Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Η ημέρα της κρίσης για την Ελλάδα: Τελευταία ευκαιρία για συμφωνία. Τα μέτρα-φωτιά που προτείνει η κυβέρνηση


Φωτογραφία: Menelaos Myrillas/SOOC

Το πιο κρίσιμο εικοσιτετράωρο- στη μέχρι τώρα πορεία των πεντάμηνων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές- αρχίζει για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται ήδη στη Βελγική πρωτεύουσα και την παγκόσμια κοινή γνώμη να περιμένει με αγωνία τις αποψινές εξελίξεις.,,,

Στη σκιά των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η Αθήνα αλλά και των σκληρών μέτρων που είναι προ των πυλών, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει στο...τραπέζι των τελικών διαβουλεύσεων τη "νέα" πρόταση για "τελική λύση".
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μάλιστα, επέμεναν στην πάγια θέση ότι είναι ανάγκη να υπάρξει "μία και ενιαία συμφωνία".
Με αφορμή δε, το πολύ ισχυρό ενδεχόμενο να προκριθεί εκ νέου το σενάριο μιας ολιγόμηνης παράτασης για τη χώρα μας, οι ίδιες πηγές άφηναν ένα "παράθυρο" ανοικτό λέγοντας στο iefimerida.gr: "για εμάς δεν είναι το επιθυμητό, αλλά όλα σε μια διαπραγμάτευση εξαρτώνται από το 'πακέτο' που θα σου δώσουν, καθώς τίποτα δεν είναι α λα καρτ".
Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες μόνο αν η «παράταση» -όπως υποστηρίζουν οι έμπιστοι συνεργάτες του-έχει στη βάση της σαφή αναφορά για τη ρύθμιση του χρέους και για τη χρήση ενός αναπτυξιακού πακέτου ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ που θα δώσει προοπτική στη χώρα μέχρι το 2020.
 Το διδυμο Δραγασάκη-Βαρουφάκη στο Eurogroup
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr θα βρεθεί από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup, η οποία έχει προγραμματιστεί τελικά για τη 1.30μμ.
Προς αποφυγή...παρεξηγήσεων μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης θύμιζαν πως δεν ειναι η πρώτη φορά που ο κ. Δραγασάκης μετέχει σε ανάλογα συνεδρίαση. Στο ίδιο πλαίσιο, προσέθεταν ότι τόσο λόγω της πλήρους εικόνας που έχει για τη διαπραγμάτευση όσο και λόγω της κρισιμότητας των στιγμών,πως κρίθηκε αναγκαίο να είναι εκεί και να συνδράμει τα μέγιστα.
Και ο Tσίπρας στους θεσμούς
Την ίδια ώρα, μετά και τις αλλεπάλληλες συστάσεις του Βερολίνου(αλλά και προσωπικά της Άνγκελα Μέρκελ να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους θεσμούς), ο πρωθυπουργός θα έχει ο ίδιος συνάντηση με τους κορυφαίους παράγοντες αυτών.
Οι επαφές άλλωστε, έφεραν τις τελευταίες ώρες "καταιγίδα" επικοινωνιών του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Έπειτα λοιπόν από ένα πλούσιο παρασκήνιο, ο κ.Τσίπρας θα συναντηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου προσδιόριζαν τη συγκεκριμένη συνάντηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και πιθανότατα κοντά στις 3μμ. Στόχος του πρωθυπουργού, να περιγράψει με ενάργεια τον «οδικό χάρτη» που τελικά θα φτάσει στο τραπέζι των εταίρων στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, όπως ακριβώς ο ίδιος είχε ζητήσει.
Τα μέτρα-φωτιά που προτείνει η κυβέρνηση για να πάρει συμφωνία
Ενόψει του "έντιμου συμβιβασμού", οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δέσμη μέτρων την οποία είναι έτοιμος να καταθέσει ο πρωθυπουργός, με αντάλλαγμα τη ρητή αναφορά στη ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο...τραπέζι πέφτουν:
•οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6,5% 13% 23%) με πολύ πιθανή την ένταξη της  εστίασης στο συντελεστή 23%
•η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (από 1/1/16) με τα έσοδα από το εν λόγω μέτρο να υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο
•η αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς υπέρ του κλάδου Υγείας που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις και ταυτόχρονη καθιέρωση αντίστοιχου ποσοστού παρακράτησης από τις επικουρικές, οι οποίες έως τώρα δεν επιβαρύνονται με τέτοια εισφορά. Με τον τρόπο αυτό, που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση των κύριων συντάξεων κατά 1% και των επικουρικών κατά 5%, εξοικονομούνται 720 εκατ. ευρώ (270 εκατ. από τις κύριες και 450 από τις επικουρικές)
• η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από 500.000 €.
• η κατάργηση έκπτωσης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000 €
• η περικοπή αμυντικών δαπανών (εξοικονόμηση 150-180 εκατ.€)
• άγνωστο παραμένει τι σκέπτεται να πράξει η κυβέρνηση για το αίτημα των δανειστών που αφορά την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά.

Ολα για όλα στη Σύνοδο
Με το δίλημμα πάντως, για το μεγάλο «ναι» ή «όχι» στους εταίρους να είναι υπαρκτό, ο Αλέξης Τσίπρας είναι κοινή πεποίθηση πως δεν έχει εμφανίσει  «δείγματα γραφής» για «τυφλή» σύγκρουση με την Ευρώπη, αφού σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει την ανάγκη επίτευξης λύσης.
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια από πολλές πλευρές αφορά στο αν το αποψινό βράδυ στις Βρυξέλλες θα αποτελέσει και φινάλε των διαπραγματεύσεων και αφετηρία για την έγκριση με μορφή νόμου της συμφωνίας στη Βουλή ή θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα  μέσα στις επόμενες μέρες και ή ίσως μέχρι την τακτική Σύνοδο της Τετάρτης.


Πηγή:| iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου