Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η αξιοπρέπεια της Πορτογαλίας..

europortugal_10022015.jpg

Η Πορτογαλία προτίθεται να αποπληρώσει προκαταβολικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 14 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο περισσότερο από το ήμισυ των δανείων που έλαβε το 2011, μέσα σε ένα διάστημα δυόμισι ετών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. [in.gr]
Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε η πορτογαλική κυβέρνηση με....
επιστολή που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Μία προκαταβολική αποπληρωμή απαιτεί τη συμφωνία του συνόλου των πιστωτών και αυτή η πρόταση θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Πορτογαλία έλαβε 25,7 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε τον Μάιο 2011 από το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Λισσαβόνα παραιτήθηκε από την τελευταία δόση της βοήθειας ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ προκαταβολικά, αλλά σταδιακά, χάρη στην εξομάλυνση της πρόσβασής της στις αγορές.

«Η Πορτογαλία διαθέτει πολύ σημαντικά αποθέματα ρευστότητας, τα οποία τής επιτρέπουν να αντιμετωπίσει με ηρεμία πιθανές περιόδους αστάθειας των αγορών», είχε δηλώσει τότε.

Έτσι η Πορτογαλία μπαίνει σε «συναγωνισμό» με την Ιρλανδία, η οποία ανακοίνωσε στο τέλος του Νοεμβρίου την πρόθεσή της να αποπληρώσει προκαταβολικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ επί συνόλου 22,5 δισ. ευρώ που έλαβε από το ΔΝΤ.

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγήκε, τον Δεκέμβριο 2013, από το πρόγραμμα στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο την διέσωσε από την χρεοκοπία τρία χρόνια νωρίτερα.

Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον περασμένο Μάιο αρνούμενη , όπως και το Δουβλίνο, τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Epikairo: Κοίτα να δεις κάτι κορόιδα εκεί στην Πορτογαλία, που όχι μόνο συναινετικά οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στήριξαν το πακέτο διάσωσης και δεν δίχασαν την χώρα στην πορτογαλική version του "μνημόνιο-αντιμνημόνιο" και κοίτα να δεις κάτι κορόιδα που θέλουν να βγουν από την επιτήρηση και την Τρόικα, προκαταβάλοντας 14 δις ευρώ και δεν ζητώντας κούρεμα του πορτογαλικού χρέους ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στο άπειρο και ακόμα παραπέρα. Αλλά εκεί οι κουτόφραγκοι δεν είχαν πλατείες και Βσρουφάκη. Βέβαια αν πας να τους μιλήσεις εκεί για αξιοπρέπεια, μάλλον κάτι διαφορετικό θα χουν να σου πουν..
- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου