Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Κρίνονται όλα -Τα πεδία μάχης της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-δανειστών

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Ύστατη προσπάθεια για έναν έντιμο συμβιβασμό καταβάλλει η Αθήνα, και μετά το μπαράζ επικοινωνιών του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μερκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, είναι πια κοινή διαπίστωση ότι η διαπραγμάτευση έχει μεταφερθεί στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο....

Η δυστοκία της ελληνικής πλευράς έναντι των απαιτήσεων των δανειστών για επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων εντάθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια της ωριαίας χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης των τριών ηγετών.
Τσίπρας: Η πρόταση των θεσμών δεν συμβάλλει στην πρόοδο των συνομιλιών
Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ανέφεραν, πως ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στην κουβέντα, λέγοντας ότι το κείμενο που του δόθηκε στις Βρυξέλλες με την πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και πως δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση των συνομιλιών.
Η άλλη πλευρά, αντέτεινε, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι υποχώρησαν στο σκέλος  με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν πως δεν μπήκαν στη διαδικασία να συζητήσουν τεχνικές λεπτομέρειες και επί των προτάσεων. Μάλιστα, συμφώνησαν να τα ξαναπούν και οπως όλα δείχνουν η συγκεκριμένη συνάντηση -αν και δεν έχει προγραμματιστεί- δρομολογείται για την προσεχή Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής( όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να δει βέβαια και ηγέτες από τη Λατινική Αμερική).
 Ο Τσίπρας θέτει αντιπολίτευση, δανειστές και…ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών τους
Την ίδια ώρα, με τις ολοένα και εντεινόμενες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνονται για τον πικρό λογαριασμό των μέτρων, τους υπουργούς της κυβέρνησης να «βλέπουν εφιάλτες» και την αντιπολίτευση να εκτοξεύει «πυρά», ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει το γάντι και ενημερώνει απόψε την ελληνική Βουλή.
Η έκτακτη αυτή πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, ήρθε με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία και τη διαπραγμάτευση και ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια η κυβέρνηση να δώσει το ακριβές στίγμα των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, είναι σαφές πως θέλει να  κερδίσει επικοινωνιακά, απ’ το ότι αντιστέκεται στους δανειστές και δεν αποδέχεται μια συμφωνία που προβλέπει υφεσιακά μέτρα.

Τα «καυτά» διλήμματα - «Δέχεστε να καταργηθεί το ΕΚΑΣ;»
Κυβερνητικές πηγές, εξηγούν πως η κυβέρνηση δεν προσέρχεται στην αποψινή συζήτηση για να ζητήσει ‘ψήφο εμπιστοσύνης’.Αντιθέτως, υπό το βάρος των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και των πιέσεων που δέχεται, το Μέγαρο Μαξίμου έχει τους εξής τρεις στόχους:

• Να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους
• Να συσπειρώσει μέσα από μία σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή την Κοινοβουλευτική του ομάδα που παρουσιάζει συμπτώματα αρρυθμιών , τονίζοντας ότι
• Να στείλει μηνύματα ‘εκτός συνόρων ότι οι ‘κόκκινες γραμμές’ της κυβέρνησης παραμένουν

«Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι θα δεχτούν να καταργηθεί το ΕΚΑΣ; Θα δεχθούν αν ακριβύνει το ηλεκτρικό ρεύμα;» είναι τέλος, κάποια από τα ερωτήματα που αναμένεται να διατυπώσει ενώπιον του Σώματος των βουλευτών ο πρωθυπουργός.


Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου