Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση στη διαχείριση της εξουσίας και όχι στην επίτευξη συμφωνίας

commission_01062015.jpg
 Πρόταση-ανατροπή με μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. [iefimerida]
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του σταθμού στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη, αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έστειλε το προσχέδιό της για συμφωνία.......


Το κείμενο αυτό φέρεται να έχει φθάσει στο Μαξίμου από το απόγευμα του Σαββάτου, ονομάζεται Memorandum Of Understanding, δηλαδή Μνημόνιο, και περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, πάντα, με τον ΑΝΤ1, το κείμενο δεν εμπεριέχει μόνο τις θέσεις της Κομισιόν, αλλά και των ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Τα μέτρα 3,5 δισ. για το 2015 είναι κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ, το κείμενο περιλαμβάνει όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εργασιακά, ασφαλιστικό), αλλά και την απαίτηση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές συντάξεις.

Οι δανειστές φέρεται να εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει πολύ, κάτι που σημαίνει ότι το δημοσιονομικό κενό αυξάνεται μέρα με τη μέρα, και εμφανίζονται ανυποχώρητοι αναφορικά με τα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και τις περικοπές.

Από την κυβέρνηση δεν έχει σχολιαστεί επισήμως το περιεχόμενο του ρεπορτάζ ότι η Κομισιόν έστειλε προσχέδιο συμφωνίας στην Αθήνα.

Epikairo: Λίγες ώρες πριν την "λυπητερή" από την Κομισιόν, είχε βγει στη δημοσιότητα άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην γαλλική εφημερίδα "Le Monde", όπου επί της ουσίας ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορούσε τους Ευρωπαίους για την μη επίτευξη συμφωνίας, μιλώντας περισσότερο σαν υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Κομισιόν των ευρωεκλογών του Μαϊου του 2014, παρά ως πρωθυπουργός που κέρδισε τις εκλογές τέσσερις και κάτι μήνες πριν (τα κυριότερα σημεία του άρθρου μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ).

Την ίδια ώρα, ομάδα 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν την απομάκρυνση της Έλενας Παναρίτη από τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, εξέλιξη που ερμηνεύτηκε από πολλούς και ως μια πρόβα "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" για την επώδυνη, όπως όλα δείχνουν, συμφωνία που επέρχεται. Βεβαίως δεν μπορεί κανείς με σιγουριά να πει ότι η Κομισιόν "αντέδρασε" στο άρθρο του Τσίπρα, βάζοντας ως επικεφαλίδα στο προσχέδιο της την απαγορευμένη λέξη "μνημόνιο", από την άλλη όμως δεν μπορεί να ισχύει αυτό που διαρρέει συνεχώς από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ότι "για να αντιδρούν τόσο πολύ, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία".

Απ' ότι φαίνεται η Παναρίτη αποτέλεσε την θρυαλλίδα των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύοντας τις τρομακτικά εύθραστες ισορροπίες στο εσωτερικό του, που μάλα ρπσολλον παραβιάστηκαν επειδή έσπασε ο άτυπος κανόνας νομής της εξουσίας. Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τα επόμενα 24ωρα, η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται στη λογική "take it or leave it", ασχέτως αν η συμφωνία επιτευχθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ή την τελευταία. Αυτό που διαφαίνεται όμως παράλληλα για τον Τσίπρα και το κόμμα του είναι ότι το προφίλ του τελευταίου επλήγη αυτή τη φορά προσωπικά και άμεσα, άσχετα που ο Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται από φίλα προσκείμενες φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ ως "βαρίδι".

Καταληκτικά: Όπως είναι αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η Βουλή, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μεγάλων αποφάσεων, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κόμμα της προκοπής που θα ψηφίσει και θα εφαρμόσει τη συμφωνία. Άρα ο Τσίπρας ή θα επιλέξει να το αναμορφώσει μέσω εκλογών (ακόμα κι αν ψηφιστεί η συμφωνία) ή θα επιλέξει να πορευτεί με την Κομμουνιστική Τάση, τον Βαρουφάκη, τον Λαφαζάνη και τη Ζωή μέχρι το πολιτικό ψυχιατρείο..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου