Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η Γαλλία σε άλλη γραμμή: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση -Η Ελλάδα να γυρίσει στις διαπραγματεύσεις


Η Γαλλία σε άλλη γραμμή: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση -Η Ελλάδα να γυρίσει στις διαπραγματεύσεις

Αντίθετα με τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης η Γαλλία ζητάει επέκταση του προγράμματος για την Ελλάδα και συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA. Ρήξη με τη Γερμανία.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe1 ο Μανουέλ Βαλς δήλωσε, το πρωί της Κυριακής:....

«Κάναμε τα πάντα για να βρεθεί συμφωνία, η Γαλλία έπαιξε το ρόλο της. Η Ελλάδα μόνη της αποφάσισε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Δεν συμφωνούμε με αυτό γιατί η πρόταση των δανειστών θα άλλαζε. Η Ελλάδα αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα, είναι η απόφαση που δεν κρίνουμε. Αλλά οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν με καθαρό πνεύμα.
Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αν απαντηθεί ΟΧΙ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.
Σέβομαι την Ελλάδα και την κυβέρνησή της. Είναι μια μεγάλη χώρα, ο λαός υπέφερε από τη λιτότητα. Μια συμφωνία είναι πάντα δυνατή. Καλώ την κυβέρνηση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.
Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Δεν μπορεί όμως να κόψει τη χρηματοδότηση στους Ελληνες. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Αποσύρονται 30 εκατ. ευρώ κάθε σκ. Χθες αποσύρθηκαν 500 εκατομ. Μια οικονομική στήριξη από την ΕΚΤ είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες.
Οι συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχουν σχέση με παλιότερα.
Οι Ελληνες θα υποφέρουν όμως περισσότερο από την έξοδο.
Αλλά εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ ότι μια χώρα που υπέφερε από μια δικτατορία, έχει έναν μεγάλο πολιτισμό, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα φύγει από την ευρωζώνη. Σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μείνει στο ευρώ και να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει στο τραπέζι. Είναι πάντα δυνατό. Δεν ξέρω αν θα το κάνω. Αλλά η απόφαση της Γαλλίας είναι να στηρίξει την Ελλάδα να συνεχίσει τις συνομιλίες όπως και υποχρέωση της ΕΚΤ είναι να στηρίξει τη ρευστότητα.
Για το ελληνικό χρέος: Είναι σημαντικό βάρος για το κράτος, τους Ελληνες. Δεν συμφωνώ με τη διαγραφή του χρέους πρέπει να βρεθεί λύση.
Δεν ήμασταν μακριά από μια συμφωνία, η Ελλάδα είχε δεχθεί μεταρρυθμίσεις για ΦΠΑ και μέτρα. Πήρε την μονομερή απόφαση να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορεί να επιστρέψει.
Οι συνέπειες όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα θα είναι πιθανόν μεγάλες στην ευρωζώνη.
Απαιτείται ψυχραιμία, οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες.
Και ο γάλλος ΥΠΟΙΚ ήταν ο μόνος που στήριξε την παράταση του προγράμματος
Οτι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη εντός του ευρώ, έκανε ξεκάθαρο ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του κρίσιμου Eurogroup που έγινε χθες χωρίς τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε:
«Με έκπληξη ακούσαμε για το δημοψήφισμα. Μια διαρκής συμφωνία θα επέτρεπε στην Ελλάδα να  ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο, όχι μόνο για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις. Αλλά είναι νόμιμο η κυβέρνηση να κάνει ένα δημοψήφισμα, θα σεβαστούμε τη διαδικασία. Η Γαλλία είναι διαθέσιμη να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να επιτύχουν μια σταθερή συμφωνία. Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, δεν θέλει η Ελλάδα να αφήσει την Ευρωζώνη. Θα πω δυνατά ότι αυτό που συνέβη σήμερα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη εντός του ευρώ. Το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή. 18 χώρες δήλωσαν ότι η Ελλάδα είναι στο ευρώ και ότι θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση. Θα επαναλάβω, η Γαλλία είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, για να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, Πριν από τις 30, στις 30, μετά τις 30...Η Ευρωζώνη είναι μια ζώνη αλληλεγγύης. Επανέλαβα εδώ ότι η Γαλλία είναι στη διάθεσή σας για να βοηθήσει να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ο Σαπέν ήταν ο μόνος ΥΠΟΙΚ που ήταν υπέρ της επέκτασης του προγράμματος για την Ελλάδα.
Απομονωμένη η Γαλλία
Ξένοι αναλυτές παρατηρούν ότι στην χθεσινή ιστορική ημέρα του Eurogroup η Γαλλία είναι τελείως απομονωμένη.
Μόνο η Γαλλία ζήτησε παράταση του προγράμματος, όλοι οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν εναντίον.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου