Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Κομισιόν: Ζητάει μέτρα-σοκ 3,5 δισ. και Μνημόνιο

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Memorandum Of Understanding, δηλαδή Μνημόνιο, είναι ο τίτλος στο προσχέδιο συμφωνίας που έστειλε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση. Το ίδιο συνέβαινε και με τα προηγούμενα Μνημόνια που συμφωνήθηκαν με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Φυσικά, όπως κάθε Μνημόνιο έτσι κι αυτό περιλαμβάνει μέτρα που καλείται να λάβει η ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα, από την Κομισιόν ζητούν μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.....

Τι προβλέπει το Memorandum
Το κείμενο, Memorandum Of Understanding, δηλαδή Μνημόνιο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προβλέπει για το 2015 μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ φοροεισπρακτικού χαρακτήρα και ουσιαστικά βασίζεται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα κυριότερα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών:
  • ΦΠΑ
  • ΕΝΦΙΑ
  • Εργασιακά
  • Ασφαλιστικό
  • Την απαίτηση του ΔΝΤ για περικοπές σε επικουρικές και κύριες συντάξεις
Δανειστές σε κυβέρνηση: Οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει πολύ
Οι δανειστές φέρεται να εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει πολύ, κάτι που σημαίνει ότι το δημοσιονομικό κενό αυξάνεται μέρα με τη μέρα, και εμφανίζονται ανυποχώρητοι αναφορικά με τα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και τις περικοπές.

Από την κυβέρνηση δεν έχει σχολιαστεί επισήμως το περιεχόμενο του ρεπορτάζ ότι η Κομισιόν έστειλε προσχέδιο συμφωνίας στην Αθήνα.
Τι απαντά η Αθήνα
Το περιβάλλον του πρωθυπουργού πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά, με κύκλους της κυβέρνησης να σημειώνουν στο iefimerida.gr πως «δεν ισχύει στο παραμικρό. Δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο».
Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, τόνιζαν με εμφατικό τρόπο πως «δεν θα υπάρξει συμφωνία άμεσα. Τα Brussels Group θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες». Πασιφανές είναι, δε, ότι τα κεφάλαια των ρυθμίσεων στην προσδοκώμενη συμφωνία είναι πολλά και κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα άμεσης απόδοσης, με το Μαξίμου να επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει.


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου