Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ο Σόιμπλε δικαιώνει την αφήγηση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα

soible_10052015.jpg
 Με φόντο τα περί δημοψήφισματος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε αναφέρει πως «εναπόκειται στην Ελλάδα το εάν θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης» και λέει ότι ο ίδιος είχε συμβουλεύσει τον Γ.Παπανδρέου «υπέρ του δημοψηφίσματος». [in.gr]
Σε συνέντευξή του στην...
κυριακάτικη FAZ, ο Β.Σόιμπλε ερωτάται εάν η Ελλάδα θα είναι το φθινόπωρο μέλος της Ευρωζώνης και απαντά πως το «ελπίζει», λέγοντας πως «η απόφαση όμως δεν είναι δική μας, αλλά της Ελλάδας».

Λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει βελτιωθεί, υπογραμμίζει ότι ζητούμενο είναι «η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». Στην ερώτηση εάν αποκλείονται αλλαγές, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά πως «η Αθήνα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες ισοδύναμες, αλλά θα πρέπει και να τις εφαρμόσει».

«Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» αναφέρει ο Β.Σόιμπλε.

Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη θέση του Βερολίνου μετά τη «βόμβα Παπανδρέου» το 2011 για το δημοψήφισμα, ο Β.Σόιμπλε λέει: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος» είπε. «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές» εξήγησε ο Σόιμπλε.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, όμως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί ειδάλλως υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη, η οποία είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τονίζει.

Όσον αφορά τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Β.Σόιμπλε αρνείται να δώσει τροφή στα περί αντικατάστασής του, λέγοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup.

Όταν καλείται να διευκρινίσει εάν, κατά τον ίδιο, όσα ακούγονται είναι φήμες, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά: «Οι εφημερίδες πρώτα είχαν κάνει σούπερσταρ τον Βαρουφάκη, τώρα τον θάβουν. Και τα δύο είναι εξίσου λάθος. [Ο Βαρουφάκης] φυσικά γνωρίζει άψογα πώς να αξιοποιεί υπέρ του τους όρους της σύγχρονης επικοινωνίας, αλλά αυτό δεν έχει προσφέρει πολλά επί της ουσίας».

Epikairo: Πολλές σκοπιμότητες μπορεί κανείς να αναγνωρίσει στο Σόιμπλε, ενώ σε λίγο θα μας πει ότι δική του ήταν η ιδέα για δημοψήφισμα, με τον Παπανδρέου να την υλοποιεί. Βέβαια αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι οι Γερμανοί ήταν ενήμεροι από τον Παπανδρέου για την πρόθεσή του να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, όπως και ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλλημένως όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και παλαιότερα, ενώ πολλές φορές έχει βγει στη δημοσιότητα ότι η Μέρκελ δεν είχε πρόβλημα με τη διεξαγωγή του.

Η αναφορά Σόιμπλε μας οδηγεί σε δύο σκέψεις: α) Για ακόμα μια φορά καταρρέει το αφήγημα -Σαμαρά-Βενιζέλου και μιας παγιωμένης από τα ελληνικά ΜΜΕ άποψης ότι ο Παπανδρέου ενήργησε από μόνος του, κάνοντας μια "κουτουράδα" για την οποία δεν είχε ενημερώσει κανέναν, μια κουτουράδα που επέβαλλε δήθεν στον Βενιζέλο να ανατρέψει τον νόμιμα εκλεγμένο Πρωθυπουργό. Όχι, το δημοψήφισμα δεν ήταν μια επιλογή που οι Ευρωπαίοι την είδαν αρνητικά, εξαιρώντας τον Σαρκοζί, που είναι πλέον προφανές ότι στις Κάννες ήθελε να κάνει ένα σόου εσωτερικής κατανάλωσης για τις προεδρικές εκλογές του Μαϊου του 2012, αλλά και τον Μπαρόζο, που ακόμα ο ρόλος του επισκιάζεται από το "kill the referendum".

β) Μέχρι σήμερα, 5 χρόνια μετά από την προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης και 3,5 από τον Νοέμβριο του 2011, κανείς διεθνώς σοβαρός παράγων δεν έχει βγει να ανατρέψει την αφήγηση Παπανδρέου για τα γεγονότα εκείνης της εποχής, σ' αντίθεση με την Ελλάδα που έχει νοτίσει από τον ψεκασμό του αντιμνημονίου, κάτω από τον οποίο κρύφτηκαν διαδοχικά ο Καραμανλής, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και βεβαίως ο Τσίπρας. Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες, που εξαπάτησαν είτε με τα Greek Statistics, είτε με τα Ζάππεια, τα "σκισίματα του μνημονίου" και τον ρόλο του αυτόκλητου εθνικού σωτήρα, ο Παπανδρέου σε ότι έχει υποστηρίξει δημόσια δικαιώνεται από τα γεγονότα και στο πώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται αυτούς τους 3,5 μήνες, αλλά και στο πώς η ιστορία του δημοψηφίσματος του 2011 ήταν μια σοβαρότερη υπόθεση από τα τερτίπια του Τσίπρα ή του Φλαμπουράρη.

Καταληκτικά: Η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2011 δεν ήταν μια "μονομερής" προσπάθεια του Παπανδρέου, πόσω μάλλον αυτή η πρωτοβουλία στόχο δεν είχε την δραπέτευση από την εξουσία, όπως είχε υποστηρίξει ο Τσίπρας τότε. Σε ένα εσωτερικό της χώρας βαθιά διχασμένο εξαιτίας του Σαμαρά και των αγανακτισμένων, η επιλογή του δημοψηφίσματος αποτελούσε την μόνη δημοκρατική διέξοδο στο αδιέξοδο που είχαν φέρει οι σειρήνες του λαϊκισμού. Επομένως το να επικαλούνται σήμερα οι ίδιες δυνάμεις αυτή τη λύση, μοιάζει τουλάχιστον κίβδηλο και απατηλό..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου