Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Μήπως ο Τσακνής είχε «προεπιλεγεί» ως πρόεδρος της νέας ΕΡΤ;

tsaknis_08052015.jpg

Ο Διονύσης Τσακνής αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στην ΕΡΤ και ο Λάμπης Ταγματάρχης διευθύνων σύμβουλος. [theTOC]...
Μεταξύ των μελών του δ.σ. είναι οι Μιχάλης Γρηγορίου (συνθέτης), Έλλη Παπακωνσταντίνου (καλλιτεχνική διευθυντής θεάτρου «Βυρσοδεψείο») και Νίκος Τρανός (αντιπρύτανης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών).

Το δ.σ. θα συμπληρωθεί με δύο εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Epikairo: Πάμε να δούμε για αρχή το άρθρο 7 του ιδρυτικού νόμου για τη νέα ΕΡΤ (ν. 4324/2015), που ορίζει τα τυπικά προσόντα για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας ΕΡΤ, μεταξύ των οποίων και του προέδρου:

"1. Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από:

α) τον Πρόεδρο,
β) τον Διευθύνοντα Σύμβουλο,
γ) τρία (3) μέλη, τα οποία λόγω των ειδικών γνώσεων και της πείρας τους μπορούν να συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε..
Τα μέλη των περιπτώσεων α' και β' πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής είτε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με αποδεδειγμένη διεθνή αναγνώριση του έργου τους,
δ) δύο (2) μέλη, τα οποία εκπροσωπούν τους εργαζομένους της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., εκ των οποίων το ένα έχει δημοσιογραφική ιδιότητα.

2. Τα μέλη των περιπτώσεων α' , β' και γ' της παραγράφου 1, επιλέγονται ως εξής: ο αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Υπουργός Επικρατείας απευθύνει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο, και μετά την κατάθεση των δηλώσεων ενδιαφέροντος υποβάλλει εισήγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία διατυπώνει τη γνώμη της με ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας των παραγράφων 3 έως 5 του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων".

Πριν μια εβδομάδα περίπου, δημοσιεύτηκε στην ανοιχτή διαβούλευση η προκήρυξη που απαιτεί ο νόμος, για την οποία είχαμε διατυπώσει σε post μας επιφυλάξεις τόσο για το ολιγοήμερο της προθεσμίας, όσο και για το timing της δημοσιοποίησης, λόγω της Πρωτομαγιάς (openGOV αλλά με παγίδες για το Δ/Σ της ΕΡΤ).

Αυτό πρακτικά τι μπορεί να σημαίνει; Ότι η κυβέρνηση μπορεί ήδη να είχε αποφασίσει που θα δώσει την προεδρία της νέας ΕΡΤ, δεδομένου ότι η πρόβλεψη του νόμου μπορεί να χαρακτηριστεί φωτογραφική, μιας και ο Τσακνής δεν γνωρίζουμε αν διαθέτει ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών, ενώ η διάζευξη "πρόσωπα ευγνωσμένου κύρους με αποδεδειγμένη διεθνή αναγνώριση του έργου τους" δύσκολα χωρά με την καθόλα σεβαστή πορεία του Διονύση Τσακνή στην δισκογραφία. Σε συνδυασμό και με το ολιγοήμερο της προκήρυξης, (για την οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Τσακνής κατέθεσε ηλεκτρονικά ή με κάθε πρόσφορο μέσο αίτηση) μπορούμε να πούμε ότι ενδεχομένως έχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη πελατειακή διευθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να αμβλύνεται από το πρόσωπο του Τσακνή (για τον οποίο προσωπικά δεν ασκείται κριτική), ο οποίος είναι γνωστός για τις πάγιες αριστερές του πεποιθήσεις.

Καταληκτικά: Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει βαλθεί να ικανοποιήσει ή να εξυπηρετήσει το φαντασιακό ή τις φιλοδοξίες ανθρώπων που δήλωσαν στα χρόνια του αντιμνημονίου την προτίμηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα οικοδομεί θεσμούς που ευνοούν την οικοδόμηση μιας νέας μορφής πελατειακού κράτους. Μην ξεχνάμε ότι η κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου που προέβλεπε ο προηγούμενος ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ (ν. 4173/2013) και η ταυτόχρονη πρόβλεψη διορισμού του Δ/Σ της ΕΡΤ από τον υπουργό Επικρατείας εντείνει αυτή την πεποίθηση, καταργώντας κάθε έννοια διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα διαπράττει λάθος πάνω στο λάθος με την κομματική ΕΡΤ που πάει να στήσει, διαδεχόμενη μια ΝΕΡΙΤ που προέκυψε από το πραξικοπηματικό "μαύρο" της από τον Σαμαρά. Αν είχε ακολουθηθεί ο δρόμος που είχε δείξει η κυβέρνηση Παπανδρέου, ήδη θα είχαμε μια Δημόσια Τηλεόραση πολλή καλύτερη απ' αυτή που πάει να στηθεί. Αλλά είπαμε, ότι επιτάσσει η εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ..
- See more at: http://www.epikairo.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου