Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

«Ράγισε το γυαλί» ανάμεσα σε Κωνσταντοπούλου και Μαξίμου



Την ύπαρξη σοβαρής κρίσης στις σχέσεις της τόσο με την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης όσο και με το ίδιο το Μαξίμου έφεραν στην επιφάνεια οι χειρισμοί της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αιτία, η στάση που η πρόεδρος της Βουλής τήρησε απέναντι σε .....
αίτημα της Χρυσής Αυγής για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και γενικότερες παρεμβάσεις της σε διαδικαστικά θέματα, οι οποίες ήρθαν να καταστρέψουν το κλίμα που με την ομιλία του θέλησε να διαμορφώσει ο πρωθυπουργός, ενόψει μάλιστα κρισιμότατων επαφών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Μάλιστα στελέχη προσκείμενα στον πρωθυπουργό δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η παρέμβαση Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως άλλαξε το κλίμα της ευρύτατης συναίνεσης που φάνηκε να εξασφαλίζει ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά την ονομαστική ψηφοφορία για την 
ανθρωπιστική κρίση η αρχική απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβερνώσας πλειοψηφίας, αλλά και προειδοποιήσεις από την ΝΔ και το ΚΚΕ ότι θα αποχωρούσαν από την αίθουσα της Ολομέλειας. Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και ΧΑ, «παρών» δήλωσαν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –βουλευτές των οποίων είχαν δηλώσει πως θα υπερψήφιζαν- εξέφραζαν διαμαρτυρίες για τα προηγηθέντα και η ψήφος «τυπικώς» δεν κατεγράφη στα πρακτικά.
Η αρχή για την υιοθέτηση της στάσης της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία είχε γίνει χθες, όταν εκ μέρους του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα.
Σε μια σαφή προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων και εμπλοκής των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, η ΧΑ διά του εκπροσώπου της Αρτ. Ματθαιόπουλου, υπέβαλε σχετικό αίτημα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός της απαγόρευσης του εισαγγελέα να παραστούν στην διαδικασία οι προφυλακισμένοι βουλευτές. «Θέτω το ζήτημα σε προσωπικό επίπεδο γιατί εσείς μας δώσατε αυτό το δικαίωμα κυρία Πρόεδρε» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ και συνέχισε: «Με αφορμή την πρώτη σας εξαγγελία ως Προέδρου της Βουλής είπατε ότι θα εγγυηθείτε την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου, όπερ σημαίνει ότι οι παράνομοι προφυλακισμένοι βουλευτές, εφόσον εκφράζουν την επιθυμία τους να είναι παρόντες, πρέπει να είναι παρόντες». 
Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως, με άλλη ευκαιρία, η κα Κωνσταντοπούλου είχε θέσει ζήτημα ακυρότητας αποφάσεων που λαμβάνονται στο Κοινοβούλιο, κατά την διάρκεια ονομαστικών ψηφοφοριών χωρίς να παρίστανται σε αυτές οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας απαγορεύσεων από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
 
Δεδομένου ότι ούτε χθες δόθηκε αυτή η άδεια, το αίτημα της ΧΑ δεν μπορούσε βάσει Κανονισμού (δεν ήταν παρόντες όλοι όσοι το υπέγραφαν) να γίνει αποδεκτό.
 
Ο απόλυτος αιφνιδιασμός ήρθε εκείνη την ώρα, όταν η κα Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη διάταξη του Κανονισμού, είπε πως ως Πρόεδρος της Βουλής κρίνει αναγκαίο να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Λίγη ώρα αργότερα ανακάλεσε.
 
«Ευτελίζετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες», σχολίασε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Καταστρέφετε τις δυνατότητες πολιτικές συναίνεσης. Συστηματικά τροφοδοτείτε εντάσεις και πυροδοτείτε συγκρούσεις. Θέλατε να ταυτιστείτε με τη ΧΑ. Το κάνετε συστηματικά. Ως πρόεδρος της Βουλής πρέπει να σέβεστε το Κοινοβούλιο. Προσωπικά μπορείτε να αμφισβητείτε τον κ. Τσίπρα και να ηγηθείτε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι προσωπικό τιμάριό σας η Βουλή», πρόσθεσε σε αυστηρότατο τόνο.
 
«Ησασταν αντιπρόεδρος κυβέρνησης με γενικό γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο», ανέφερε μεταξύ άλλων στη σύντομη απάντησή της η κα Κωνσταντοπούλου.
 
Σε παρέμβασή του εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Γ. Βρούτσης επέκρινε δριμμύτατα την Πρόεδρο της Βουλής για τη στάση και τις επιλογές της. «Εχετε συγκεντρώσει το θυμό και την οργή σχεδόν του συνόλου του Κοινοβουλίου σε συντομότατο χρονικό διάστημα» είπε. «Οι πράξεις σας είναι επιεικώς απαράδεκτες. Γελοιοποιείτε τους θεσμούς» πρόσθεσε.
 
Νωρίτερα, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος ανέγνωσε δήλωση της κόκκινης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την οποία γίνεται λόγος για «μεθοδεύσεις» οι οποίες, με ευθύνη ουσιαστικά της κας Κωνσταντοπούλου, προσφέρουν άλλοθι στο κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου. Ειδικότερα, στη δήλωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
 
«Η Χρυσή Αυγή αξιοποιώντας τη στάση της Προέδρου της Βουλής, κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια. Η Κ.Ο. του ΚΚΕ, που ήδη έχει δηλώσει ότι ψηφίζει «παρών» επί της αρχής στο συζητούμενο νομοσχέδιο, δεν θα συμμτάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύτηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου