Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ο ELA πήρε παράταση, αλλά δεν δίνει πρόσθετη ρευστότητα


Η ΕΚΤ αποφάσισε παράταση της ρευστότητας -Η αγωνία στο κόκκινο

Στο επίπεδο της Παρασκευής θα παραμείνει τελικά το ποσό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.
Στην κρίσιμη συνεδρίασή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε το «πάγωμα» του ELA, λαμβάνοντας υπόψη- όπως ανακοίνωσε- τόσο την απόφαση της Ελλάδας για τη....
διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όσο και την απόφαση του Eurogroup να απορρίψει το αίτημα παράτασης του προγράμματος. Ο ELA θα παραμείνει στο επίπεδο της Παρασκευής (26/6), δηλαδή στα 89 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:
«Το συμβούλιο της ΕΚΤ χαιρέτισε τη δέσμευση των υπουργών της ευρωζώνης για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της προσαρμοστικότητας των οικονομιών της ευρωζώνης και το να είναι έτοιμες να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για να ενδυναμώσουν την οικονομική και νομισματική ένωση.
Μετά από την απόφαση των ελληνικών αρχών να κάνουν δημοψήφισμα και τη μη παράταση του προγράμματος, το συμβούλιο δήλωσε ότι θα δουλέψει σκληρά με την Τράπεζα της Ελλάδος για να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, το συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης του ELA στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή, 26 Ιουνίου.
Το συμβούλιο θα είναι σε ετοιμότητα για να αναθεωρήσει την απόφασή του.
Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των χωρών μελών στην υπόσχεση να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των οικονομιών της ευρωζώνης».
Ο Γιάνης Στουρνάρας δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως μέλος του ευρωσυστήματος, θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα για τους Ελληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
Το διοικητικό συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα στην περιοχή της ευρωζώνης. Το συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα όργανα στο πλαίσιο της εντολής του».
Σπίγκελ: Θα φάω τα εσώρουχά μου εάν η ΕΚΤ κόψει το νήμα στις ελληνικές τράπεζες
Με γλαφυρό τρόπο, ο αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ εξέφρασε σήμερα Κυριακή τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διακόψει τη ρευστότητα του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter του ο Σπίγκελ:
«Εάν η ΕΚΤ κόψει τη γραμμή ζωής των ελληνικών τραπεζών, θα φάω τα... εσώρουχά μου. Θα βάλουν οροφή στον ELA, αλλά δεν θα τον τερματίσουν».
Peter Spiegel
✔ @SpiegelPeter
If @ECB "ends Greek bank lifeline" as some are reporting, I'll eat my shorts. As @EdConwaySky notes, they'll cap it, not end it.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου