Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Να κάνουμε το Ελληνικό «σκουπίδι» να διώξουμε τους επενδυτές

2015-06-03_6.28.22_.png
Την παραχώρηση χώρου περίπου 12 στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων Δήμων προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη...

Όπως δήλωσε «πράγματι υπάρχει αναγκαιότητα» και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ για την δρομολόγηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης».
Είχε προηγηθεί ενημέρωση της κ. Βαλαβάνη από τον αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστο Καπάνταη για το αίτημα των Δήμων Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου, αναφορικά με την παραχώρηση χώρου περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Ο παραπάνω χώρος είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να υλοποιηθεί τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των συγκεκριμένων Δήμων, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση. [naftemporiki]

Epikairo: Καταρχάς, θυμίζουμε ότι το ελεγκτικό συνέδριο είχε βάλει φρένο στην επένδυση της Lamda Development του ομίλου Λάτση στο Ελληνικό, καθότι διαπίστωσε παραβίαση συγκεκριμένων αρχών ( εδώ).
Επιπρόσθετα, θυμίζουμε ότι...την αντίθεσή τους στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης στο Ελληνικό εξέφρασαν δύο στελέχη της κυβέρνησης. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, υποστηρίζοντας ότι οι όροι της σύμβασης είναι «σκανδαλώδεις». [kathimerini]

Τελικά, υπήρξε έγκριση από την ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου: Υπενθυμίζεται ότι πέραν της Lamda Development, στην επένδυση για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, συμμετέχουν επίσης η μεγαλύτερη μη κρατική εταιρεία της Κίνας, η Fosun, και το κρατικό επενδυτικό fund του Αμπου Ντάμπι, Al Maabar. Οσον αφορά το ζήτημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη σχετική επένδυση, η ανακοίνωση της εισηγμένης στέκεται στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως (περίπου 2.000 στρέμματα), που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, «έπειτα από 13 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, μόλυνσης του περιβάλλοντος και του υπεδάφους, εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου και πληθώρα παράνομων χρήσεων». [kathimerini]

Προφανώς και, ως άποψη, δεν είμαστε αντίθετοι σε μία μονάδα διαχείρισης απορριμάτων μίας έκτασης 7,5 τ.χλμ., όταν μάλιστα αυτή περιλαμβάνεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης, όπως αυτό του ομίλου Λάτση, που θα περιλαμβάνει και λύση για τη διαχείριση απορριμάτων. Όμως, εν προκειμένω, η παρέμβαση αφορά στην εξυπηρέτηση των όμορων δήμων και τη μη ανάληψη ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως της κυβέρνησης που θέλει να προσπεράσει το πολιτικό κόστος με αυτό τον τρόπο. Κάποτε, επιτέλους, θα πρέπει η πολιτεία να κάνει μία αρχή μακριά από πελατειακές αντιλήψεις και προς όφελος του συνόλου.

Όμως, στην περίπτωση αυτή τίθεται και ακόμη ένα ζήτημα που χρήζει διερεύνησης. Μήπως η παρέμβαση αυτή έχει ως σκοπό την μη αξιοποίηση του ελληνικού και εξυπηρετεί την άποψη του Λαφαζάνη, της Βαλαβάνη και των συν αυτώ παρατρεχάμενων κρατικιστών; Αναρωτιέται εύλογα κανείς πώς είναι δυνατόν να έχεις έναν τέτοιο χώρο φιλέτο και να ξεκινάς με τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμάτων.

Ας δικαιώσουμε και τον ανένδοτο των δημάρχων να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Οι επόμενοι θα μας προτείνουν να μεταφέρουμε τα απορρίματα των δήμων τους με τάνκερ στις τουρκικές ακτές!
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου