Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Το ΔΝΤ είπε στον Τσίπρα… «νομίζεις πως είσαι τυχερός, αλητάκο;»


Guardian


«Πρέπει να κάνεις μια ερώτηση στον εαυτό σου. Νομίζω πως είμαι τυχερός; Λοιπόν, είσαι, αλητάκο;». Είναι μια κλασική ατάκα από την ταινία «Dirty Harry» με τον Κλιντ Ίστγουντ που ο Guardian χρησιμοποιεί βάζοντας στον κεντρικό ρόλο το ΔΝΤ.,,,,

«Η αποχώρηση του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις ήταν ένα μήνυμα σύντομο και σκληρό», σημειώνει ο δημοσιογράφος Λάρι Έλιοτ και προσθέτει πως υπό το βάρος των διαφορών -που σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι σημαντικές- και του αδιεξόδου στις συνομιλίες, οι δύο πλευρές απέχουν πολύ από μια συμφωνία. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή της εβδομάδας είναι διαφανεί ότι βρίσκονται κοντά.
Γράφει ακολούθως: «Τη στιγμή που οι ελπίδες για μια λύση στην κρίση βρίσκονταν στα χέρια τους, η αισιοδοξία ξεφούσκωσε από τα νέα που ήρθαν από την Ουάσιγκτον. Το ΔΝΤ, φανερά, έφτασε στα όριά του.
Δεν ένιωσε καλά που η Ελλάδα ομαδοποίησε τις πληρωμές του Ιουνίου και εκνευρίστηκε με την απροθυμία του Αλέξη Τσίπρα να διαβεί τις κόκκινες γραμμές του σε θέματα όπως οι συντάξεις και οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
Τώρα, το ΔΝΤ στρέφει το όπλο στο κεφάλι του Τσίπρα. Πρόκειται για μια πολύ καθοριστική στιγμή όπου οι δανειστές προβάλλουν ένα τελεσίγραφο προς την Αθήνα (take it or leave it) και από την άλλη οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν το ΔΝΤ το εννοεί».
Η μπλόφα
Μέχρι τώρα, σημειώνει ο Guardian, η Αθήνα θεωρούσε πως οι πιστωτές μπλοφάρουν. Η εκτίμησή τους ήταν πως υπάρχει πάντα λίγος χώρος για παζάρεμα και χρόνος για μια καλύτερη συμφωνία που θα αποτρέψει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στον ΦΠΑ και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ζητούν οι δανειστές ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που θα δώσουν.
Τι πίστευε η Αθήνα
Κατά τον Guardian, η Αθήνα έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα επειδή θεώρησε πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα σπρώξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, καθώς αυτό θα ήταν εμπόδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Η θεωρήσή τους ήταν ότι η Μέρκελ επιθυμεί να συμβιβαστεί υπό το φόβο ότι η Ελλάδα εκτός του ευρώ θα πέσει στις αγκάλες του Πούτιν. Επίσης, ήταν πεπεισμένοι πως οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνταν ήταν λανθασμένες και θα προκαλούσαν περισσότερο πόνο σε ένα πληθυσμό που ήδη έχει υποφέρει πολλά.
Τι λένε οι δανειστές
Από την μεριά τους, οι δανειστές ανταπαντούν πως η Ελλάδα δεν έχει θέλει πραγματικά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ότι δαπανά το 10% του ΑΕΠ της σε συντάξεις, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 2%. Επιπροσθέτως, ξέρουν πως η Ελλάδα δεν έχει άλλα χρήματα.
«Δεν αντέχουν να βλέπουν τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται σαν να κρατάει αυτός το 44άρι Μάγκνουμ και να απειλεί πως θα τραβήξει τη σκανδάλη. Αυτή η ταινία κλιμακώνεται την επόμενη εβδομάδα», καταλήγει ο Έλιοτ.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου