Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Την στρατοκρατία από το παράθυρο επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ο Καμμένος

kammenos_16062015.jpg

Οι φαντάροι απόφοιτοι παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών θα είναι αυτοί που θα καλύψουν τα κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών. [iefimerida]
Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται η κυβέρνηση για την επόμενη σχολική χρονιά....


Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποδέχθηκε στο υπουργείο του τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι δύο υπουργοί συζήτησαν την πρόταση απόφοιτοι παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών (π.χ. μαθηματικοί, φιλόλογοι κ.ά.), οι οποίοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία σε ακριτικές περιοχές, να μπορούν να διδάξουν σε κοντινά σχολεία όπου υπάρχουν κενά, λαμβάνοντας τη μοριοδότηση που προβλέπεται.

Δεν κοστίζουν οι φαντάροι

Η προσπάθεια κάλυψης των κενών θα είναι φέτος ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει συνολικά 4.000 προσλήψεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ομως, εξ αυτών οι 1.500 θέσεις θα δοθούν στους καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους που ήταν σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι θα επιστρέψουν στα πόστα τους. Ετσι, απομένουν περί τις 2.500 θέσεις, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι τα κενά θα υπερβούν τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2014.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 22.000 κενά, πολλά εκ των οποίων καλύφθηκαν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο, όμως, τώρα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, μέχρι να γίνει ο προγραμματισμός του επόμενου. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος για την κάλυψη των κενών είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, την εθελοντική εργασία, αλλά η πρόταση δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων. Ουσιαστικά, η αξιοποίηση των φαντάρων αποτελεί μια μορφή εθελοντικής εργασίας.

Epikairo: Είναι απίστευτο μια και καλά "αριστερή" κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά αυτό το μέτρο, σε συνέχεια βέβαια των παρεμβάσεων Καμμένου υπέρ της επιστροφής εκπομπής των Ενόπλων Δυνάμεων στη "νέα ΕΡΤ", αλλά και των προτάσεων για να αναλάβει ο στρατός την κατασκευή των οδικών έργων, όπως γινόταν στα χρόνια της Χούντας των συνταγματαρχών.

Κάποιοι καλοπροαίρετοι θα πουν: "δεν είναι καλή ιδέα ένας φαντάρος να προσφέρει στην πατρίδα τις υπηρεσίες του με βάση το επιστημονικό background που διαθέτει, από το να περνά τη θητεία αντιπαραγωγικά;"  Και όμως πίσω απ' αυτή την σκέψη, κρύβεται μια πολύ επίκινδυνη ιδέα, την οποία ο Καμμένος σίγουρα έχει στο μυαλό του κι αυτή είναι η επιστροφή της στρατοκρατίας από το πίσω παράθυρο.

Αν τοποθετούμε εκπαιδευτικούς-φαντάρους εκεί που υπάρχουν κενά στα σχολεία, αν τοποθετούμε ιατρούς-φαντάρους σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της παραμεθορίου, θα καλλιεργηθεί σιγά σιγά η αντίληψη ότι ο στρατός υποκαθιστά το κράτος, ότι είναι εδώ για να διορθώσει τις ατέλειες και τις αστοχίες του κράτους σε μια σειρά από τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Κι αυτή η θεώρηση θα δώσει στον εκάστοτε υπουργό Άμυνας, και ειδικά στον Καμμένο, υπερεξουσίες, καθιστάμενος υπεράνω των υπεύθυνων υπουργών, οι οποίοι θα σπεύδουν να του ζητήσουν την αρωγή του για την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση, την φροντίδα και ποιος άλλος ξέρει το επόμενο διάστημα;

Και βεβαίως η αρωγή του στρατού σ' αυτά τα ζητήματα συνιστά ομολογία αποτυχίας της πολιτείας, η οποία αδυνατώντας να επιλύσει αυτά τα χρόνια προβλήματα, εναποθέτει τις ελπίδες της στον "φρουρό" του Στρατού, για να λύσει όλα τα προβλήματα, λογική που μας οδήγησε και στη δικτατορία του 1967, ως αποτέλεσμα ενός ανώμαλου πολιτειακού βίου από το 1922, όπου ο Στρατός θεωρείτο αυτόνομος πυλώνας του πολιτεύματος.

Τέτοιου είδους ιδέες πέρα από επικίνδυνες, είναι και ύπουλες και υποκριτικές: Προσλαμβάνει η κυβέρνηση τους σχολικούς φύλακες, αλλά ομολογεί ότι δεν μπορεί να προσλάβει αναπληρωτές. Με το "πατριωτικό τέχνασμα" Καμμένου, οι φαντάροι βγάζουν από τη δυσάρεστη θέση την κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις αναπληρωτών, υποκαθιστώντας τον εκπαιδευτικό με εθελοντές φαντάρους, εύκολα και δωρεάν, μιας και πόροι δεν υπάρχουν, τουλάχιστον γι αυτούς και όχι γι άλλους, όπως οι Δημοτικοί Αστυνομικοί ή οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Καταληκτικά, αν θέλει όντως η κυβέρνηση να αναδιοργανώσει τον Στρατό, γιατί δεν ακούει τις συμβουλές των "τοκογλύφων" δανειστών που ζητούν μείωση της θητείας, περικοπή στρατιωτικών δαπανών και κλείσιμο στρατοπέδων, παρά αφήνεται στις παραστρατιωτικές βλέψεις του Καμμένου; Μήπως γιατί θα θιχθούν μικρά και μεγάλα συμφέροντα; Και είναι βαθιά υποκριτικό, την ώρα που δίνεις 500 εκατομμύρια για εξοπλισμούς, να απεργάζεσαι τέτοια στρατοκρατικά τεχνάσματα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις στρατόκ@υλες φαντασιώσεις..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου