Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Φως στο τούνελ με συμβιβασμούς



Η ώρα του μεγάλου συμβιβασμού φαίνεται πως έχει φτάσει κι αυτό δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο από αμοιβαίες υποχωρήσεις, κυρίως από την ελληνική πλευρά.
Με βάση το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη στο Euro2day.gr, το οποίο στηρίζεται σε κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει νερό -πολύ νερό- στο κρασί της, την ώρα που κι οι δανειστές θα δείξουν ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο.....

Την Τετάρτη, στο Eurogroup, o Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται πως θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 10 σημείων στους εταίρους, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει δεκτό από αυτούς και να κλείσει με αυτόν τον τρόπο ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από παράταση του Μνημονίου (έστω και τεχνικής φύσεως), με τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αναμένεται να το παρουσιάσει στο εσωτερικό ως συμφωνία-γέφυρα.
Το πρόγραμμα αυτό θα μας οδηγήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν κι αναμένεται να παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα στους εταίρους.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει:
  • καταβολή των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ - συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  • Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που θα φέρει μεταρρυθμίσεις, την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος αναμένεται την Τρίτη στην Αθήνα.
  • Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
  • Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Saaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
  • Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.
Όλα αυτά έγιναν γνωστά λίγες μόνο ώρες μετά την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών να παραδέχεται πως στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Eurogroup θα περιλαμβάνεται το 70% του Μνημονίου. (Δείτε στο 14:47)
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τη γλώσσα των κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, παρατηρείται μια σημαντική αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς. Το κείμενο που θα δώσουμε, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δεν θα έχει τίποτα το ριζοσπαστικό. Θα είναι ένα κείμενο που θα μοιάζει σαν να κατατέθηκε από έναν «δικηγόρο πτώχευσης» της Νέας Υόρκης.
Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις φαίνεται να έχει παίξει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επικοινώνησε με επιστολή με τον κ. Βαρουφάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου