Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Όχι στις διώξεις κ. Κοτζιά

photo: Menelaos Myrillas / SOOC
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κλήθηκε πρόσφατα από το γερμανικό περιοδικό Spiegel να εξηγήσει παλαιότερα κείμενά του, στα οποία υπερασπιζόταν την καταστολή της πολωνικής αντίστασης την περίοδο της κομμουνιστικής δικτατορίας. Στην απάντησή του ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Έγραψα κατ' εντολήν του κόμματός μου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες...».....

Φυσικά, διερωτάται κανείς αν η λέξη «ανοησία» καλύπτει το εύρος της ηθικής βλάβης που προκάλεσαν στους Πολωνούς αγωνιστές και τους υποστηρικτές τους στην Ελλάδα τα γραπτά του υπουργού Εξωτερικών και των άλλων συντρόφων του στο ΚΚΕ. Όμως, τέλος πάντων, η μεταμέλεια όσο ανεπαρκής και αν είναι, ασφαλώς είναι καλοδεχούμενη. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι δημόσιοι ανδρες που ούτε καν διανοούνται να αποκηρύξουν τις φιλο-ολοκληρωτικές τους απόψεις, αλλά αντίθετα τις εκφράζουν με υπερηφάνεια.
Όμως, ορισμένα ερωτηματικά παραμένουν. Γιατί περίμενε ο κ. Κοτζιάς τον σάλο που προκλήθηκε στα διεθνή ΜΜΕ για τις πρώην φιλοσοβιετικές και σήμερα φιλορωσικές θέσεις του, για να προχωρήσει στη διορθωτική δήλωση; 
Ομως, το σοβαρότερο ερώτημα αφορά τις δικαστικές διώξεις που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Εξωτερικών εναντίον του περιοδικού  Athens Review of Books. O λόγος αφορά το γεγονός της δημοσίευσης μιας επιστολής αναγνώστη, ο οποίος τον χαρακτήριζε ως «τον πιο ακραίο και φανατικό, σκληρό και αμείλικτο κνίτη της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Πραγματικά δεν κατανοώ, μετά τη συνέντευξη στο Spiegel, όπου στην ουσια αποδέχεται το πολιτικό του παρελθόν, τη συνεχιζόμενη δίωξη που συνεπάγεται τον οικονομικό στραγγαλισμό του εκδότη. Εκτός και αν άλλα λέμε στο εξωτερικό και άλλα κάνουμε στο εσωτερικό.
Ακόμα πιο επικίνδυνο με τις πράξεις του υπουργού Εξωτερικών είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει το Athens Review of Books, μια απο τις πλέον ανεξάρτητες φωνές που υπάρχει σήμερα στον μιντιακό χώρο στην Ελλάδα.

Για όλους λοιπόν τους προαναφερθέντες λόγους, πιστεύω ότι αυτές οι άσκοπες διώξεις θα πρέπει να σταματήσουν πάραυτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου