Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Κέρδισε κάτι επί της ουσίας χθες ο Τσίπρας στην επταμερή;

institutions_20032015.jpg
 Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της χθεσινής 7μερούς σνυάντησης Τσίπρα με τους ομολόγους των ευρωπαϊκών θεσμών (για αναλυτικό ρεπορτάζ παραπέμπουμε εδώ), πήγε αμέσως στο μυαλό μας στη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup, την οποία επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με τη θέση ότι εκείνη έχει τηρήσει από την πλευρά της το μέρος της συμφωνίας που την αφορά, περιμένοντας από τους εταίρους-δανειστές να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, δηλαδή να...
δώσουν τα "λεφτά". Υπάρχουν δύο "ασάφειες" που χρήζουν διευκρίνησης, αφενός για ποια "λεφτά" μιλάμε και προφανώς για ποιες δεσμεύσεις έχει τηρήσει η Ελλάδα χάρη της συμφωνίας του Eurogroup. Για να γίνει αυτό, πρέπει πάλι να ανατρέξουμε σ' αυτή τη συμφωνία, για να βγάλουμε και μεις μια άκρη. Ειδικότερα:


Την επαύριο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου είχαμε αναρτήσει το post "Απολύτως μνημονιακής λογικής η συμφωνία περί τετράμηνης παράτασης", διαβάζοντας το κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup, το οποίο μπορείτε να δείτε στην αγγλική γλώσσα εδώ. Τότε προσπαθούσαμε να αποδείξουμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επί της ουσίας συνεχίζει το προηγούμενο πρόγραμμα με άλλα λόγια. Σήμερα όμως, θέλουμε να εξετάσουμε αν η κυβέρνηση Τσίπρα τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με την υπογραφή του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη πριν από ένα μήνα. Συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις της Ελλάδας ήταν:

-Θυμόμαστε ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, στην οποία θα έριχναν μια ματιά οι θεσμοί, για το εάν και κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει ένα αρχικό βήμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Αυτή η λίστα των μεταρρυθμίσεων επρόκειτο να εξειδικευτεί και συμφωνηθεί από τους θεσμούς έως το τέλος Απριλίου.

Που βρισκόμαστε τώρα;

Η κυβέρνηση δια του ΥΠΟΙΚ όντως στις 23 Φλεβάρη παρουσίασε μια πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων, την οποία όμως δεν υλοποιεί. Ο Τσίπρας χθες πήγε στη Σύνοδο Κορυφής με ψηφισμένο μονάχα το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ένα νομοσχέδιο με ευρεία συναίνεση σε ψήφους, καθόλου όμως συναινετικό σε κλίμα εξαιτίας των χειρισμών της Προέδρου της Βουλής. Ωστόσο, υπάρχει δραματική υστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και οι θεσμοί, δηλαδή η Τρόικα έχει λόγο τόσο στην εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων, και υπάρχει ανάγκη συμφωνίας μαζί τους μέχρι τα τέλη Απριλίου. Επομένως η κυβέρνηση έχει ακόμα ένα μήνα για να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

-Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι: "Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης της σύναψης  επανεξέτασης της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από τα θεσμικά όργανα  θα επιτρέψει την κάθε εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και τη μεταβίβαση των  2014 SMP κερδών . Αμφότερα υπόκειται πάλι σε έγκριση από το Eurogroup".

Που βρισκόμαστε τώρα;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση που πρέπει να γίνει, ενώ πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ είναι ξεκάθαρη η σύνδεση της εκταμίευσης της δόσης της τρέχουσας δανειακής σύμβασης με τον EFSF ύψους 7,2 δις, ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο ΤΕΛΟΣ Απριλίου. Όπερ σημαίνει ότι έχει συμφωνηθεί η μη καταβολή χρημάτων μέχρι τα τέλη Απριλίου, η οποία πρέπει να εγκριθεί από νεώτερο Eurogroup. Σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις, αποφασίστηκε σύγκληση έκτακτου Eurogroup στις 27 Μαρτίου, με την προϋπόθεση η Ελλάδα να παρουσιάσει λεπτομερές και κοστολογημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποδεσμευθεί μέρος της δόσης των 7,2 δις. Αυτό ίσως αποτελέσει και το φάρμακο στη "δημιουργική ασάφεια", που μόνο επικοινωνία και καθόλου χρήμα δεν έχει φέρει στα κρατικά ταμεία.

Στη χθεσινή 7μερή ο Τσίπρας κατάφερε μονάχα να λάβει υπόσχεση για καταβολή του 1,9 δις των κερδών των τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ΝΩΡΙΤΕΡΑ ενδεχομένως από τα προβλεπόμενα από τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση ωστόσο να παρουσιάσει για ακόμα μια φορά την λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει ζητηθεί από τον προηγούμενο μήνα. Επίσης ο Τσίπρας με την παρέμβαση του για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση από τον Γιούνκερ για απελευθέρωση ευρωπαϊκών κοδυλίων για την αντιμετώπισή της, που ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση την κοστολόγησε 200 εκατομμύρια στο πρώτο της νομοσχέδιο. Επομένως η Ε.Ε. είναι περίεργο να δούμε πόσα χρήματα θα δώσει, που βεβαίως δεν είναι για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, αλλά για την ελάφρυνση μιας μεγάλης μερίδας δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας.

Καταληκτικά: Η χθεσινή 7μερής απλά έδωσε στον Τσίπρα χρόνο να παρουσιάσει επιτέλους την λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί ένα μήνα τώρα. Η συνάντηση αυτή δεν επέλυσε το παραμικρό πρόβλημα ρευστότητας, που σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη είναι υπαρκτό και επείγον, απλά προσπάθησε να εξομαλύνει την εξαιρετικά αρνητική εικόνα της χώρας, όπως είχε καλλιεργηθεί από μπαράζ ακατανόητων δηλώσεων και συμπεριφορών κατά το προηγούμενο διάστημα.

Για ακόμα μια φορά ο Πρωθυπουργός Τσίπρας το μόνο που κατάφερε να πάρει είναι μια λεκτική διατύπωση για το εσωτερικό της χώρας, όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση της 7μερούς ότι: "Οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων θα γίνεται στην Αθήνα". Βέβαια πώς μπορεί να γίνει η συλλογή των στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, όταν οι Υπουργοί τους κλείνουν τις πόρτες και τους περιφέρουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο είναι ένα άλλο θέμα.

Επομένως η κυβέρνηση για να πάρει τα 1,9 δις των κερδών των ελληνικών ομολόγων και κάποια κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,όπως και μέρος της δόσης των 7,2 δις,  θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερή λίστα λίστα μεταρρυθμίσεων, όπου φυσικά έχουμε ξαναεπισημάνει ότι υπάρχει χαώδης διαφορά ανάμεσα στο πώς θεωρούν την λέξη "μεταρρύθμιση" οι Ευρωπαίοι και πώς η ελληνική κυβέρνηση. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει και στο τέλος Απριλίου, όπως σύμφωνα με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου οι θεσμοί θα αξιολογήσουν την ελληνική πλευρά (πώς είναι ένα ζήτημα) και αφού θα αξιολογήσουν θα εισηγηθούν στο Eurogroup την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης των 7,2 δις της δανειακής σύμβασης που παρατάθηκε για τέσσερις μήνες..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου