσμοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη εξουσία παρεμβαίνει τώρα ωμά, προκειμένου να οδηγήσει τις εξελίξεις -σε συνάφεια με το εσωτερικό κατεστημένο- σε μια τροχιά η οποία να είναι συμβατή, απόλυτα συμβατή αν είναι δυνατόν, με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητές της, οι οποίες είναι ακραία αντιδραστικές, στη σημερινή φάση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου