Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Από τον «έντιμο» στον «επώδυνο» συμβιβασμό


(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ατμόσφαιρα αισιοδοξίας για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους εταίρους καλλιεργεί η κυβέρνηση, με το βάρος των ταμειακών αναγκών στη χώρα να παραμένει μεγάλο και το εύρος των προαπαιτούμενων μέτρων- για να ξεκλειδώσει η όποια ρευστότητα- να παραμένει άγνωστο......

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους δεν κρύβουν την ικανοποίησης τους για τη σημαντική πρόοδο που καταγράφεται έως τώρα στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και σημειώνουν πως «οι μέρες είναι κρίσιμες για συμφωνία». Παράλληλα, εξηγούν πως «ορόσημο για το που ακριβώς βρισκόμαστε είναι τα επόμενα 24ωρα», όποτε και θα έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.
Η «γραμμή» της Αθήνας πάντως, συμπυκνώνεται στην προσδοκία να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ στους κανόνες για τα λεγόμενα «T-Bills» (ένα είδος εντόκων κρατικών γραμματίων που έχουν αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες). Με λίγα λόγια δηλαδή, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει απτές διαβεβαιώσεις για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου, δεν προτίθεται από την πλευρά της να λάβει μέτρα.
Κίνηση βέβαια που μεταφράζεται από τους πιστωτές ως άλλοθι εκ μέρους της Αθήνας, για να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις.
Δύσκολες οι συζητήσεις στο Brussels Group
Την ίδια ώρα, εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι συζητήσεις στην «Ομάδα των Βρυξελλών» οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο, με την ταυτόχρονη συμμετοχή δεκάδων υπηρεσιακών παραγόντων.
Και μπορεί να διαπιστώνεται πρόοδος και βελτίωση του κλίματος, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει την αισιοδοξία για συμφωνία πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου. Στη σημερινή συνεδρίαση, θα βρεθεί στο επίκεντρο το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκαν θέματα φορολογικά, ενέργειας και δημοσιονομικά.
Στο σημείο αυτό, οτιδήποτε προτείνει η ελληνική πλευρά πρέπει να το τεκμηριώνει και να το παρουσιάζει ως νομοσχέδιο, αλλιώς εκλαμβάνεται ως θεωρία, ενώ απώτερος στόχος είναι η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου, ώστε να υπάρξει μία κατ' αρχήν συμφωνία μέχρι της 11 Μαΐου.
Συνεχίζονται οι... ηρωικές δηλώσεις των υπουργών
Μηνύματα σκληρής διαπραγματευτικής γραμμής έναντι των εταίρων έστειλαν τέλος, κατά την χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας, αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζοντας πως «ο λαός στηρίζει την κυβέρνηση».
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης «παραμένουν βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σημειώνοντας πως οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά «κόκκινες», είναι «κατακόκκινες».


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου