Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης από την Κωνσταντοπούλου; #elleimma_2009

zoe_29052015.jpg
 Λίγο πριν η Εξεταστική Επιτροπή ολοκληρώσει τις εργασίες της, σημειώθηκε νέα αντίδραση από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, όταν ο Δημήτρης Βίτσας, γνωστοποίησε επιστολή που του απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.[iefimerida]
Με την επιστολή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωστοποίησε στα μέλη της Εξεταστικής ότι από αύριο θα έχουν στη διάθεση τους αντίγραφα όλων...
των ποινικών δικογραφιών που αφορούν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων.

Παράλληλα, τους ενημέρωνε ότι έχει δώσει εντολή, να τους δοθεί όλο το υλικό της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Κρίνεται σκόπιμο, κάθε συναφές εύρημα της Επιτροπής, να τίθεται υπ' όψιν και της Δικαιοσύνης, όπως επίσης το τελικό πόρισμα της, προκειμένου να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο η ουσιαστική συζήτηση της αλήθειας», καταλήγει στην επιστολή της η πρόεδρος της Βουλής.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, άφησε αιχμές, ότι «η επιστολή διαβιβάστηκε σκόπιμα στην Επιτροπή, ενόψει της απαλλακτικής πρότασης της ποινικής δικαιοσύνης για την ΕΛΣΤΑΤ, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα».

«Εμείς δεν μπορούμε να ανοίξουμε αλληλογραφία με την ποινική δικαιοσύνη. Είναι αυτονόητη νομική υποχρέωση μας ότι αν προκύψουν στοιχεία θα ενημερωθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

Τελικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, πρότεινε να σταλεί επιστολή προς τους αρμόδιους εισαγγελείς που κάνουν την προανάκριση και να τους γνωστοποιούν ότι γίνεται παράλληλα έρευνα για το ρόλο της ΕΛΣΤΑΤ και θα τους αποσταλούν οποιαδήποτε στοιχεία προκύψουν που θα βοηθήσουν το έργο τους.

Η Εξεταστική θα συνεχίσει τις εργασίες της την ερχόμενη Τρίτη με τις καταθέσεις επιστημονικών εκπροσώπων.

Epikairo: Λόγω της δημοσιότητας που πήρε η κατάθεση της πρωτότυπης ή φωτοτυπημένης παράτασης της δανειακής σύμβασης, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η επιστολή της Κωνσταντοπούλου, η οποία συνιστά ευθεία παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών και απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα μόλις προχθές, ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση για το έλλειμμα του 2009 πρότεινε η υπόθεση να μπει στο αρχείο, λόγω έλλειψης βάσιμων στοιχείων στοιχειοθέτησης της κατηγορίας (βλ. εδώ). Ωστόσο η Κωνσταντοπούλου τι κάνει; Ουσιαστικά δηλώνει έμμεσα ότι τα στοιχεία που έχει η δικαιοσύνη στα χέρια της είναι ελλιπή, άρα πρέπει η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο να τις παράσχει περισσότερα στοιχεία. Από την άλλη, δηλώνει την πρόθεσή της να φέρει όλες τις ποινικές δικογραφίες στην Βουλή, προκειμένου να έχουν τα μέλη της εξεταστικής πλήρη γνώση.

Αυτές όμως οι ενέργειες τι υποδηλώνουν ευθέως: Ότι η Κωνσταντοπούλου δεν ικανοποιήθηκε από την γνώμη του εισαγγελέα και ουσιαστικά θέλει να τον "βοηθήσει" με την εξεταστική της. Από την άλλη, θέλει να φέρει τις ποινικές δικογραφίες στην Βουλή για να δουν οι μη δικαστές μέλη της αν η δικαιοσύνη έκανε καλά την δουλειά της. Αυτό όμως συνιστά υπέρβαση της διάκρισης των εξουσιών. Ναι μεν οι δύο διαδικασίες τρέχουν παράλληλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η μεν εξεταστική επιτροπή ναι μεν έχει βάση του Κανονισμού της Βουλής καθήκοντα εισαγγελέα πλημμελειοδικών, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να υποκαταστήσει τον πραγματικό εισαγγελέα. Και επιπλέον, στην υπόθεση που βρίσκεται στη δικαιοσύνη οι κατηγορίες αφορούν συγκεκριμένα, μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ στην εξεταστική επιτροπή αναζητούνται καταρχάς πολιτικές ευθύνες και αν προκύπψουν ποινικές για πολιτικά πρόσωπα.

Το γεγονός ότι η Κωνσταντοπούλου θέλει να "μπουρδουκλώσει" τις δύο διαδικασίες, σημαίνει ότι θέλει να στρέψει τη δικαιοσύνη προς τα εκεί που θέλει, στους χρόνους της εξεταστικής της και όχι στους χρόνους της δικαιοσύνης. Παράλληλα, κηδεμονεύει και το έργο της εξεταστικής, με την επιστολή της να ορίζει και την ατζέντα που εκείνη θα ακολουθήσει. Όλα τα παραπάνω τι επιβεβαιώνουν; Ότι η Κωνσταντοπούλου έχει μετατραπεί σε αυτόνομο πόλο εξουσίας όχι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην καρδιά του πολιτεύματος, κάτι το οποίο συνιστά κίνδυνο για την θεσμική ισορροπία.
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου