Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Κωνσταντοπούλου: «Σχήμα λόγου η κατάργηση του μνημονίου μ' ένα νόμο κι ένα άρθρο»

zoe_16052015.jpg

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΙ φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μία συνέντευξη που είχε αρκετά σημεία έντασης. [ereportaz]

Η Πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε...
«φορτσάτη»: «Αυτό που ειπράττω από τον κόσμο είναι μία αμέριστη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση και μία άνευ προηγουμένου στήριξη, παρά τις αφιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από όσους έχουν συμφέροντα από την συνέχιση των μνημονίων. Παρά αυτές τις προσπάθειες, η κοινωνία και οι πολίτες δεν μασάνε».

Σχετικά με την συμφωνία: «Είναι άστοχο να προσπαθεί κανείς να κάνει ερμηνείες με βάση τις διαρροές. Οι συνθέσεις και οι αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως καπετανάτα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση και δεν έχω κανέναν λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Οι προσπάθειες που γίνονται να υπονομευτεί η θέση της Ελλάδας, ξεπερνούν κάθε όριο. Εγώ είχα απευθυνθεί στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν απολαύσει διακριτική μεταχείρηση όταν ο λαός στέναζε και τους ρώτησα: Όταν θα μαχόμαστε για τα δίκαια του ελληνικού λαού, εσείς τι θα κάνετε; Με τίνος το μέρος θα είστε; Ήταν ένα ρητορικό ερώτημα».

«Η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου είναι ένα κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup που δεν έχει και καμία νομική υπόσταση. Περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και έχουμε ήδη διανύσει έναν δρόμο άρα είναι άστοχο να μιλάμε για την 20η Φεβρουαρίου», συνέχισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Φάκελος μνημόνια»

«Δεν είδαμε στη Βουλή που είστε Πρόεδρος να έρθει αυτός ο νόμος που να καταργεί τα μνημόνια. Γιατί δεν το κάνατε αυτό αφιού το υποσχεθήκατε, να καταργήσετε τους μνημονιακούς νόμους με ένα νομοσχέδιο», ρωτήθηκε στην συνέχεια η Πρόεδρος της Βουλής.

Κωνσταντοπούλου: «Κάθε φορά που ανοίγω ένα θέμα, σκάει ένα λάστιχο σε βενζινάδικο...»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας πως δεν θεωρεί καλόπιστη την ερώτηση.

«Το μνημόνιο δεν είναι ζήτημα κριτικής, ή προσέγγισης αντοχών. Το μνημόνιο είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να πάψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου «με ένα άρθρο και ένα νόμο» είχε ειπωθεί για να καταδείξει την βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει με ένα άρθρο εκατοντάδες νόμους με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Να είμαστε σαφείς: Προφανώς η κατάργηση του μνημονίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα και για αυτό που λέτε ότι δεν έχει γίνει αυτό, να πω ότι έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είναι απερίσπαστη».

Ανθρωπιστική κρίση, καταπολέμηση της διαφθοράς, 100 δόσεις ήταν από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης που σηματοδότησε το «ξήλωμα» του μνημονίου σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής.

Ακόμη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε πραξικοπηματική κίνηση το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

«Κάποιοι διακαώς επιθυμούν να μπουν νέα μνημόνια» συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πριν η κουβέντα κατευθυνθεί στον ΕΝΦΙΑ.

«Στις δεσμεύσεις μας είναι και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», ωστόσο δήλωσε πως δεν έχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου.

Έντιμη συμφωνία

«Τι θα περιλαμβάνει αυτή η έντιμη συμφωνία;» ρωτήθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην συνέχεια.

«Έχει δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο από τις μνημονιακές περιόδους. Μου κάνει εντύπωση ότι υπαινίσεστε ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια για τα οποία με έχει ενημερώσει μυστικά ο πρωθυπουργός. Γνωρίζετε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζω εγώ κύριε Χατζή; Αν υπήρχε σύγκλιση τετελεσμένη θα το ήξερε πρώτος από όλους ο ελληνικός λαός. Αυτή η ηγεσία δεν συνάπτει συμφωνίες σε κλειστές πόρτες. Ο υπουργός Οικονομικών κάνει μία εκτίμηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι αστείο να ερμηνεύουμε τέτοιες εκτιμήσεις» συμπλήρωσε η κα Κωνσταντοπούλου με την ένταση να είναι διάχυτη.

«Η αξίωση να επιβληθούν πολιτικές που παραβιάζουν μία τόσο νωπή εντολή και η αξίωση να παραταθεί ένα τετελεσμένο και διακεκομένο καθεστώς που ήταν το μνημόνιο, αυτή η αξίωση είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Μου μιλάτε κύριε Χατζή επί υποθετικών σεναρίων. Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Αποκλείεται να κάνει συμφωνία που θα υπονομεύει την δημοκρατία. Οτιδήποτε άλλο είναι σεναριολογία εκτός πραγματικότητας» τόνισε ακόμη η Πρόεδρος της Βουλής.

«Προσπαθείτε να κάνετε μία μικρολογία που είναι ανεπίκαιρη. Η ημερομηνία της 20ής Φεβρουαρίου είναι ανεπίκαιρη σήμερα» απάντησε η κα Κωνσταντοπούλου όταν η συζήτηση επανήλθε στο κοινό ανακοινωθέν του συγκεκριμένου Eurogroup.

Για το αν θα περάσει από την έγκριση του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ η οποιαδήποτε συμφωνία, η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως η κυβέρνηση δεν είναι dealer, αλλά πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί αυτούς που την εξέλεξαν.

(Μη) απάντηση σε Ντόρα!

Σχετικά με τα όσα δήλωσε νωρίτερα για το πρόσωπό της η Ντόρα Μπακογιάννη και αν θέλει να σχολιάσει την κατηγορία που της προσάπτει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ότι αρνήθηκε να δώσει τα αποθεματικά της Βουλής, η Ζωή Κωνμσταντοπούλου απάντησε ξερά: «Όχι″!

Για το αν της ζητήθηκε να δώσει τα αποθεματικά της Βουλής απάντησε: «Η πρόεδρος της Βουλής δεν είναι διαχειριστής αποθεματικών. Δεν μου έχει ζητηθεί αυτό το οποίο με ρωτάτε. Την Παρασκευή μου εστάλη μία επιστολή από τον κύριο Μάρδα την οποία ερμηυνεύω ως διερευνητική. Θα ερευνήσω το πλαίσιο και θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες».

«Κάθε φορά που ανοίγω ένα θέμα, σκάει ένα λάστιχο σε βενζινάδικο...» συμπλήρωσε δηκτικά η Κα Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας πως δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναφερθεί στο συγκεκριμένο περιστατικό γιατί δεν έχει κάτι να κρύψει.

Για τις Επιτροπές στη Βουλή

Ακολούθως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις Επιτροπές της Βουλής.

«Έχει δημιουργηθεί η Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους για να δούμε τι είναι αυτό το χρέος που χρησιμοποιείται ως εργαλείο και μέσο εξανγκασμού σε συναινέσεις. Θα εξετάσει τις συμβάσεις διαφθοράς, την Siemens, τα εξοπλιστικά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα εκδώσει τα πορίσματά της. Τον Ιούνιο θα έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα και η Επιτροπή θα υλοποιήσει τον έλεγχο που αποτελεί υποχρέωση» είπε αρχικά η Πρόεδρος της Βουλής.

«Η πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώνει μεγάλη διεθνή υποστήριξη. Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που θα διεκδικήσει όλο το εύρος των οφειλών. Και το κατοχικό δάνειο και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Η σύσταση της Επιτροπής έγινε με πρότασή μου αλλά είναι μία πρωτοβουλία που είχε συσταθεί στην προηγούμενο Βουλή με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά δημιουργεί την υποχρέωση στην άλλη πλευρά να τοποθετηθεί», συνέχισε η ίδια.

Epikairo: Άλλο να διαβάζεις τα όσα είπε η Πρόεδρος της Βουλής κι άλλο να την ακούς. Ωστόσο απ' αυτά που είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταλαβαίνει κανείς ότι αδειάζει την κυβέρνηση σε δύο φάσεις, και στο προεκλογικό της αφήγημα και στο μετεκλογικό της αφήγημα:

Ως προς το προεκλογικό, ήταν ή δεν ήταν σημαία του ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και μ' ένα άρθρο; Πρώτα ο Μπαλάφας, ο οποίος είπε ότι δεν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι θα σκίσει τα μνημόνια και τώρα η Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε "σχήμα λόγου" την κατάργηση του μνημονίου μ' ένα νόμο κι ένα άρθρο, ουσιαστικά αδειάζει τον ίδιο τον Τσίπρα και το κόμμα της, κάτι βέβαια που έπρεπε να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν τις εκλογές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει την ρητορική του "σχήματος λόγου", σχήμα λόγου μάλλον θα ήταν το 36% των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Παράλληλα, η επιχειρηματολογία ότι με την απελεύθερωση του Ξηρού, ή την επαναλειτουργία της ΕΡΤ "ξηλώνεται" σταδιακά το μνημόνιο, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν.

Παράλληλα δια του στόματος της Κωνσταντοπούλου ειπώθηκε κάτι εξίσου επικίνδυνο για τη δημοκρατία: Ότι το καθεστώς του "μνημονίου" ήταν αντιδημοκρατικό και ότι αυτό που έχει καθήκον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να το ξηλώσει. Πέρα του ότι αυτή η αναφορά συνιστά μια χονδροειδής λαϊκίστικη δήλωση, εισάγει κι ένα επικίνδυνο προηγούμενο: Αν η παρούσα κυβέρνηση ψηφίσει ένα τρίτο μνημόνιο, δεν θα μπορεί έπειτα ο κάθε χρυσαυγίτης να κοπιάρει τη δήλωση της Ζωής και να θεωρήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως έκνομη και αντιδημοκρατική;

Τώρα ως προς το μετεκλογικό, αν κάτι περηφανεύεται ως επιτυχία ο ίδιος ο Τσίπρας είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία η Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει επί της ουσίας ως "υποσημείωση" και ανεπίκαιρη. Επομένως τι ομολογεί έμμεσα η Πρόεδρος της Βουλής; Ότι αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στον αέρα 3 μήνες τώρα, παραβιάζοντας η ίδια την δέσμευση που έδωσε στους εταίρους, τους οποίους μάλιστα εγκαλεί ότι δεν την εφαρμόζει!

Καταληκτικά: Το ύφος και ήθος Κωνσταντοπούλου είναι κάτι που θα παραμείνει στο δημόσιο διάλογο, ακόμα και όταν εκείνη πάψει να είναι πρόεδρος της Βουλής. Το "δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε" και η αντιδημοκρατική νοοτροπία, που ενδύεται με την τυπολατρική τήρηση κανόνων που συμφέρουν μόνο την ίδια, δεν μπορεί να περάσει έτσι. Η Κωνσταντοπούλου εκφράζει έναν λεκτικό "χρυσαυγιτισμό", που ισοπεδώνει και ειρωνεύεται την διαφορετική άποψη, κάτι που φαίνεται και από την αναφορά της ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ενημερώνονται από την τηλεόραση και τις εφημερίδες, επειδή συνιστούν "βραχίονες" του μνημονιακού καθεστώτος.

Η Κωνσταντοπούλου είναι προφανώς ανεπαρκής για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, ας μην καταστήσει ανεπαρκή και τον πλουραλισμό σ' αυτόν τον τόπο, στοιχείο θεμελιώδες για ένα δημοκρατικό πολίτευμα..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου